gaming sinds 1997

Alex Cross

alexcrossWanneer een rijke zakenvrouw op een sadistische manier vermoord wordt, worden Dr. Alex Cross en zijn teamleden – Thomas Kane en Monica Ashe die samen een relatie hebben – op de zaak gezet. Ze beseffen al snel dat deze moord slechts de eerste in een reeks is, en dankzij de vondst van een tekening die door de moordenaar achtergelaten was op de plaats van het delict komt Cross erachter wie het volgende slachtoffer zal zijn. De detectives slagen erin om de volgende moord ternauwernood te voorkomen maar de moordenaar, die zichzelf Picasso noemt, slaagt er wel in om te ontsnappen.

Wat ze echter niet beseffen is dat hun actie ervoor gezorgd heeft dat ze zelf in het vizier van Picasso terecht zijn gekomen. De psychopatische huur/seriemoordenaar vermoordt Monica en Cross’ vrouw Maria om hen ertoe aan te zetten om de jacht op hem te stoppen, maar wat hij niet verwacht had is dat dit hun enkel nog meer stimuleert om hem te pakken te krijgen. Cross zweert dat hij wraak zal nemen, ook al brengt dit zijn carriëre bij de politie in gevaar…

Alex Cross is gebaseerd op het boek “Cross” van James Patterson en het personage hebben we eerder reeds in de bioscoop mogen zien in “Kiss the Girls” en “Along Came a Spider”, waarbij Cross toen gespeeld werd door Morgan Freeman. Het is dat die films nog redelijk goed waren want als “Alex Cross” een toonbeeld zou zijn van het werk van James Patterson dan zou je waarschijnlijk nooit een boek van James Patterson lezen en je jezelf afvragen waarom deze schrijver populair is. Aan de andere kant kan je je dat ook afvragen van de gemiddelde stationsroman natuurlijk.

Het script hangt met haken en ogen aan elkaar en de film staat bol van de clichés terwijl de pogingen tot diepgang in de personages compleet de mist in gaan en dit alles gecamoufleerd moet worden door actiescenes en veel gebruik van snelle cuts, handgehouden cameras en slow motion shootouts. Stijl over diepgang dus, maar die stijl is ook al niet zo denderend omdat het eerder afleidt en irriteert dan dat het het gebrek aan diepgang kan goedmaken. De acteerprestaties maken het er niet beter op. Tyler Perry en Edward Burns (Thomas Kane) acteren als houten poppen, en Matthew Fox (Lost) doet wel een verdienstelijke poging als psychopatische huurmoordenaar maar probeert blijkbaar het gebrek aan acteerwerk bij voornoemde personen goed te maken door zich regelmatig aan overacting te bezondigen. Last but not least hebben we dan nog Jean Reno waarvan we toch een hoge dunk hebben, maar het lijkt ons vooral dat de Franse acteur geld nodig had en daarom heeft ingestemd om een klein rolletje op te nemen in deze film want wat hij tot de tafel brengt is eveneens niet veel soeps.

Voordat we deze film hadden aangevraagd om te reviewen hadden we even rondgekeken op imdb en dat had onze verwachtingen al wat getemperd, maar het enige waar Alex Cross in slaagt is dat we graag Matthew Fox nog eens terug zouden willen zien in de rol van psychopaat, maar dan met een beter script, meer diepgang, en een regisseur die Fox in de hand kan houden zodat hij zich niet aan overacting bezondigt.

Het beeld van deze Blu-ray ziet er zeer mooi uit met een hoog contrast, goede zwartwaarden, een gevarieerd palet aan kleuren afhankelijk van de scene, en een goed gevoel van diepte. Ook het geluid is van deftig niveau en we krijgen een track die misschien niet bij de beste hoort in het genre, maar actiefans zeker zal kunnen plezieren. Extra’s zijn niet aanwezig.

box-alexcross

Onze Score:
4.0

geplaatst in: BLU, Dutch Filmworks, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply