gaming sinds 1997

Anno 1503: The New World

Enkele jaren geleden bracht de toen niet zo bekende Duitse developer Sunflowers een strategiespel op de markt, genaamd Anno 1602. Het spel verkocht enorm goed, zo goed zelfs dat het in Duitsland het best verkocht spel ooit werd (volgens Sunflowers zelf dan toch). Nu is er eindelijk een opvolger – of moeten we zeggen voorvolger ? – Anno 1503: The New World !

Met het originele spel waren er enkele probleempjes, dus we vroegen ons af of deze nu allemaal opgelost waren. De eerste vraag die echter in ons hoofd opkwam was hoe “nieuw” Anno 1503 zou zijn.
Vanaf het begin wordt het duidelijk dat Sunflowers beslist heeft om weinig aan het originele spelconcept van Anno 1602 te veranderen en van 1503 eerder een soort geüpdate versie te maken. Nu, je kan die mensen dat niet kwalijk nemen, het gezegde “Never change a winning team” berust veelal op waarheid.

De graphics zijn wederom van de bovenste plank, met meerdere zoom mogelijkheden om van een mooi overzicht van de wereld dichterbij te gaan tot je zelfs een gedetailleerde visser kan zien, die zich dood aan het wroeten is om toch maar wat voedsel op tafel te krijgen. De animaties van de personages zijn zeer leuk. Elk karakter heeft zijn eigen manier om zijn “ding” te doen en je kan je wel een tijdje bezighouden met het observeren van je mensjes.

De versie die ik ontvangen heb, is een gelokaliseerde. Dit wil zeggen dat ik moest luisteren naar een Nederlands gesproken spel. Laat me 1 ding zeggen: Nederlands in spelletjes zuigt ! Maakt niet uit welk spel je speelt, het komt er steeds op neer dat het klinkt alsof je naar een of andere Kuifje-tekenfilm zit te zien. Wanneer gaan uitgevers van spelletjes nu eens doorhebben dat niemand (behalve misschien Franstaligen ?) gelokaliseerde versies leuk vindt ? Hopelijk krijg ik volgende keer een Engelse versie, die niet als een of andere peuter klinkt.

Het doel in Anno is nog steeds hetzelfde : bouw een stad, zorg ervoor dat de economie goed draait, probeer handel te drijven met je buren, etc etc. Je zou kunnen zeggen dat de gameplay redelijk rechtdoorzee is en toch ook wel een beetje aan de trage kant, door de bij definitie vredelievende opzet (alhoewel je de mogelijkheid tot vechten hebt). Anno1602 dus, maar dan wel een beetje beter.

Toch zijn niet alle originele problemen van de baan. De artifficiële intelligentie is nog steeds niet je dat. In sandbox-mode (met open einde) zal hij bijvoorbeeld enkel een leger beginnen bouwen, wanneer jij dit eerst doet. Maak dus geen leger aan en je zal het spel constant vredelievend kunnen spelen. Van een utopie gesproken !
Ook het probleem van de enorme vraagtekens die boven gebouwen verschijnen als er iets niet in orde is, is nog niet helemaal in orde. Terwijl je bij Anno 1602 het raden had naar wat er nu precies loos was, is er in 1503 wel een extra icoon gezet met het type van probleem (bvb voedsel), maar echt veel duidelijkheid brengt dit niet. Ervaren spelers zullen het allemaal wel snel doorhebben, maar de occasionele speler mag zich hier serieus aan irriteren en zo zijn er nog wel enkele zaken.

Is Anno 1503 nu een slecht geüpgrade versie van 1602 of toch een compleet nieuw spel ? Wel, deze vraag geeft me gemengde gevoelens. Aan de ene kant zijn er verschillende zaken verbeterd en in orde gebracht, maar aan de andere kant maken de fixes niet altijd alles duidelijker. Ook het feit dat alles zo overduidelijk vredelievend is ingesteld, kan mij ook niet echt bekoren (en met mij een hele hoop andere strategy spelers neem ik aan). Ik kan me voorstellen dat mensen die graag spelletjes als Command & Conquer spelen zich niet helemaal zullen kunnen vinden in Anno 1503.

Wat me eigenlijk het meest verbaasde aan dit spel was de reactie van mijn vriendin. Ze stond ineens naast me en vroeg welk spel ik aan het spelen was, gevolgd door de vraag of zij dit op haar PC ook kon spelen. Nu moet je weten dat mijn toekomstige niet echt gedreven is om spelletjes te spelen (buiten The Sims en consoorten), dus ik was ten zeerste verrast dat ze geïnteresseerd was in een real-time strategy spel. Dit doet me concluderen dat Anno 1503 een wel heel brede basis van mensen kan aanspreken en niet echt als “hardcore” aangeschreven moet worden.

Als besluit zou ik zeggen dat Anno 1503: The New World niet echt mijn ding is, aangezien ik eerder wat aggressievere spelletjes leuk vind, maar gamers die graag hun tijd nemen om een echte wereld op te bouwen en wat handel te drijven, zullen dit spel zeer zeker kunnen appreciëren !

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Anno 1503: The New World
geplaatst in: Electronic Arts, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply