gaming sinds 1997

America’s Army: Rise of a Soldier

In een ver, ver verleden, toen ze nog hardnekkig beweerden niet van de venten te houden, maakten zij de hit “laat is nooit te laat”. Nu, zo veel jaar later zijn ze terug. De één is al wat nichteriger dan de ander, maar ze gaan nog steeds door het leven als Get Ready. In een al even ver verleden ontving ik de reviewcopy van America’s Army: Rise of a soldier voor de Xbox. Zoals de coiffeurs van Get Ready het destijds bezongen…laat is nooit te laat, ook niet voor een review van een shooter waar hoogstwaarschijnlijk niemand op zit te wachten en die de middelmaat mondjesmaat overstijgt.

America’s Army kwam een aantal jaren geleden uit op de pc. Het Amerikaanse leger gebruikte dit stukje software zogezegd als training. Nu, wederom vele jaren later, verschijnt het ook op de Xbox. America’s Army: Rise of a Soldier is een vrij realistische shooter die je in de schoenen plaatst van een “scheiss Ami”. Het is tegenwoordig hip om anti-Amerikaans te zijn en een spel als dit onderdrukt die hype niet echt. De propaganda druipt er vanaf, met foute instrumentale rocktunes als druppel die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen.

Maar genoeg gezeik over het pro-Amerikaanse. Je kan er even goed doorheen prikken als door de geaardheid van de Get Ready-boys destijds. Diep van binnen zijn het ook maar mensen en diep van binnen is AA: ROAS (om er maar even een afkorting van te maken) ook maar een first-person shooter met aardig wat tactische invloeden. Je begint je queeste met een uitgebreide training. Alles, gaande van kruipen tot granaatjes gooien wordt uitgelegd. Jammer genoeg had ik te weinig uithoudingsvermogen om veel verder dan deze trainingsmissies te spelen.

Akkoord, het getuigt misschien niet van veel review-eerbied, maar zeg nu zelf: hoe goed is een spel dat in de tutorial al onnoemelijk verveelt? Langs de andere kant kan je opperen dat tutorials nooit echt zalige gameplay opleveren, maar dit is geen gebruikelijke tutorial. Je krijgt af en toe echt missieachtige opdrachten die je al voeling geven met de uiteindelijke gameplay en daar knelde het schoentje voor mij. Ik ben zo al geen groot voorstander van tactische shooters en als er dan ook nog een pro-Amerikaans sausje overheen zit, dan hoeft het voor mij niet meer.

Dat neemt echter niet weg dat dit een vrij degelijk spel is. Het realisme werd redelijk ver doorgedreven, waardoor je echt het gevoel krijgt in een oorlogssituatie te zitten, maar het is ditmaal de afwerking die echt voor kopzorgen zorgt. Grafisch is dit spel namelijk zo gedateerd dat je met de stelling “gameplay boven graphics” weinig kan aanvangen. Het klinkt misschien banaal, maar de monden van de soldaten bewegen niet eens als ze praten.

Het probleem is dat er gewoon zo veel betere tactische shooters uit zijn. Door het realisme en het hoge Amerikaanse karakter van dit spel, mist het een bepaalde warmte. Een degelijke verhaallijn doet dan wonderen, maar helaas is er niets van dat alles in AA:ROAS. De kilheid overheerst in dit spel waardoor ik gauw genoeg afhaakte. Ik denk dan ook dat ik niet de enige ben die hier niet echt warm van loopt.

Kijk, ik heb de gameplay nauwelijks besproken om nog maar te zwijgen van het geluid en de online-mogelijkheden, maar zeg nou zelf, ben je daar echt benieuwd naar? Ben je een gelukkiger en volmaakter wezen als je weet hoe de online-aspecten en de decibellen in dit spel tot uiting komen? Zo ja, raad ik je aan het spel gewoon eens te huren, dan zal je zien dat het geluk en de volmaaktheid achterwege blijft. Nee, dit is pure middelmaat waar niemand iets aan heeft, behalve dan de pro-Amerikaanse gamer. Ik begin me af te vragen waarom er zoiets is als middelmaat. Ik zou nooit een spel kopen met een score van 60% of lager. Maar anderzijds moet je middelmaat en slechte spellen hebben om te weten wat goed is, toch? Daarom richt ik toch even een dankwoordje aan de makers van America’s Army: Rise of a Soldier. Jongens, bedankt voor deze middelmatige zooi, daar zonder dit stukje Amerikaanse propaganda zou ik nooit dezelfde aangename gevoelens kunnen koesteren als tijdens een potje Brothers in Arms!

Onze Score:
5.0
gerelateerd spel: America’s Army: Rise of a Soldier
geplaatst in: Reviews, Ubisoft, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply