gaming sinds 1997

Arx Fatalis

RPG… Role Playing Games… een mens heeft daar tijd voor nodig, wegens meestal een zéér uitgebreid verhaal. Ook bij Arx Fatalis is dit zo. Uw dienaar heeft echter weinig of geen ervaring met dit type van games, hij is eerder eentje van de “quick fix” overtuiging: FPS en racing staan meestal op zijn menu. Laat ons een zien wat hij er van bakt!

Het spel:
Arx is een florerende stad geworden, onder de goede koning Poxellis, waar mensen, trollen, dwergen, en goblins vredig, doch afstandelijk van mekaar leven. Maar in het jaar 226 slaat het noodlot toe: de wereld wordt berooft van het levensnoodzakelijke zonlicht, en met vereende krachten verhuist men de stad ondergronds in de trollentunnels. Deze operatie duurt 5 jaar, een periode waar de zon volledig verduisterd werd. In deze ondergrondse stad gaat elke soort zijn eigen weg weer op, maar er is één soort die overheersing zoekt… de Ratmensen. De kwade God “Achbar” (spelling opzoeken!) stuurt één zijner op een kwade missie: de koning van Arx vermoorden! Deze kwade daad uitgevoerd, wordt deze rat echter in het nauw gedwongen, maar door magie weet hij te ontsnappen… en jou terloops gevangen te nemen…

Vanaf dit punt begint het spel. Je bevind je in een cel bewaakt door goblins, en je geheugen is zoals een harde schijf na een confrontatie met c:/format… volledig leeg! Je buurman vraagt je hem te helpen met ontsnappen. Dit gedaan, geeft jouw buurman je een naam: Am Shaegar, wat zoveel betekend als “man zonder geheugen” (zéér toepasselijk, nietwaar?). Hij geeft een korte beschrijving van de wereld zoals die nu is (koud, donker, leeg, een ijsvlakte).

De onsnapping verderzettend, leer je terloops het gebruik van magie, wapens, en andere voorwerpen (voeding gaat een belangrijke rol spelen). Al puzzelend begeef je je door de level, en leert dat de ratten in de gangen ook een bedreiging vormen… neerknuppelen met een knook is de boodschap!

Geweld lijkt echter niet echt altijd “the way to go” in dit spel: met sommigen kan je een ruilhandel doen, anderen gaan je kostenloos helpen, en je maakt gaanderweg ook vrienden…

Installatie:
Zorgenloos zoals altijd… maar nadat ik het Readme bestandje gelezen had kwam ik tot de vaststelling dat ik met mijn systeempje ergens halverwege minimum en aangeraden hing… en dat was zichtbaar in het spel! Sommige bijkomende scènes schokten zo hard, dat de informatie daarin soms verloren ging, wat mijn spelplezier niet echt ten goede kwam… een stevigere pc kan dit zo oplossen (en mijn systeempje heeft me nu 2 jaar goed gediend… tijd om te upgraden!), dus mensen met die aan de recommended requirements voldoen zullen geen problemen kennen met deze game!

Toch wel even op de Arx Fatalis website gaan kijken voor patches, je weet nooit! En ja hoor: patch 1.16a ineens geïnstalleerd, alweer moeiteloos!

Wat ik wel fijn vind aan de installatie van dit spel is de mood music die je te horen krijgt, en de vormgeving. Geen saaie install shield hier!

Controls:
Volledig naar jouw smaak aan te passen, maar ik heb de standaardinstellingen gebruikt. Tijdens het spel heb je een boek waar je vaak de controls gaat terugvinden met hun bijbehorende standaard knop. Je kan kiezen tussen een “inventory look”, waarbij je inventaris en boek zichtbaar zijn (en je er natuurlijk gebruik van kan maken), en dit is soms handig: als je in vorige levels voedsel hebt verzameld, en je merkt dat je bijna zonder health zit, kan je dit eten verorberen om je conditie terug optimaal te krijgen, of je kan kiezen voor de “mouse look”: deze modus wandeld handiger, en je omgeving wordt niet gestoord door balkjes en boekjes…

Wat ik aan dit spel ook wel fijn vind als FPS-adept: je speelt op first person niveau! Doch dien ik hier te zeggen dat het wel even wennen is aan de bewegingen dat jouw karakter maakt, deze geeft je echt het gevoel dat je loopt, maar het is soms lastig als er wat obstakels in de weg staan. Ik kreeg dikwijls het gevoel dat ik te vaak naar beneden moest kijken om te zien waar ik liep… maar nogmaals: dat ligt echt aan mij hoor!

In je mission book vind je niet alleen een geheugensteuntje voor je buttons, ook je statistieken vind je hier. Deze statistieken kan je bij het begin van het spel gedeeltelijk aanpassen: je kan bijvoorbeeld je fysieke of magische kracht verhogen, maar dit ten koste van andere misschien handige opties. Ook hier vind je een pagina met je verzamelde runestenen die je magische krachten geven. Op de pagina met deze stenen kan je de beweging zien die je moet maken om je spreuk te laten werken. In het spel moet je jouw magie knop vasthouden en dan de beweging van in het boek met je muis nabootsen. Voor sommigen zal dit systeem bekend overkomen: ik heb me laten vertellen dat Deus Ex dit systeem ook toepast.

Sound and Vision:
Hier zit’m de kracht van het spel volgens mij: omdat het verhaal zich grotendeels in het donker afspeeld, zal je ook bijna constant in het donker zitten (of je moest via magie toortsen onsteken, maar ook dan blijft alles relatief donker), en je hebt constant achtergrondgeluiden die de zaak alleen maar spannender maken. Daar ik met een minder systeem zit heb ik echter de volledige kracht van de grafische engine niet kunnen bekijken, maar wat ik te zien kreeg bij een lagere setting was al knap, zonder echt foto-realistisch te zijn, wat naar mijn mening niet nodig is! Toch wel even vermelden dat de achtergrondgeluiden soms de broodnodige infogesprekken overstemmen, maar naar mijn mening niet echt storend genoeg om het te verstoren (en je hebt ondertitels om deze gesprekken te volgen…)

RPG is in weze een speltype dat tijd en interesse nodig heeft om iemand vast te houden tot het einde, iets wat ik eigenlijk niet echt heb. Toch moet ik zeggen dat dit een fijne introductie tot het genre was, en ik dit zeker niet van mijn HD’tje zal smijten zodat ik dit spel eens volledig ga proberen in verlof/ziekedagen! Van het gedeelte dat ik geprobeerd heb kan ik zeggen dat het mij vasthield en me dwong verder te gaan, alleen maar om te zien wat mij verder geserveerd ging worden. Qua geluid en beeld kan ik kort zijn: goed gebalanceerd, maar met sfeer als duidelijk uitgangspunt.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Arx Fatalis
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply