gaming sinds 1997

Battlefield 1942

Samen met 6 van mijn strijdmakkers zit ik gehurkt in de loopgraven terwijl een regen van vijandelijke kogels als ware het een zwerm bijen over mijn hoofd scheert. Ik hoor het karakteristieke geluid van naderende Panzer-tanks, een teken dat ik hier waarschijnlijk niet levend uitkom. Plotseling hoor ik gezoem, afkomstig van 2 SpitFires die het spervuur openen op de vijandelijke linies. Als de bliksem raas ik naar veiligere oorden terwijl ik onderweg enkele verdwaalde axis uitschakel. De strijd wordt door de geallieerden gewonnen en als grote overwinnaar keer ik terug naar het startmenu. Asqwanka, de oorlogsveteraan doet zijn verhaal …

Single Player:
In de single player krijg je de keuze uit 2 spelmodes: Je kan onmiddellijk op een zelfgekozen terein vechten tegen zoveel of zo weinig bots als je maar wil in de instant battle mode. Of je kan het spel op de ouderwetse manier verslaan door middel van een campaign. Spijtig genoeg is deze erg ontgoochelend. Het hoofddoel is keer op keer enkele spawnpoints veroveren en op deze regel is er nagenoeg geen uitzondering. Daarbij komt dat de systeemeisen zodanig hoog liggen dat een degelijke pc voor dit niveau nog niet te betalen is voor de gewone gamer. Ik heb een Pentium 4 met een GeForce 4 en 512ddr ram en ik behaalde slechts een 10 à 20 frames per seconde, terwijl mijn details nog maar op medium stonden. Hier vallen geen woorden meer aan vuil te maken, de single player is gewoonweg een flop.

Gameplay en nieuwigheden:
Gelukkig heeft EA de goede gewoonte, om qua gameplay altijd schitterend uit de hoek te komen, niet afgeleerd. Hier valt wederom niets aan te merken, behalve dat deze op dit ogenblik misschien wel de beste op de markt is. De besturing van pakweg een vliegtuig is zodanig goed uitgewerkt dat je ze na een kleine vijf minuten al onder de knie hebt, maar dat deze toch niet te onderschatten valt. Qua nieuwigheden zit het bij Battlefield 1942 ook snor. Zo krijg je het bevel over maar liefst 35 verschillende voertuigen, waaronder vliegtuigen, jeeps en zelfs een heuse duikboot.

Graphics:
De graphics zijn niet direct om U tegen te zeggen, maar zijn ook helemaal niet mis. De systeemeisen en laadtijden die je moet opbrengen liggen wel veel te hoog voor wat je te zien krijgt. De special effects daarentegen zijn mooi gedetailleerd en vragen niet teveel van je beeldkaart.

Geluid en AI:
Met het geluid zit het ook goed, de explosies zijn qua sound erg mooi uitgewerkt, maar vreten verdorie veel CPU snelheid (een tip om met minder lag te kampen is de geluidskwaliteit op minimum zetten). De AI op zich is schitterend : de bots zijn uiterst slim en volgen je bevelen met veel stiptheid op. Alleen spijtig dat deze virtuele kameraden ook enorm veel CPU snelheid opeisen waardoor de single player met enorm lage framerates zit.

Multiplayer:
Battlefield moet het vooral van de multiplayer hebben, maar jammer genoeg valt deze een beetje onder mijn verwachtingen. Dit is vooral te wijten aan de erbarmelijke staat van de netcode en de lange laadtijden. Terwijl je rustig probeert in te loggen op een server met slechts 1 plaats meer vrij, controleert het spel eerst je cd-key, daarna je cd en vervolgens nogmaals je cd-key en dan pas begint het spel te connecten. Je moet geen genie zijn om te weten dat als de server een beetje degelijk is, die vrije plaats al lang opgevuld is. En als je dan in een spelletje geraakt heb je enorm veel kans dat je voortdurend met connection problems te kampen krijgt. Maar met programma’s die goeie servers voor jou zoeken (bijvoorbeeld The All Seeing Eye), kun je al veel van deze problemen vermijden. Gelukkig maakt de multiplayer zelf veel goed, want eens je op een degelijke server zit, is het echt dikke fun om samen met je maatjes een enorm slagveld te creëren. De kick die je krijgt in een multiplayergevecht is nog nooit zo groot geweest. Vliegtuigen razen je om de oren, boten vallen je langs alle kanten aan en de tanks stormen frontaal op je af.

Multiplayer maps en Modes:
BF 1942 bevat 4 verschillende multiplayer modes. Zo kan je een spelletje Conquest, Co-Op of de klassieke Team Death Match of Capture The Flag spelen en hiervoor krijg je 16 multiplayer maps ter beschikking. Deze verschillen onderling erg veel van elkaar. Zo vindt Omaha beach op zandige en Kharkov op sneeuwige ondergronden plaats. De meeste maps zijn niet zo gelikt zoals bij games als MOHAA het geval is, maar dit is zowat onmogelijk gezien de enorme afmetingen die sommige aannemen. Wat ook interessant is : elke map heeft zijn eigen soort voertuigen, zo krijg je in Bocage het monster in de lucht de B-17 (ook gekend als de ‘flying fortress’) en in Guadalcanal een duikboot om te besturen.

Battlefield 1942 is een tof spel geworden, maar kan niet echt de verwachtingen inlossen. Over de single player ben ik helemaal niet te spreken maar de multiplayer is een héél ander paar mouwen, als de mensen van EA of Dice de netcode eens herschrijven, de laadtijden beperken en voldoende steun geven aan modders tenminste. Dan is er een goede kans dat Battlefield 1942 een van de befaamdste multiplayer games aller tijden wordt!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Battlefield 1942
geplaatst in: Electronic Arts, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply