gaming sinds 1997

ArmA 2

Het originele ARMA, hoewel een schaamteloze kopie van Operation Flashpoint, was een degelijk spel. Het had te kampen met de nodige bugs, maar een solide gameplay en een sterke focus op het hele multiplayergebeuren zorgde ervoor dat de speler al snel wat vergevingsgezinder werd. ARMA 2 dreigt hetzelfde pad te gaan bewandelen. Bugs, bugs en nog eens bugs maar zo’n lekkere game dat je haast vergeet dat het niet helemaal vloeiend verloopt.

Operation Harvest Red, zo luidt de naam van de belachelijk korte en bug-gevulde singleplayercampagne die zich in ware Kosovo/Joegoslavië-stijl ontpopt tot een burgeroorlog met conflicten tussen verschillende etnische groeperingen in combinatie met de nodige gruwelijke oorlogsmisdaden en massagraven. Daar waar je in ARMA de eeuwige soldaat in een onbetekenende eenheid bleef die mee dwarrelde op het ritme van geweerschoten en knallende kannonen, krijg je in deze opvolger de kans om squadleader te worden van een kleine groep van vijf gespecialiseerde verkenningseenheden die het slagveld doorploeteren onder de naam Team Razor. Daarnaast krijg je gedurende het verdere verloop van de verhaallijn verschillende ondersteunende voertuigen en eenheden ter beschikking gaande van APC’s tot helikopters, artillerie en onbemande luchtverkenningsvoertuigen (of UAV’s). Daarnaast heb je ook nog eens de mogelijkheid om elk voertuig dat je in de spelwereld tegenkomt in beslag te nemen en ermee op pad te gaan. Dit is ook nodig want in een gigantische omgeving als Chernarus, het fictieve land waar alles zich afspeelt, zijn sommige afstanden simpelweg te groot om snel te voet te overbruggen.

De ietwat magere singleplayermodus wordt, zoals eerder vermeldt, naar de vaantjes geholpen door tal van bugs en slecht geprogrammeerde triggers die te pas en te onpas je missies doen falen zonder dat je ook maar weet wat je goed of fout deed. Gelukkig doet het hele multiplayergebeuren en dan vooral de Warfare-modus dit allemaal redelijk makkelijk vergeven en vergeten. Warfare is zowat de meest uitgebreide spelervaring die ik tot op heden heb mogen ervaren in een online FPS. De modus brengt een perfecte harmonie van de traditionele ArmA-spelstijl samen met enkele vette RTS-elementen. Zo zal je met punten die je verdient door missies uit te voeren tal van gebouwen, voertuigen en zelfs AI kunnen aankopen om in je leger te proppen. Wees echter op je hoede voor je aan deze ervaring gaat deelnemen. Door de enorme omvang van de maps en het relatief hoge aantal spelers en AI dat tegelijk deelneemt aan deze gevechten raak je al heel snel voor enkele uurtjes in de ban van de authentieke oorlogssfeer en omvangrijke gevechten.

Hoewel de single- en multiplayer zeer belangrijke onderdelen zijn van het spel, heeft ArmA nog heel wat meer te bieden. Dat begint bij de Armory. Hier heb je de mogelijkheid om zowat alle militaire hardware die in het spel verwerkt is naar hartenlust uit te testen zonder plots neergeschoten te worden door een of andere stiekemerd die zich verschuilt in de bosjes. Mocht je dan toch wat meer actie willen, dan biedt de Armory nog enkele kleinere missies (zonder verhaallijn) waar je verschillende doelstellingen moet behalen met een bepaald voertuig of wapen. Daarnaast is er ook nog een enorm eenvoudige en tevens krachtige editor die toelaat om in een handomdraai je eigen missies en maps te maken met alles erop en eraan. Op zich is zo’n tool niet voor iedereen zo ongelooflijk belangrijk, maar wat de meesten onder jullie wel zal interesseren is dat zo’n krachtige randapplicatie de deuren wagenwijd openzet voor een stevige modding-community die overigens reeds aanwezig was bij de eerste ArmA. Dit betekent natuurlijk dat er heel wat content te downloaden valt op internet.

Over al de beeldenpracht kan weinig slechts gezegd worden. Schitterende omgevingen van grote omvang, enorm natuurlijke effecten, een waanzinnige hoeveelheid aan objecten gaande van huizen tot bomen tot de kleinste diertjes… Dit alles kan aan flarden geschoten worden door al het realistisch weergegeven oorlogsgeweld dat ArmA 2 ArmA 2 maakt. Ook de geluidseffecten die tanks, jeeps en weet ik veel wat je nog allemaal vindt met zich meebrengen zijn van een zeer hoge kwaliteit. De prachtige grafische weergave en oorstrelende audio verklaren voor een groot stuk de relatief hoge systeemeisen, maar deze worden bij het aanschouwen van al dat lekkers al snel goedgepraat.

ArmA 2 draagt nog steeds enkele van de ziektes van zijn voorganger met op kop de enorme hoeveelheid aan bugs die vooral in de campagne terug te vinden zijn. Ook de ietwat ingewikkelde commandostructuur is weer van de partij en deze kan voor nieuwkomers wel eens wat problemen veroorzaken. Los hiervan is deze realistische FPS een zaligheid. Een hele verademing tussen al de standaard shooters zoals we ze al honderden keren voorheen gezien hebben omdat hier strategie en tactiek ook een enorme rol spelen en een impact hebben op het verdere verloop van de missie. ArmA 2 is een degelijk spel, maar de enkele mankementjes die de kop opsteken kunnen de hele spelervaring stevig verpesten. Zeker de moeite om te spelen, maar je zal voorlopig tegen wat bugs moeten kunnen want de patches hebben nog niet zo veel verholpen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: ARMA II
geplaatst in: 505 Games, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply