gaming sinds 1997

Ape Academy 2

Ape Academy 2 is de opvolger van de illustere verzameling van minigames die ik een jaartje geleden beloonde met een score van 35%. Deze tweede worp had dus grote schoenen om te vullen en het was dus niet zonder enige opwinding dat ik de UMD in mijn stof verzamelende PSP stopte.

Wat volgde is een game-ervaring die je vooral toont waarom WarioWare zo geniaal is. Deze keer hebben de makers immers de minigames nog meer omringd met onnodige frullen en vertragingsmechanismen. Op die manier duurt het nog ietsje langer eer je echt mag spelen, ook al is dat nu ook weer niet zo erg.

Wanneer je het spel opstart krijg je een soort wereldmap met eilandjes te zien. Op elk van die eilandjes vind je tegenstanders, eindbazen en winkels terug. In die winkels kan je kaarten kopen, die je betaalt met geld dat je verdient door tegenstanders uit de weg te ruimen. En kaarten zal je nodig hebben: je moet immers met die kaarten een soort blad-steen-schaar spelen tegen de vijand.

Je stelt een deck kaarten samen (uit de drie hierboven vermelde soorten) en gaat aan het werk. Zowel jij als de CPU kiezen een kaart, en wanneer jouw kaart wint (bijvoorbeeld jij hebt een ‘schaar’-kaart en de CPU een ‘papier’-kaart) kan jij de vijand een aantal levenspunten doen verliezen en vice-versa. Als je het daarop volgende minigame kan winnen natuurlijk… Als je de strijd wint en de levenspunten van de tegenstander op nul kan brengen, dan krijg je een handvol geld, een extra kaart en worden wat nieuwe eilandjes of tegenstanders vrijgespeeld.

De minpunten zijn legio: het duurt veel te lang om te navigeren, om je deck samen te stellen en de gameplay is ronduit saai.

De minigames dan! Ze zijn slecht. Als je per se wil weten waarom, leg ik het je even uit. De variatie is redelijk beperkt (links en rechts lopen of duwen, wat schieten, wat springen, je kent het wel) en bovendien weet je bij de helft van de spelletjes maar half wat je moet doen en is de feedback (hoe kan ik het beter doen, waarom win ik niet, …) teleurstellend. Tel daarbij nog heel wat spelletjes die botweg oersaai zijn (druk één keer op een knop) en je weet waaraan je je mag verwachten: 5 minuten door menu’s worstelen om daarna ongeveer 5 seconden een saai spelletje te spelen.

Grafisch stelt het spel ook al niet veel voor. De omgevingen zijn wel erg eenvoudig gehouden en de stijl is weliswaar best grappig en kleurrijk, maar de animaties en de manier waarop de aapjes zich gedragen is stijver dan een kapstok op een dieet van Viagra. De muziek heeft een paar leuke deuntjes en nu en dan krijg je ook een best genietbaar geluidseffectje te verwerken.

Inderdaad, Ape Academy 2 is even slecht als zijn voorganger. Wil je dus dringend wat geld in de vuilnisbak gooien, dan moet je dit vooral aanschaffen. Anderen lopen er best in een wijde boog omheen.

Onze Score:
4.0
gerelateerd spel: Ape Academy 2
geplaatst in: PSP, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply