gaming sinds 1997

Armies of Exigo

Fantasy RTS is een genre dat iedereen ondertussen wel zal kennen door de grote kleppers die zich in dit genre bevinden; Warcraft III anyone? De werelden lopen vol met allerlei wezens die we in het echte leven jammer genoeg niet tegenkomen, zoals orcs en elfen. Natuurlijk lopen daar ook altijd nog wat mensen tussen die proberen een vreedzaam leventje te leiden tussen dit zootje ongeregeld, dat het liefst van al de andere rassen uit hun wereld zou knikkeren om zo alles voor het zeggen te hebben. Daartoe worden er complotten en tijdelijke allianties gesmeed à volonté. Al bij al een beetje de Belgische politiek dus. EA zag echter ook wel graten in dit concept en bracht een tijdje geleden Armies of Exigo uit, waarin jij aan de slag mag om de wereld te zuiveren van al het kwade dat erin rondloopt. De vraag is alleen maar of Armies of Exigo boven het gemiddelde kan uitstijgen of ergens halverwege blijft hangen, in de schaduw van de groten der genre. Vind het allemaal uit in de volgende alinea’s.

In Armies of Exigo heb je drie verschillende partijen waar je je bij kan aansluiten om zo de wereld aan je eigen tirranieke heerschappij te onderwerpen (waarom maakt men daar nooit eens een game over?). Deze partijen zijn The Beasts, The Fallen en natuurlijk ook The Empire. Een eerste blik in de bijgeleverde technology tree verraadt al voor een groot deel waar de makers hun mosterd hebben gehaald. Het gelijkt namelijk ontzettend hard op diegene die je ook in Warcraft III kunt terugvinden. Ondanks het feit dat je in Armies of Exigo heel vaak zult denken dat je te maken hebt met een Warcraft III-kloon hebben de makers ook wel ontzettend hard hun best gedaan om zo ver mogelijk van Warcraft weg te gaan als mogelijk is. Meer daarover later.

Elke partij in Armies of Exigo heeft verschillende eigenschappen, die elks een andere strategie vereisen. Zo zullen The Beasts het moeten hebben van hun verstand, maar ook van hun listigheid. The Fallen daarentegen zijn vooral een magische groep, die vooral een beroep doen op hun spellcasting-vaardigheden. The Empire is een bont allegaartje van hardwerkende boeren en soldaten, die overal wel hun mannentje (of vrouwtje) kunnen staan. Ook heeft elke partij drie verschillende helden die elk een eigen motivatie hebben om mee te doen aan het conflict en ook andere speciale eigenschappen heeft.

Verder bestaat elke zijde ook uit een groot aantal verschillende eenheden. Zo is het leger van The Empire opgebouwd uit mensen en elfen. The Fallen daarentegen bestaan, zoals de naam al doet vermoeden, uit gevallen ridders, duistere elfen en andere spookachtige wezens uit de ondergrondse wereld (straks nog iets meer over die ondergrondse wereld). The Beasts bestaan dan weer uit trollen, monsters, hagedisachtigen en nog andere onderkruipsels. Elk van deze eenheden is in staat om een hoger level te bereiken en zo bijhorende bonussen te krijgen. Je zal tijdens het spelen dus altijd goed op je hogere eenheden moeten letten zodat je deze kan gebruiken bij noodgevallen. Deze hogere eenheden kunnen dan ook een veldslag in je voor of nadeel beslechten. Bij The Empire bijvoorbeeld hebben een aantal vechteenheden specifieke bonussen terwijl bij The Fallen de bonussen voor elke eenheid hetzelfde zijn. Elk van deze partijen heeft verder ook zijn eigen gebouwen en ook zijn eigen eenheden waaronder ook de nodige resource collectors. Ook kan elke partij onderzoek doen naar zijn eigen speciale superwapen, dat ontzettend krachtig is, maar waar je lang onderzoek naar moet doen. Je kan het ook slechts op bepaalde momenten gebruiken.

In de hele speelwereld vind je verder ook nog een aantal NPC gebouwen die je kan bezetten met een aantal eenheden of je kan er zaken mee doen. Maar wat dit spel eigenlijk zo speciaal maakt is het gebruik van de onderwereld. Onder de gehele map bevindt zich een netwerk van tunnels waar je je eenheden door kan sturen, op zoek naar allerlei zaken. Je kan ze ook gebruiken als transportmogelijkheid. Hierdoor zul je dus altijd op je hoede moeten zijn, want de aanval kan nu echt wel uit verschillende richtingen komen, zelfs van onder de grond. Om dit een beetje op te vangen moet elke partij op een andere manier naar die onderwereld gaan. Ten eerste zijn er een aantal bovengronds gelegen doorgangen naar de onderwereld die voor iedereen beschikbaar zijn. Maar The Empire daarentegen kan door zijn Miner Team op willekeurige plaatsen een weg naar beneden of naar boven maken. Heel handig om zo een kamp binnen te vallen! The Fallen kunnen dan weer eenheden oproepen die ondergronds ontstaan om zo eventuele ondergrondse belegers het leven zuur te maken. The Beasts kunnen dan weer demonen oproepen en hebben ook eenheden die kloven kunnen maken in de grond en die zowel bovengronds als ondergronds kunnen vertoeven. Al bij al biedt het maken van die ondergrondse wereld toegang tot een hele reeks van nieuwe en spannende tactieken.

Je zal dus je handen vol hebben met je kamp te verdedigen en te zorgen dat je zelf genoeg soldaten op poten hebt gebracht om zo de vijand in de pan te kunnen hakken.

De graphics zijn wel mooi en van goeie kwaliteit, maar niet zo mooi bijvoorbeeld bij Warcraft III. Althans dat vond ik en over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Persoonlijk gaat gameplay bij mij boven graphics. De filmpjes die je regelmatig krijgt voorgeschoteld zijn dan weer van prima kwaliteit en ondersteunen het verhaal, dat trouwens zeer goed in elkaar zit, uitstekend. De music is van dezelfde hoge kwaliteit.

Armies of Exigo is een spel dat goed in elkaar zit en zeker de moeite waard is om te kopen. De ondergrondse wereld leidt tot een hele reeks van nieuwe strategieën die mogelijk zijn. Het dwingt je soms tot snelle actie omdat je van veel kanten tegelijk wordt aangevallen. Echte die-hard fans van het genre gaan waarschijnlijk een beetje op hun honger blijven zitten, omdat er soms nogal veel vergelijkingen met Warcraft III inzitten. Hoogstwaarschijnlijk ga je dan ook teleurgesteld worden als je dit aanschaft. Aan alle anderen: kopen zou ik zeggen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Armies of Exigo
geplaatst in: Electronic Arts, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply