gaming sinds 1997

Aeon Flux

Een sci-fi actiespel dat gebaseerd is op een B-film die gebaseerd is op een serie van meer dan een decennium geleden. De kans dat dat goed komt is zowat nihil dus ik vraag me in feite af wat de ontwikkelaars van Aeon Flux bezield heeft. Toen zag ik in de winkel het prijskaartje van dit onding en ik wist genoeg. Hopend om een graantje mee te pikken van de hype rond de film, een tactiek die zelfs blijkt te werken bij de grootste misbaksels die op het witte doek verschijnen, is Aeon Flux weer een van die games die de kwalijke reputatie van filmlicentiegames alle eer aandoen.

Op grafisch gebied stelt Aeon Flux al helemaal niets voor. Er zijn technisch gezien veel betere actiespellen op de markt die allemaal handig gebruik maken van de anti-aliasing feature op de PS2, iets wat de ontwikkelaars van Aeon Flux duidelijk ontgaan is. Ik zou het bijna niet durven zeggen, maar het geheel doet allemaal wat PlayStation 1 aan. Het lijkt heel erg retro, maar dat was niet de bedoeling dacht ik, afgaand op de reclame. Daarnaast zijn de omgevingen ronduit saai, zowel op gebied van opbouw als inkleding. Saaie textures, grote hallen en smalle gangen en dan heb je het zowat gehad. Ook over het geluid kan ik niet veel positiefs zeggen, buiten het feit dat het er is. Een beetje achtergrondgeluid, wat voice-overs en enkele geluidseffecten. Nu ja van MTV Games had ik in feite niet veel beters verwacht, maar je kon toch hopen dat THQ deze titel aan een minimum aan quality control zou onderwerpen.

“Misschien kan Aeon Flux echter gered worden door een innovatieve gameplay of een sterk verhaal?” hoor ik al, maar zoals iedereen al vanaf de eerste regel had zien aankomen, slaagt Aeon Flux er ook op dat vlak niet in om van zichzelf een goede actiegame te maken.

Aeon Flux speelt zich 400 jaar in de toekomst af. Een ziekte heeft zowat de hele mensheid uitgeroeid en de overlevenden hebben zich teruggetrokken in een ommuurde stad die Bregna heet. Jij bent Aeon Flux, voor sommigen Charlize Theron met kartelrandjes, voor andere een superagente van de ondergrondse Monicanverzetsgroep. Het is aan jou om de tirannie waaronder Bregna te lijden heeft, omver te werpen om zo de laatste generatie mensen een gelukkige oude dag te bezorgen. Het standaard red-de-wereld-van-de-verdoemenis-verhaaltje dus. Nadat ik de wereld al gered had in MGS3, Genji, Onimusha: Dawn of Dreams, The Lord of The Rings, Black, Ultimate Spiderman, Battlefield: Modern Combat, Socom US Navy Seals: Fireteam Bravo, Syphon Filter: Dark Mirror, Super Monkey Ball Adventure en Singstar Rocks (waarin je een onschuldige micro moest beschermen tegen de elandgeluiden van Zwan), was ik een beetje teleurgesteld dat ik het hele gedoe nog eens mocht overdoen in een minderwaardig spel.

Ook hier bestaat het redden van de wereld uit niet veel meer dan zowat alles en iedereen aan gort schieten dat in je vizier komt. Het is redelijk eentonig en de gameplay doet dan ook hard haar best om de saaiheidswedstrijd met de graphics te winnen. En dat is spijtig want de hoeveelheid gadgets, waarvan sommige echt origineel zijn, beloofden een veel diepere gameplay.

Aeon Flux faalt op elk gebied. Het spel weet zowel op gameplay- als storylinegebied niet te boeien en je moet dan ook een masochist zijn om de niveaus af te werken. Het concept en de verschillende gadgets hadden echt een meerwaarde kunnen bieden aan het actiegenre, maar de ontwikkelaars hebben er niets mee gedaan. Een hoop bagger die zelfs een in een leren pakje gebonden Charlize Theron niet kan goed maken.

Onze Score:
5.0
gerelateerd spel: Aeon Flux
geplaatst in: PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply