gaming sinds 1997

And1 Streetball

Het hippe straatbasketbal is al langer een favoriete bezigheid voor de gamende couch potato en nu is er ook UbiSoft’s AND1 Streetball, waarin je met je zwarte alter ego van jetje kunt geven op verschillende veldjes. Het valt meteen op dat UbiSoft -om het zacht uit te drukken- niet voor simulatie gaat, maar je vanaf de eerste seconde een blijvende adrenalineshot wil geven.

Opzwepende beats, bezwete en springende lichamen vullen scherm en boxen, terwijl de ene hoop na de andere een dunk te verwerken krijgt. Het is dus allemaal zeer flashy en snel, maar speelt het dan ook nog lekker? Het antwoord is neen. Het spijtige is dat, ondanks de moeite die Ubi in deze titel heeft gestoken op technisch vlak en nog meer op gebied van marketing, het hele concept faalt.

De ruggengraat van dit spel is de I-ball controle. Met de rechterjoystick kan je allerlei tricks uitvoeren en dat arsenaal wordt nog gevoelig vergroot als je de linkerjoystick en de R1-knop in het hele gedoe betrekt. Naast de voorgeprogrammeerde en zeer realistische tricks heb je ook nog de kans om een zelfgemaakte trukendoos te creëren.

Dat klinkt allemaal zeer mooi, ware het niet dat het hele systeem nogal stroef werkt en je spelers nogal traag op je commando’s reageren, zelfs al houd je je aan het tijdsinterval tussen de tricks. Daarnaast is het quasi onmogelijk om de bal van een computertegenstander te stelen, waardoor de meeste games uitdraaien op een 10 minuten lang durende goal-tegengoal-goal-tegengoal routine: zeer saai en totaal niet motiverend om verder te spelen. Je kunt de bal wel van de ring weggooien door elegant omhoog te springen en er een patat van jewelste op te geven, maar dat het succesvol stelen van de bal beperkt blijft tot dat is wel een beetje zielig. Het had zeker beter gekund want veel andere sportgames bewijzen dat je de joystick kunt gebruiken voor tricks of verschillende soorten schoten op doel. En we kijken dan vooral naar de FIFA- en de NBA 2K-series.

Ook op grafisch gebied laat AND1 Streetball enkele zware steken vallen. Pas op, de cartoonachtige sfeer past heel goed bij het game, maar de coolheid van de urban lifestyle (en dan vooral de zwarte) ligt er zo dik op dat het bij momenten een beetje lachwekkend wordt. De graphics zijn ok en de framerate blijft constant, maar hier en daar treedt er wat clipping op of zijn een aantal zaken een beetje met de losse hand afgewerkt. Het enige dat dan ook goed ineensteekt is de soundtrack die bast, bonkt en fluit alsof het een lust is. Ik ben zelf geen echte rapfanaat die op en neer pompen zingt over zijn bitches in tha hood, maar de muziek vormt hier wel een zeer geslaagde omkadering.

AND1 Streetball faalt in zijn opzet doordat het zichzelf zo gehypet heeft, waardoor het zijn beloftes niet heeft kunnen inlossen. En alsof dat nog niet genoeg was, slaagde het er ook niet in om zelfs maar een middelmatige basketbalgame te zijn, door de mislukkingen op elk technisch aspect, behalve de muziektrack. Een dure muziek-dvd, meer is het niet deze “And1”.

Onze Score:
5.0
gerelateerd spel: And1 Streetball
geplaatst in: PS2, Reviews, Ubisoft
tags: , ,


Leave a Reply