gaming sinds 1997

2011: Het Jaar Herbekeken

Januari:

2011 start nogal slecht voor verscheidene mensen in gameontwikkeling. Activision confirmeert dat ze James Bond: Blood Stone dev Bizarre Creations sluiten nadat men er niet in slaagde om de studio te verkopen aan een andere firma, Disney sluit Propaganda Games, makers van TRON: Evolution, en verdere downsizing bij Disney zorgt voor nog meer ontslagen bij Epic Mickey developer Junction Point nadat eerder reeds 250 mensen waren afgedankt bij de uitgever. Verder wordt ook nog bekend gemaakt dat Jowood in financiële problemen zit en een rechtszaak opstart tegen Koch Media in een poging om wat extra geld te recupereren van aandelen die volgens Jowood te goedkoop verkocht waren aan Koch.

Beter nieuws kwam van de grote platformhouders met Nintendo dat technische gegevens omtrent hun 3DS handheld begint vrij te geven en Sony die aankondigen dat PSN 60 miljoen gebruikers heeft. Iets minder positief voor Sony is dan weer dat hackers erin geslaagd zijn om exploits te vinden in PSN waardoor mensen alle mogelijke Trophies van een spel per direkt kunnen verkrijgen door bepaalde jailbreak software te gebruiken. Het gaat van slecht naar erger zelfs wanneer hacker GeoHot erin slaagt om de encryptie van de PS3 te breken, iets waar Sony zo zwaar aan tilt dat ze de man voor de rechter slepen.

Take2 kondigt de release datum aan voor het spel dat het record houdt omtrent langste ontwikkelingstijd in de geschiedenis van de gaming industrie: Duke Nukem Forever!

Februari:

Het einde van een tijdperk! Activision laat weten dat ze hun complete Guitar Hero business unit stopzetten, een zet die als gevolg heeft dat Guiter Hero developer 7Studios zijn deuren mag sluiten. De studio was door de uitgever in 2009 opgekocht. Verder slecht nieuws van het Activision kamp komt met het nieuws dat True Crime: Hong Kong gecancelled is. In positiever nieuws laat Activision weten dat ze hun Call of Duty exploten gaan uitbreiden met een MMO die in China uitgebracht zal worden en het opstarten van Beachhead, een nieuwe studio die zich zal focussen op een digitaal platform voor de Call of Duty serie.

Terwijl PC Gaming Alliance head honcho Matt Ployhar aankondigt dat piraterij op PC achteruit aan het gaan is door verscheidene maatregelen die ervoor zorgen dat er meer waarde gegeven wordt aan het kopen van originele games alsook het free2play business model, keert Blizzard Entertainment naar de “dark side” door aan te kondigen dat ze Diablo 3 ook op console zullen uitgeven.

Electronic Arts confirmeert een reboot van Command&Conquer en een nieuwe Medal of Honor. Negatief nieuws komt er dan weer als zowel Crysis 2 als Bulletstorm op het internet gelekt worden en EA aankondigt dat Mirror’s Edge 2 tot nader order on hold staat.

Dat PC games niet de enige zijn die lekken wordt bewezen door Sony: zij zien hun topper Killzone 3 plots ook op het internet verschijnen. Nog meer slecht nieuws voor de consolemaker wanneer een rechtszaak tegen LG uitmondt in een complete ban van de PS3 in Europa vanwege een inbraak op een patent omtrent blu-ray playback.

Maart:

Bethesda verrast de wereld door te laten weten dat ze aan het werken zijn aan Prey 2 en zelfs een trailer voor het spel uitsturen. Het was sinds 2008 geleden dat iemand nog van het spel gehoord had.

Microsoft kondigt aan dat hun motion controller, Kinect, niet minder dan 10 miljoen keer verkocht is en om het helemaal te gek te maken is de controller opgenomen in het Guinness Book of World records als snelst verkopende consumer-electronic. Nu enkel nog deftige games die motion control gebruiken voor iets anders dan party games en on-rails shooters.

Over games gesproken, Microsofts Kevin Unangst belooft dat Games for Windows Live beter zal worden dan het is. Dat zou niet zo moeilijk moeten zijn maar Unangst gebruikt Age of Empires Online, Fable 3 voor PC (port) en Bulletstorm als voorbeelden van fantastische zaken voor GfWL. Ja, we zijn nog steeds niet overtuigd dat het beter zal worden.

Sony is nog steeds niet bekomen van het hele hacking verhaal alsook hun dates in de rechtszaal met LG, maar interessanter is het feit dat de firma hun cross-platform spionnen-MMO die door SOE Seattle gemaakt werd, The Agency, cancelt. Als gevolg sluit Sony hun studios in Denver en Tucson.

THQ‘s Homefront wordt gereleased en we krijgen onmiddellijk bericht dat een sequel reeds in de planning is. Echter, door allesbehalve schitterende reviews gaan de aandelenkoersen van de uitgever onderuit.

April:

Jowood kwam in financiële problemen in januari en in april komt het nieuws dat de uitgever zijn deuren finaal sluit.

Met E3 dat eraan komt beginnen allerlei geruchten de ronde te doen dat Nintendo een opvolger voor de Wii gaat presenteren. Dat Nintendo baas Saturo Iwata openlijk laat weten dat hij allesbehalve gelukkig is met de lancering van de 3DS voedt enkel maar meer de speculatie dat Nintendo iets groot van plan is.

Het echt grote nieuws in april komt van Sony. Ze maken een deal met hacker GeoHot, maar zien hun hele Playstation Network down gaan door hackers en vele gebruikers zien hun persoonlijke data gecompromitteerd. Dat Sony niet echt duidelijk is in hun communicatie helpt evenmin en wereldwijde ontstenis is het gevolg.

In maart zag THQ hun aandelen door Homefront de dieperik ingaan en de gevolgen hiervan zijn snel zichtbaar: Kaos Studios ziet hun team verminderen tot slechts 70 man wat net genoeg is om het spel te blijven supporteren. Ook Red Faction developer Volition wordt geraakt door THQ’s reorganisatie en moet 16 mensen ontslaan.

Terwijl geruchten over nieuwe consoles overal naar boven komen worden deze door alle platformhouders snel de kop ingeduwd. Ubisoft CEO Yves Guillemot doet wat gamers reeds lange tijd aan het denken zijn: hij zegt openlijk dat een nieuwe generatie nodig is en dat de lange levensduur van de huidige generatie de reden is voor de dip waar de industrie momenteel door gaat.

Mei:

Activisions grote nieuws in mei is Call of Duty: Modern Warfare 3 en de online subscription-based Call of Duty: Elite service die ontwikkeld wordt door Beachhead. Weinig verrassingen hier behalve dat Infinity Ward de ontwikkeling van het spel doet en dat iedereen uitkijkt naar wat de studio voort zal brengen nu dat de originele oprichters vertrokken zijn.

Ondertussen is Eden Games, makers van Test Drive Unlimited 2, in staking gegaan omdat 51 van de 80 mensen bij de studio hun jobs zouden verliezen. De developers zeggen dat ze betalen voor het mismangement van Atari. Later zal Atari Eden Games decimeren tot een team van slechts 30 man en ook afscheid nemen van hun samenwerking met Cryptic Games, makers van Champions Online.

Meer jobs gaan verloren bij Disney die confirmeren dat Black Rock (devs van Split/Second: Velocity) een honderdtal mensen op straat gezet heeft waardoor de studio slechts een 40-tal werknemers overhoudt.

Blizzard begint Diablo 3 wat meer te promoten en brengt eveneens een eerste trailer uit voor Starcraft 2: Heart of the Swarm. Het wordt duidelijk dat de firma dringend iets gaat moeten doen want de abonnementen voor hun hit MMO World of Warcraft zijn serieus in elkaar aan het zakken en zitten nog maar op het niveau van December 2008.

Sony blijft maar problemen hebben met hackers maar tegen het einde van de maand krijgen ze eindelijk PSN terug online. Ondertusen ziet SOCOM 4 developer Zipper Interactive zijn personeelsbestand verkleinen met 40 man, iets dat volgens Sony “business as usual” na de release van een spel.

Juni:

Het is E3 en het grote nieuws komt van Electronic Arts die Origin aankondigen, een nieuwe digitale service die niet enkel gebruikt zal worden als een vorm van kopieerbeveiliging voor games maar ook als online winkel. Yup, Valves Steam heeft plots een concurrent!

En zoals eerder reeds in de wandelgangen te horen was laat Nintendo een opvolger zien voor de Wii, de Wii U. Of is het wel een opvolger? Niemand lijkt het echt duidelijk te weten en de aandeelhouders van de firma zijn duidelijk niet onder de indruk: Nintendo ziet zijn aandelenkoersen zakken naar het laagste niveau in 6 jaar tijd.

Sony‘s E3 wordt overschaduwd door de problemen met PSN maar een lichtpuntje is de officiële onthuldiging van de PS Vita, hun nieuwe handheld die zou moeten doen waar de PSP (en de PSP Go) niet in slaagden: de hegemonie van Nintendo op de handheld markt doorbreken. Sony laat ondertussen ook nog fijntjes weten dat we niet snel een opvolger voor de PS3 moeten verwachten.

Take2 ziet dat Rockstars LA Noire het schitterend doet in de winkels maar de release van Duke Nukem Forever is allesbehalve schitterend. Reviewscores (vooral van de X360 versie terwijl het spel voornamelijk voor PC gemaakt was) zijn fenomenaal slecht. Iets positiever is het feit dat 2K Games een PR firma ontslaat die gedreigd had journalisten te blacklisten als ze durfden een negatieve review te publiceren.

Volgend op de eerdere ontslagen bij Homefront developer Kaos Studios in Maart besluit THQ de studio compleet dicht te gooien en alle ontwikkeling van Homefront 2 te verhuizen naar hun nieuwe studio in Montreal.

Juli:

De zomer start met het einde voor Split/Second developer Black Rock die door Disney hun deuren zien sluiten nadat een nieuwe onaangekondigd project geen groen licht krijgt.

Volgend op EAs aankondiging van hun nieuwe online service, Origin, verdwijnen verscheidene EA titels van Valve’s Steam. EA zegt dat dit geen strategische zet is om de concurrentie pijn te doen maar dat ze gewoon complete controle willen hebben over wanneer ze patches en updates uitbrengen. Dat ze daar in het verleden nooit problemen mee hadden vergeten ze maar voor het gemak.

Nintendo probeert hun allesbehalve schitterende E3 goed te maken, maar nadat de nieuwste financiële resultaten bekend worden gemaakt gaan de aandelenkoersen nog meer de dieperik in en geen enkel interview over hoe fantastisch de Wii U gaat worden slaagt erin om het tij te keren.

Augustus:

Terwijl Ubisoft al jaren kritiek krijgt over hun intrusieve DRM die een permanente internet connectie vereist kondigt Blizzard aan dat Diablo 3 eveneens een constante connectie nodig zal hebben. De gaming community reageert heftig, iets dat de mensen bij Blizzard totaal niet verwacht hadden. Dat ze dit niet hadden zien aankomen doet vermoeden dat ze de laatste jaren op een andere planeet geleefd hebben.

Nog meer kritiek arriveert van de gaming community wanneer Electronic Arts hun gebruiksovereenkomst aanpast waardoor hun Origin service de mogelijkheid krijgt om data te verzamelen van PC’s van gebruikers. EA ziet dit niet als een inbreuk op de privacy maar de publieke verontwaardiging is zo groot dat de uitgever de aanpassing terugdraait.

Goed nieuws voor de fans van de True Crime serie: ontwikkeling van het spel was niet stopgezet door United Front Games en de studio heeft een overeenkomst getekend met SquareEnix die het alsnog zullen uitgeven. De naam True Crime zal niet behouden worden, maar het spel is in ieder geval nog niet dood.

Volgend op negatieve feedback in verband met onmenselijke werkomstandigheden gaat LA Noire developer Team Bondi failliet nadat Rockstar besloten had dat ze niets meer wilden te maken hebben met de slechte PR die de studio omringde.

September:

Slechte verkoopsresultaten en review scores zorgen ervoor dat Codemasters aankondigt dat ze hun studio in Guildford, verantwoordelijk voor Bodycount, willen sluiten en van nu af aan zich puur willen toeleggen op hun racing IPs. Alle andere genres zullen niet meer aan bod komen.

Electronic Arts en Sony passen beide hun gebruiksovereenkomst aan zodat mensen hun niet meer voor de rechter kunnen dagen met een class-action rechtszaak. Je kan hier niet meer akkoord gaan, maar enkel als je een brief (geen email) schrijft naar de firma’s binnen de 30 dagen na de aanpassing.

Ondertussen sluit EA Visceral Games Australia die aan een onaangekondigde Triple A console game aan het werken waren. Eerder werk van de studio bevat onder andere Dead Space en The Godfather II.

Er is ook positief nieuws komend van EA in september: een reboot van Syndicate wordt aangekondigd. Echter, het zal geen isometic 3D spel zijn maar een first person shooter. Buiten de setting lijkt het alsof er weinig van het originele spel zal overblijven.

Microsoft glundert: Gears of War 3 komt uit en verkoopt 3 miljoen exemplaren in de eerste week. Het glunderen duurt echter niet lang want er zijn andere titels die eraan komen en die snel dat record breken.

Alsof E3 nog niet slecht genoeg was voor Nintendo en de aankomende Wii U console beginnen er geruchten de ronde te doen dat het toestel serieuze problemen heeft op technisch vlak waardoor de geplande datum voor release moet veranderd worden naar een later tijdstip.

Na drie jaar ontwikkeling geeft Rockstar eindelijk de eerste trailer vrij voor Max Payne 3 alsook een nieuwe release datum: het spel zal in de winkel liggen in Maart 2012.

Oktober:

Activisions Call of Duty: Modern Warfare 3 wordt gelekt maar de uitgever is er klaar voor: de politie wordt erop uitgestuurd en iedereen met een illegale kopie mag een bezoekje verwachten van de mannen in het blauw.

Groot nieuws van Blizzard: een nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft wordt aangekondigd maar nog beter is het nieuws dat diegenen die zich abonneren op de MMO Diablo 3 gratis zullen krijgen.

EA sluit EA Bright Light, de legendarische studio die eerder gekend was als Bullfrog. Hun recente werk bevat onder andere de Harry Potter games, maar ze zullen vooral herinnerd worden als de makers van Populous, Syndicate en Dungeon Keeper.

Battlefield 3 arriveert in de winkels en alhoewel EA’s Origin service niet zo stabiel werkt als men zou willen bij de start zijn de reviews allemaal positief. En dat is ook het geval voor de eerste verkoopscijfers.

Na de eerste trailer voor Max Payne 3 in september heeft Rockstar wederom groot nieuws in oktober: Grand Theft Auto V komt eraan!

November:

Modern Warfare 3 bestormt de winkels, de reviews kunnen niet positiever zijn en Activision kondigt aan dat we nieuwe Call of Duty games op jaarlijkse basis mogen blijven verwachten.

Ondertussen geeft Rockstar de eerste trailer vrij voor Grand Theft Auto V alsook een nieuwe gameplay trailer voor Max Payne 3. Take2 laat tijdens een conference call omtrent hun financiële resultaten weten dat 2012 hun beste jaar ooit zal worden.

Ubisoft bewijst dat ze de PC niet als een evenwaardig gaming platform zien tegenover consoles. Na consistent PC versies later uit te brengen dan console versies van game kondigen ze aan dat Ghost Recon: Future Soldier helemaal niet naar PC zal komen en dat PC gamers het maar moeten doen met Ghost Recon Online. Ubi beweert dat ze goed geluisterd hebben naar PC gamers over de gehele wereld en gaan stoppen met hun irritante DRM. Door PC ontwikkeling te focussen op Free2Play games.

December:

Bethesdas Elder Scrolls V neemt de eerste plaats in de verkoopscijfers over van Modern Warfare 3 in de eerste week van december en slaagt erin om niet minder dan 10 miljoen kopies te verschepen voor de maand voorbij is. Zonder twijfel is Skyrim het grootste commerciële succes van het jaar terwijl Activisions top shooter er zelfs niet in slaagt om de tweede plaats te behouden in de UK Sales charts.

Electronic Arts laat weten dat de reboot van de Command & Conquer serie die in februari was aangekondigd Generals 2 is en geen sequel voor de originele serie noch Red Alert. Daarnaast is EA ook aan het werken aan een andere C&C game genaamd Tiberium Alliances, een free2play MMO voor web browsers en draagbare apparaten.

Geruchten doen de ronde dat GSC Games hun deuren gaan sluiten en dat ontwikkeling van S.T.A.L.K.E.R. 2 gestopt is. Echter, voor het einde van het jaar laat de firma via hun twitter weten dat de zaken er mogelijk niet zo slecht voor staan als initieel gedacht en dat ze in januari een update zullen geven omtrent hun stituatie.

Sony heeft een slecht jaar achter de rug en hun problemen zijn nog verre van over. In december wordt er een class-action rechtszaak opgestart tegen de firma vanwege de aanpassing in hun gebruiksovereenkomst die als doel had class-action rechtszaken te voorkomen. Yup, Amerikanen hebben bij momenten effectief een gevoel voor humor!


geplaatst in: Activision, Bethesda, Codemasters, Electronic Arts, Microsoft, Nintendo, Rockstar Games, Sony Entertainment, Specials, THQ, Ubisoft
tags:


Leave a Reply