gaming sinds 1997

Arthur Christmas

arthurchristmasbluElk jaar zien we rond kerst wel een obligatoire kerstrelease voorbijkomen en dit jaar is dat Sony’s Arthur Christmas van de hand van Aardman die ons eerder al Wallace & Gromit leverden, alsook Chicken Run.

Arthur is de jongste zoon van de huidige Kerstman en nogal een klungel in vergelijking met zijn oudere broer Steve. Gedurende 70 jaar neemt een lid van de Claus familie de rol van Santa in om ervoor te zorgen dat alle kinderen op de wereld op 1 nacht tijd pakjes onder de kerstboom krijgen en Steve heeft deze operatie tot in de kleinste details geperfectioneerd en geïndustrialiseerd. Hierdoor moet Santa zelf relatief weinig meer doen en wordt alles tot in de kleinste details met militaire precisie afgehandeld. Arthur is echter zo’n klungel dat hij de operatie telkens in het honderd dreigt te laten lopen en is als dusdanig verbannen naar het brievendepartement waar hij antwoorden schrijft op de talloze brieven die kinderen naar de kerstman sturen.

Arthur’s vader is ondertussen 70 jaar bezig en zoals de traditie vraagt is het de bedoeling dat hij zijn opvolger zal aanduiden, maar na wederom een succesvolle missie bedenkt Santa dat het zo wel goed gaat en hij nog wel een jaartje meer kan doen, zwaar tegen de zin in van Steve. Arthur komt er echter achter dat door een kleine onoplettendheid 1 kind vergeten is. In paniek gaat hij naar Steve en zijn vader, maar deze lijken niet echt veel interesse te hebben in wat hij te zeggen heeft. Immers, wat is 1 kind op de hele wereld?

Dit is een zware ontgoocheling voor Arthur maar gelukkig is daar nog grootvader Santa die Arthur wil helpen om ervoor te zorgen dat geen enkel kind zal denken dat ze vergeten zijn door de kerstman…

Aardman heeft het gegeven van de gemiddelde kerstfilm genomen en dit een beetje op zijn kop gezet. Normaal gezien heb je iemand die de ziel van kerstmis niet snapt (of er niet in geïnteresseerd is) en door omstandigheden dit tegen het einde wel kan appreciëren. In Arthur Christmas is dit net andersom. Arthur is de belichaming van de kerstgedachte en door het gedrag van zijn familie is de kans groot dat hij dit gaat verliezen. Aardman heeft het dus slim en origineel aangepakt en dat is over wel meer zaken in de film te zeggen. Het idee van de kerstslee als futuristisch ruimteschip, de elfjes die als ware commando’s door de huizen sluipen, grootvader die totaal doodraait maar daar wel Arthur mee helpt… het zijn allemaal kleine dingetjes die het geheel leuk maken.

Arthur Christmas is echter verre van een klassieker geworden. Er zijn wel veel grappen, maar slechts enkele zijn écht goed en de meerderheid gaat een beetje verloren. Verder is het feit dat kerstmis leuk MOET zijn zoals altijd een corset dat de vrijheid een beetje berooft waardoor de film te braaf en zelfs een beetje geforceerd overkomt. Het obligatoire happy ending is zoals je kan verwachten zeer voorspelbaar en ook allesbehalve origineel. Al bij al is Arthur Christmas dan ook wel een leuke animatiefilm maar we missen de écht goede grappen zoals we die in Pixar films of de Ice Age serie wél te zien krijgen.

Zoals je zou denken bij een recente animatiefilm van dit kaliber is er niets aan te merken op de beeldkwaliteit en zijn compressiefouten compleet afwezig. Op geen enkel moment hadden we het idee dat er ergens iets mis was dus goed werk van Sony bij de transfer. Het geluid is goed maar niet schitterend. We misten een beetje de immersie en hadden graag wat meer punch gehad.

Qua extra’s hebben we nooit hoge verwachtingen bij kerstfilms maar Sony heeft toch zijn best. Zo is er de videoclip van Justin Bieber’s “Santa Claus is comin’ to town” met ook een blik achter de schermen hiervan, een 14-minuten durende kijk op de film via cast & crew interviews, progression reels waarin we zien hoe de CGI personages tot leven komen, een stamboom van de kerstman, en nog wat recruteringsmateriaal voor elfjes.

box-arthurchristmas

Onze Score:
6.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Sony Pictures
tags: ,


Leave a Reply