gaming sinds 1997

Age of Conan: Hyborian Adventures

Age of Conan: Hyborian Adventures is een MMORPG die door vele spelers allang in de gaten wordt gehouden. Redenen hiervoor zijn de prachtige graphics, een volwassen wereld en massa’s bloed. Harde feiten of simpele PR-praat die de zoveelste povere World of Warcraft-kloon moeten verbergen?

Als je de naam Conan hoort, denken de meeste mensen aan films met Arnold Schwarzenegger en een middelmatige game op de laatste generatie consoles. Niet direct iets om als MMORPG-fanaat warm van te lopen. Gelukkig baseerde Funcom zijn nieuwste MMORPG op het originele Conan-materiaal, gecreëerd door Robert E. Howard. In deze wereld is er geen ruimte voor zwakheid of flauwe grappen. Hier is het oog om oog, tand om tand. Iemand zijn hoofd afhakken omdat zijn gezicht je niet aanstond, is doodnormaal!

Om de spelers goed te laten inleven in deze MMORPG, verraste Funcom iedereen door er een singleplayer ervaring aan toe te voegen. De eerste twintig levels zul je dan ook grotendeels in deze mode kunnen spelen. Je begint je avontuur op een slavengalei van de Stygians en door een speling van het lot word je schipbreukeling. Vanaf dat moment kan je kiezen uit drie facties, namelijk de Cimmerian, Aquilonian of Stygian. De keuze van je alliantie heeft invloed op de beschikbaarheid van de klassen, aangezien geen enkele factie ze allemaal ter beschikking heeft. Deze klassen hebben elk een reeks specialisaties, waarin je jezelf later kan verdiepen.

Na verscheidene quests te vervolledigen en de nodige schaars geklede jongedames te redden zul je terecht komen in Tortuga, een stad vol met gespuis. De perfecte plaats om een nieuw leven te beginnen en de eerste stap naar je online-ervaring. Je zult namelijk de mogelijkheid krijgen om te wisselen tussen dag en nacht. Kies je nacht, dan blijf je tot level twintig alleen de Conan-geschiedenis verkennen met nog enkele uitzonderingen later in het spel. Ga je overdag op verkenning, dan zal je andere spelers tegenkomen en met hen vijanden kunnen afslachten.

Om toch iets van orde te hebben in deze wereld, kunnen spelers gilden vormen. Dat ze een belangrijk onderdeel vormen van het spel merk je al snel door de vele opties. Zo zal je als gilde twee steden kunnen bezitten. De eerste is een Player city en hier zal je naast een kasteel ook winkels, muren en poorten kunnen bouwen. De verdedigende structuren heb je nodig om je stad te verdedigen, aangezien er in de nabijheid van je grond ook een computergestuurde vestiging wordt opgericht. Die zal dan met regelmatige intervallen je stad proberen te vernietigen. Niets houdt je tegen om hetzelfde met zijn stad te doen, door katapulten en dergelijk oorlogstuig te gebruiken.

De tweede stad die je kunt oprichten is in de Border Kingdoms en in tegenstelling tot de vorige, is deze voor het vechten met andere gilden. Spelers zullen dus je muren kunnen bestormen en proberen je fort te veroveren. Elke toren of fort ligt bij een strategische locatie, zoals belangrijke resources of routes.

Is dit alles wat Age of Conan dan te bieden heeft? Tuurlijk niet! Naast stadjes bouwen en elkaars hoofden inslaan zal je ook ander gespuis onder de grond steken. In het landschap zijn er een heleboel kerkers en buitenposten vol met goud die allemaal op de spelers aan het wachten zijn. Natuurlijk zijn de bewoners van deze locaties niet echt blij met pottenkijkers en proberen ze je dan ook op andere gedachten te brengen. Een deel van de kerkers en buitenposten zal je alleen met je groep kunnen uitkuisen, terwijl anderen door meerdere groepen op hetzelfde moment kunnen gedaan worden.

Zoals ik al zei, staan de bewoners niet echt te springen om je al deze schatten te overhandigen, dus kun je ze evengoed laten kennis maken met je wapens en magie. Hierdoor komen we bij een andere feature van het spel, namelijk het nieuwe vechtsysteem.

Huidige MMORPG’s hebben meestal een systeem waarbij je de vijand selecteert en dan simpelweg wat vaardigheden op een statusbalk moet indrukken, maar in Age of Conan doet men het compleet anders. Je moet nog altijd een vijand selecteren, maar in plaats van wat toetsen te drukken voor je vaardigheden, geef je via enkele toetsen aan waar je je wapen naartoe zwaait. Je kan door specifieke combo’s uit te voeren status effecten toevoegen op je vijanden of zelf een soort van fatalities uitvoeren, waarmee je je tegenstander op een bloederige manier afmaakt. Naast een wapen kan je ook een schild dragen en dit kan je van positie veranderen om de slagen van de vijand te incasseren.

De magiegebruikers moeten zeker niet wanhopen, want zijzelf hebben ook een gelijkaardig systeem genaamd Spellweaving. Via combo’s kunnen ze hun spreuken sterker maken, maar het kan ook verkeerd lopen en zo kunnen ze juist extra schade incasseren. Door dit vernieuwende systeem geeft men de speler iets waar bij men telkens moet opletten om het uiterste uit zijn gevechten te halen. Vanaf level 40 zal je ook crafting kunnen leren, maar dit is op zich niet echt vernieuwend. Toch is het goed om te weten dat je zeker in een gilde moet zitten, aangezien bepaalde gebouwen in steden bonussen geven aan het maken van materiaal.

Met al die gameplay elementen, zouden we bijna vergeten dat er nog altijd voldoende gamers zijn die belang hechten aan het grafische van een spel. Veel negatieve kritiek zullen ze niet moeten uiten, want Age of Conan is momenteel de mooiste MMORPG die er te spelen valt. Het maken van je personage is een van de indrukwekkendste van het moment, Je kan zelfs de grootte van je wenkbrauwen aanpassen of littekens op je lichaam zetten. Het ene moment zal je ronddwalen in de prachtige woestijnen van Stygia, het andere moment zal je je adem zien bevriezen in de noordelijke gebieden van Cimmeria. Al deze zones zitten vol details en hetzelfde kan gezegd worden van de steden die met het nodige detail zijn opgebouwd. Toch is het spijtig dat de DirectX 10-versie niet standaard in het spel zit, terwijl dit wel een van de punten was die men graag naar voren schoof. Deze instelling zal pas vanaf augustus beschikbaar worden.

De personen die geluid hoog aangeschreven hebben bij de aankoop van een game moeten zeker niet teleurgesteld zijn. Zo heeft het merendeel van de personages een prachtig ingesproken stem, gaande van de stoere huurling tot de aantrekkelijke barmeid. De geluidseffecten zijn ook dik in orde. Je zal onmiddellijk horen dat je in een drukke stad bent of in een zeer dicht oerwoud ledematen aan het afhakken bent. Van de soundtrack mag hetzelfde gezegd worden, want je voelt je direct thuis in elk gebied.

Spijtig genoeg is het spel zeker niet perfect na al deze positieve punten. Bij de lancering waren er nog verscheidene grote bugs en misbruiken in het spel. Gelukkig heeft Funcom in de korte tijd dat het spel al uit is, verscheidene patches gelanceerd die de grootste fouten hebben weggewerkt. Een ander nadeel is dat, terwijl het begin van het spel vol met content zit, je minder te doen hebt naarmate je hoger gaat. Het kan dus voorvallen dat er niets anders op zit dan doelloos monsters en vijanden te doden om vooruitgang te boeken.

Age of Conan zal voor velen de MMORPG zijn waar men maanden tot zelf jaren naar heeft uitgekeken. Het spel biedt een vernieuwend gevechtssysteem, prachtige graphics en een PVP-ervaring om U tegen te zeggen. Toch blijft het spijtig dat bij de lancering van het spel je meer voor een bèta aan het betalen was, dan een compleet spel. Indien je dit kan accepteren, zal je voldoende plezier hebben aan een van de populairste MMORPG’s van het moment!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Age of Conan: Hyborian Adventures
geplaatst in: Eidos, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply