gaming sinds 1997

Ace Combat 6: Fires of Liberation

Ace Combat 6: Fires of Liberation is er toch maar mooi in geslaagd zijn eigen niche te creëren op de markt. Waar vroeger zowat elke pc-gamer een joystick had staan om titels te spelen als Strike Commander, Wing Commander of pakweg Flight Simulator, dan moeten wanna-be piloten zich nu tevreden stellen met deze reeks. Maar zo erg is dat nu ook weer niet!

Wie bekend is met de reeks zal zich snel thuisvoelen. Top Gun is nooit veraf en je voelt je als Tom Cruise op speed, met ongelimiteerde ammo en meer bliepjes op je radar dan dagen in de regeringsformatie. G-krachten vliegen je om de oren en als je langer dan enkele seconden stabiel vliegt, mag je je verwachten aan waarschuwingssignalen en gretig op jouw jagende raketten. Dit is op en top arcade, maar je krijgt wel het gevoel dat de goede afloop van het verhaal maar van één ding afhangt: hoe goed jij die knuppel hanteert.

Revvin’ up your engine
Listen to her howlin’ roar
Metal under tension
Beggin’ you to touch and go

En je zal dit goed willen doen; de verhaallijn werd erg goed uitgewerkt met ambitieuze tussenfilmpjes die meer willen zijn dan een aanhangsel en daarom beroep doen op Emotie, Drama en Complexe Politieke Situaties. Lovenswaardig zonder twijfel, maar niet altijd even goed passend bij de gameplay en bovendien nét iets teveel over de top om westerse gamers als ons te overtuigen. De mindere voice-acting duwt het geheel helemaal over het randje, overigens het enige minpuntje aan een voor de rest erg geslaagde soundtrack, die werd afgewerkt met levendige geluidseffecten en realistisch getater op je radio.

Gedurende de vijftien missies, die tussen 20 minuten en een uur speelplezier bieden, zullen niet enkel je oren verwend worden. Ook je kijkers mogen zich te goed doen aan de werkelijk adembenemende vergezichten. Als een moderne arena vult de blauwe lucht zich al snel met afweergeschut en sierlijk gebogen witte slierten, achtergelaten door wanhopig krullend wapentuig. Het enige dat je doet beseffen dat je niet door je raam aan het kijken bent, is het ballet van metaal, gedirigeerd door jou, je wingman en de honderden tegenstanders.

Highway to the Danger Zone
Ride into the Danger Zone

De actie speelt zich overigens niet alleen hoog in de wolken af. Je objectieven, meerdere per missie, zijn dynamisch en gevarieerd en vereisen dat je doelen in de lucht, op de grond en op de zee onder vuur neemt. Van AA guns over battle cruisers, boorplatforms, tanks, jeeps, AWACS tot reusachtige, vliegende sci-fi vliegdekschepen. Een gedetailleerde briefing doet alles mooi uit de doeken en laat je toe de juiste kisten te kiezen of te kopen en deze aan te vullen met de wapens en superwapens naar keuze. Daarna is het aan jou om prioriteiten te stellen en support te gaan bieden waar nodig.

Heb je de verschillende moeilijkheidsgraden de das omgedaan, dan is er deze keer nog meer te beleven online. Daar ontspint zich een zowaar nog intenser gevulde chaos van downloadable content, goed uitgewerkte online modi en een handvol co-op missies. Beter dan met zijn zestien zich verliezen in de groene schijn van de HUD en elkaar de das omdoen met dat ene misselijk makende manoeuvre, wordt het niet vaak op Xbox Live.

Headin’ into twilight
Spreadin’ out her wings tonight
She got you jumpin’ off the track
And shovin’ into overdrive

Het gevoel een metalen engel te zijn werd nog nooit zo mooi, intens en meeslepend verteld als in deze Ace Combat 6. I’ll see you up there!

Highway to the Danger Zone
Gonna take you
Right into the Danger Zone

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Ace Combat 6: Fires of Liberation
geplaatst in: NamcoBandai, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply