gaming sinds 1997

Alle info omtrent de Playstation4 op een rijtje

playstation4logoVorige nacht heeft Sony dan eindelijk hun nieuwe console, de zeer origineel benoemde Playstation4, wereldkundig gemaakt.

Het hart van de toestel bevat geen Cell processor zoals de Playstation3, maar een 8-Core AMD x86 CPU (genaamd “Jaguar”) met daarnaast een AMD Radeon graphics unit die blijkbaar 1.84 Terraflops aankan. Sony heeft ondertussen bevestigd dat de Playstation4 4K resolutie zal kunnen afspelen, maar enkel voor films en niet voor games.

Het toestel zal 8 gigabyte GDDR5 geheugen bevatten alsook een ingebouwde harde schijf waarvan de grootte niet bekend werd gemaakt. Natuurlijk wordt is een optische Blu-ray drive aanwezig, net zoals een USB 3.0 aansluiting. Verder zijn er ook nog een HDMI poort, een analoge AV-out alsook een optische Digitale Output. Netwerk mag natuurlijk ook niet ontbreken en de PS4 zal Ethernet (tot 1Gbit), wireless en bluetooth ondersteunen.

De nieuwe controller krijgt eveneens een zeer originele naam, DualShock4, wordt wireless verbonden met de PS4, bevat een sixaxis sensor alsook een touch pad. Verder is er ook een light bar aanwezig met gekleurde LEDs die informatie doorgeven aan spelers zoals wanneer je health gevaarlijk laag begint te worden. De controller krijgt ook een ingebouwde speaker en een stereo headset jack. Standaard wordt er een mono headset meegeleverd met de PS4.

Ook nieuw op de controller is de “Share” button waarmee gamers vanalles automatisch op het internet kunnen zwieren om ermee op te scheppen tegenover hun vrienden. De controller kan opgeladen worden via een speciaal docking station terwijl de console op standby staat, of via USB.

Het Playstation Eye krijgt ook een nieuwe versie. Hierin zitten nu twee hooggevoelige camera’s met breedbeeld lenzen waarmee spelers duidelijker onderscheiden moeten worden van de achtergrond. Ook geluid zou beter gedetecteerd moeten worden en dit dankzij vier ingebouwde microfoons. Leuk detail: de PS Eye detecteert de LED kleur op de Dualshock4 controller om de posities van meerdere spelers correct te vinden en personages zo bij voorbeeld op de juiste plaats te zetten. De Eye supporteert ook de Move controller en zou dit accurater moeten doen dan voorheen. Support voor het Playstation Eye was op de PS3 nogal schaars, maar Sony hoopt dit met de PS4 naar een hoger niveau te trekken.

Fans van smartphones en tablets en dergelijke worden ook op hun wenken bediend met de support voor “second screens”. Hiermee kan je bij voorbeeld met je Vita connecteren op je PS4 en de PS4 games ergens anders spelen.

Qua functionaliteit is Sony trots om te laten weten dat de PS4 een standby mode zal hebben waarbij je geen lange wachttijd meer hebt eer het toestel opgestart is. In de plaats daarvan kan je het toestel uit standby brengen met een druk op de knop en onmiddellijk verder spelen waar je gebleven was. Nog een leuk nieuwtje is dat Sony hoopt firmware updates compleet in de achtergrond te kunnen laten plaatsvinden zodat je als eigenaar daar weinig tot geen last meer van hebt.

Ook goed nieuws: de geruchten als zou Sony het gebruik van tweedehands games blokkeren blijken niet waar te zijn. Worldwide Studios baas Shuhei Yoshida wist het als volgt te zeggen:

“Used games can play on PS4”
“That’s the general expectation by consumers. They purchase physical form, they want to use it everywhere, right? So that’s my expectation”

Het is echter niet allemaal rozegeur en maneschijn. Mensen die een groot arsenaal aan PS3 games kunnen best hun PS3 behouden, of hun collectie de deur uitsmijten. Vanwege de compleet nieuwe architectuur zal de PS4 NIET compatibel zijn met de huidige console van Sony. De firma denkt er wel over na om sommige titels om te zetten naar PS4 maar dat zal vooral afhangen van de mogelijkheden omtrent emulatie. Sony is ook aan het denken om bepaalde PS3 games te laten streamen via services zoals Gaikai, maar zelfs je huidige collectie van PSN games zal je niet op de PS4 kunnen spelen.

Qua games heeft Sony al een hele rits titels vrijgegeven alsook een hoop trailers (die je hier kan bekijken. Zowat alle grote uitgevers en studio’s hebben hun support voor de PS4 reeds bevestigd. Zelfs Blizzard heeft ondertusesn laten weten de PS4 te gaan supporteren en dit zullen ze beginnen met een port van Diablo 3.

Iets dat security geeks misschien minder leuk vinden: via Gaikai streaming zal een vriend op je PS4 kunnen inloggen en je bij voorbeeld kunnen helpen met door een level te geraken. Waarschijnlijk zal deze functionaliteit ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden maar gezien het hele debacle met PSN dat gehackt werd kunnen we ons vragen stellen omtrent de veiligheid van deze feature.

Sony liet weten dat ze de PS4 zullen lanceren “Holiday 2013″ wat wil zeggen eind dit jaar. Of dit ook in Europa het geval zal zijn werd niet bevestigd noch ontkend.

Laatste opmerking: de grote afwezige op de PS4 voorstelling was… de PS4 zelf! De console werd niet getoond, en er zijn zelfs geen foto’s vrijgegeven van hoe het toestel eruit ziet.


geplaatst in: Nieuws, PS4, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply