gaming sinds 1997

Ace Combat X: Skies of Deception

Het heeft een tijdje geduurd, maar nu Ace Combat X: Skies of Deception er eindelijk is, verschijnt Namco’s gelauwerde reeks op een handheld, meer bepaald Sony’s PSP. Die zet is niet zo verrassend, maar we zien het niettemin graag gebeuren. Net zoals zijn voorvaderen op de thuisconsoles, zorgt ACX voor heel wat speelplezier voor zowel fans als nieuwkomers.

Zoals verwacht zorgt Ace Combat X niet voor grote veranderingen in de reeks. Hoewel de meeste franchises niet zouden wegkomen met enkel wat oppervlakkige updates aan te brengen, lukt dat wel voor Ace Combat. De reden is simpel: er zijn gewoon geen (degelijke) alternatieven, niet op de PS2, laat staan op de PSP. Hardcore vliegeniers willen enkel hun dosis digitale kerosine en Namco is de enige die het hen kan geven.

Let wel, dat doet niets af van de kwaliteiten van ACX. Het spel slaagt erin de verslavende vlieg/schiet-gameplay over te brengen naar de PSP, met slechts enkele minuscule toegevingen. Je kan bijvoorbeeld je ‘wingmen’ geen bevelen meer geven (wat zowieso al niet veel impact had) en het camerastandpunt veranderen moet vanuit het pauzemenu (maar gezien de meeste spelers toch steeds de externe camera zullen gebruiken, is dat ook een te verwaarlozen minpunt ). De besturing reageert zeer soepel en je vliegtuig besturen voelt gewoon “juist” aan.

Qua graphics doet ACX mee met de grote jongens op de PlayStation Portable. Ok, de vliegtuigen zien er wat minder scherp uit dan op de PS2, maar dit is nog steeds een draagbare console.

De hemel, de explosies en de weerseffecten zien er allemaal lekker uit en de framerate blijft de hele tijd stabiel. De geluidseffecten zijn zelfs niet te onderscheiden van die van Ace Combat Zero: The Belkan War. Dat is een pluspunt, overigens. De dialogen in ACX zijn niet altijd even geloofwaardig, maar dat is blijkbaar inherent aan de Ace Combat-reeks. De muziek speelt wat tweede viool tegenover het lawaai van exploderende raketten en ratelende kanonnen, maar het is nog steeds meer dan goed genoeg. Mijn felicitaties dus aan Namco vanwege hun glansprestatie op technisch gebied.

Skies of Deception is in se een spin-off van de PS2-spellen, maar het slaagt er toch in om enkele gloednieuwe zaken aan de franchise toe te voegen. Er is nu bijvoorbeeld een ad hoc-modus voor 4 personen. Hoewel ik die zelf nog niet kon testen (slechts enkele van mijn vrienden hebben een PSP en niemand van hen bezit het spel), zou het toch erg leuk moeten zijn, als je ziet hoe leuk de multiplayer in ACZ reeds was. Toch vind ik dat Namco hier een reuzekans heeft laten liggen om hun Ace Combat-reeks grondig te vernieuwen door er online gevechten aan toe te voegen. Een goed uitgewerkte infrastructure mode heeft toch een enorm potentieel?

Een andere nieuwigheid is het upgraden van je toestellen tussen twee missies door. Je kan nu onder andere betere motoren installeren of zwaardere bepantsering aanbrengen.

Let wel op, want de meeste upgrades hebben ook neveneffecten. Zwaardere pantserplaten verminderen de schade die je oploopt, maar verlagen tevens je kansen om vijandig vuur te ontwijken. Dat is echter nog geen reden tot paniek, aangezien ACX niet echt uitdagend is. De vijandige AI is nog steeds niet indrukwekkend en in minder dan vijf uur kan je het spel uitspelen, herstarten inbegrepen. Gelukkig ligt de herspeelbaarheid van de game erg hoog. De meeste missies kan je in willekeurige volorde afwerken en het leuke is dat die volgorde ook de gameplay beïnvloedt. Een voorbeeldje: in het begin van het spel kom je een gigantisch, bijna onzichtbaar, vliegend luchtschip tegen, dat bewapend is met een erg krachtig scholgolfkanon. Je kan kiezen om het luchtschip eerst aan te vallen (terwijl je grondtroepen bestookt worden door een vijandig leger) of om eerst je soldaten te redden terwijl je de schokgolven van het luchtschip ontwijkt.

Het komt hierop neer: als je van de reeks houdt, dan zal Ace Combat X: Skies of Deception je zeker niet teleurstellen. Als je geen fan bent van Ace Combat -of van vliegtuigen-, laat deze dan maar liggen. Wie al een hele tijd vol spanning wacht op de komst van (action) flight-sim op de PSP moet zo snel mogelijk ACX in huis halen. Het is alweer een prima titel in de reeds indrukwekkende reeks PSP-releases van 2006.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Ace Combat X: Skies of Deception
geplaatst in: NamcoBandai, PSP, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply