gaming sinds 1997

2010 FIFA World Cup South Africa

Als er twee dingen niet samen gaan dan is het voetbal en examens. Iedere twee jaar krijgt mijn slaagpercentage een ferme klap, met als resultaat een extra examenperiode tijdens de vakantie. De fout ligt echter niet bij mij, maar bij de twee grootste voetbaltoernooien! Over enkele weken begint het WK in Zuid-Afrika, maar voor zij die niet kunnen wachten brengt EA volgens traditie een voetbalgame uit voor dit toernooi. Dank u wel EA, nog minder tijd om mijn examens voor te bereiden!

FIFA 10 was volgens velen de beste voetbalgame ooit gemaakt. Een ferme uitspraak, maar dat toont nog maar eens hoe goed en geconcentreerd EA bezig is met deze franchise. 2010 FIFA World Cup zou je dan ook makkelijk kunnen zien als FIFA 10 met een WK-jasje en dat is het ook een beetje natuurlijk. Maar met de talrijke toevoegingen en verbeteringen aan de game, speel je toch een spel dat dichter aanleunt bij FIFA 11 dan bij FIFA 10,5.

Allereerst een dikke pluim voor de geweldige WK-sfeer die de game uitstraalt. De confetti is overal te vinden, de fans gaan uit hun dak en steunen hun teams harder dan ooit en de beruchte vuvuzela’s zijn luid en duidelijk aanwezig. Kortom, je bent meteen in de WK-stemming, ook al zijn we er nog enkele weken van verwijderd.

De grootste verbeteringen vinden we uiteraard op de virtuele grasmat, vooral bij de AI van de keepers. Het beruchte stiftballetje over de keeper, wat in FIFA 10 eerder regel dan uitzondering was, is in 2010 FIFA World Cup een stuk lastiger geworden. De keepers reageren veel sneller, denken na vooraleer ze uit hun doel komen en plukken de gemakkelijke ballen uit de lucht.

Verder heeft men hard gewerkt aan de animaties waardoor de game nog vloeiender en waarheidsgetrouw speelt. Hoge ballen zijn makkelijker te controleren en worden indien nodig zelfs met de schouders meegenomen en na het maken van een fout weet de scheidsrechter wanneer hij het spel moet laten doorspelen en wanneer niet.

Waar EA de bal wel heeft misgeslagen is bij het nieuwe penaltysysteem. Het nemen van een strafschop is in 2010 FIFA World Cup namelijk een onnodig complexe handeling geworden, die bovendien enige gewenning vereist. Je moet letten op drie verschillende metertjes, een kant kiezen met de analoge stick en de hoogte bepalen via je schouderknoppen. Terwijl het bij FIFA 10 gewoon op vierkantje drukken en een kant kiezen was, hebben ze hier een enorm ingewikkelde handeling van gemaakt.

De spelmodi zijn uiteraard gebaseerd rond het WK gebeuren. Zo kan je het WK toernooi en de kwalificaties spelen, je eigen land online representeren om deze te laten stijgen op de leaderboards en je kunt een WK-variant van “Be A Pro” spelen waarbij je het van onbekende speler naar een topper in de nationale ploeg moet schoppen.

De toegevoegde scenariomodus (Story of Qualifying) is daarentegen een prettige aanvulling op de bestaande spelmodi. Hierin kun je bepaalde situaties opnieuw spelen, waarbij het natuurlijk de bedoeling is om een bepaalde doelstelling te behalen. Vaak gaat het om het wegwerken van een achterstand in korte tijd om toch nog de kwalificatie voor het WK af te dwingen. Deze modus kan EA gedurende het WK ook nog uitbreiden met nieuwe scenario’s, gebaseerd op recente wedstrijden. Ideaal om mindere resultaten van landen virtueel ongedaan te maken en wraak te nemen op wie jouw favoriet uitschakelde.

2010 FIFA World Cup South Africa is een spel dat een heerlijke vibe uitademt, waarbij je onmiddellijk in de feestelijke WK-stemming komt. Je ziet bondscoaches, enthousiaste fans, er is veel lawaai in de stadions en je krijgt zin om met jouw land te strijden om de beker. Je zou kunnen zeggen dat dit allemaal in FIFA 10 had moeten zitten of dat dit als DLC aangeboden zou moeten worden en ik kan me daarin wel vinden, maar het pakket dat je voorgeschoteld krijgt is een best grote uitbreiding. Uiteindelijk is dit een game die leuk is voor de echte fans van het WK, liefhebbers van nationale teams, voor iedereen die FIFA 10 niet heeft en voor zij die graag België op het WK willen zien!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: 2010 FIFA World Cup South Africa
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply