gaming sinds 1997

Ape Escape 2

Toen ik het reviewexemplaartje in m’n brievenbus ontving was ik niet echt opgewonden na het horen van de naam, in feite moet ik zelfs toegeven nooit eerder van de originele Ape Escape gehoord te hebben. Maar een beetje opzoekwerk vertelde me dat het origineel een enorm succes was. Daarom wreef ik die arrogante glimlach van mijn gezicht (ik was nog steeds aan de naam aan het denken) en besloot het spel langs de serieuze kant te benaderen.

Daar ging ik dan: ik startte m’n eerste spelletje Ape Escape 2. Eerst zien we een redelijk kinderachtig, niet echt overweldigend filmpje dat de connectie tussen de twee titels maakt. Hieruit blijkt dat onze held: Hikaru, per ongeluk een pakketje vol gele korte broekjes en een soort van apenhelmen bij de verkeerde persoon afgeleverd heeft. De aapjes die dit dragen zijn in de macht van een slechterik genaamd Specter en jij moet ze redden voor ze iets stouts doen. Hoe doe je dit? Je vangt ze gewoon met een net… daar was die arrogante glimlach opnieuw terwijl ik dacht: “Dit MOET gewoon Japans zijn” (no offence).

Ik stap in de eerste missie met Hikaru, de level is niet pijnlijk voor de ogen, in feite voel ik me best comfortabel in deze kleurrijke 3D wereld. De muziek past bij mijn stemming en ik word rustig door het spelen van dit spelletje. Ik druk op enkele knopjes: Hikaru kent enkele nifty moves. Dan loop ik even verder naar een telefoonpaal waar Natsumi, een vrouwelijke vriend van Hikaru, me vertelt hoe de controls nu precies in hun werk gaan. Iets wat me natuurlijk een hoop bladerwerk door de handleiding bespaart!

Al snel merk ik dat dit spelletje erg gebruikersvriendelijk is, “natuurlijk, het is voor kinderen!” hoor ik je roepen, maar dat is het leuke aan dit spel. Ook al ben je een stoere jongen/meisje van om het even welke leeftijd, je zal zonder twijfel genieten van dit spel. Ik vang enkele aapjes en loop zo enkele levels door, tot blijkt dat Natsumi onze held tevens van de nodige gadgets verzorgt. Nu kan ik lopen als Sonic, zwemmen als Ecco de dolfijn (een zieke Ecco wel te verstaan) waardoor ik eindelijk die vervloekte sterke apen kan vangen. Voor elk gevangen aapje ontvang je muntstukken, met deze muntstukken kan je credits of minigames unlocken.

Hoe gaat dat unlocken in zijn werk? Wel op Hikaru’s hoofdkwartier beschik je over een training mode, save menu en een soort van slot machine waarin je al je muntstukken kwijt kan en het goede nieuws is: altijd prijs! Wat kan je zoal winnen als prijs? Een meneer banaan strip, een liedje uit het spel, een minigame, credits, …

Na Ape Escape 2 een paar keer gespeeld te hebben ben ik ervan overtuigd dat dit spel een van de meest rustgevende is op de PS2-markt. Het is misschien wel iets te makkelijk voor een man (jongen) van mijn leeftijd (20), toch heb ik ervan genoten om dit spel te spelen.

De graphics zijn niet overweldigend maar wel soepel en mooi afgewerkt, de controls zijn uitstekend (de eerste Ape Escape was het eerste spel waarin je beide analoge sticks nodig had en dit werkt ook perfect voor de tweede). De charcaters zijn degelijk uitgewerkt; vooral de verscheidenheid tussen de aapjes is mooi gedaan (van afro aapjes tot aap-bandieten).

Alles bij elkaar is dit spel een perfecte koop voor ouders met kinderen of iemand die gewoon opnieuw die goede oude arcade gameplay wil beleven en geen behoefte heeft aan een complex verhaal om hem geïnteresseerd te houden.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Ape Escape 2
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply