gaming sinds 1997

Battlefield 2: Modern Combat

Heb je een pc en ben je op zoek naar een Battlefield-ervaring op je favoriete console, in dit geval de PS2, dan lijkt Battlefield 2: Modern Combat de logische keuze. Vergis je echter niet; de twee games hebben heel wat verschillen en bovendien kan de consoleversie niet tippen aan Battlefield 2, dat momenteel furore maakt op multiplayergebied. Wat er precies verschillend is en waaraan je je dan wel kan verwachten, bespreken we in deze review.

Een eerste opvallende vaststelling bij het opstarten van dit game is dat er een plot aan te pas komt! Minder verrassend is het feit dat het een doordeweeks verhaaltje betreft waarbij de Verenigde Naties (zeg maar de Amerikanen) eropuit trekken om de vrede te handhaven in Kazachstan (bij de Russen zeg maar). De derde factie (de Chinezen dus) vindt dat maar niks en stuurt ook een troepenmacht om de twee in het oog te houden. De daaropvolgende gebeurtenissen voltrekken zich via wat genietbare tussenfilmpjes en een kleine twee dozijn missies.

De opdrachten zelf zijn afwisselender dan ik had gevreesd (je moet onder andere schepen vernietigen, een olieplatform verdedigen, met de tank wat keet gaan schoppen etcetera), maar de uitdaging is een beetje zoek. Erg moeilijk is het immers allemaal niet en enkel de belofte van een hogere rank zal je aanzetten om een betere score te halen. Maar zoals Call of Duty 2 ons meermaals citaatgewijs meedeelt en Battlefield 2 elke dag bewijst: soldaten doen veel voor een paar medailles of streepjes.

Wel leuk en nieuw is dat je kan wisselen tussen vriendelijke troepen met één druk op de knop. Zie je ergens een collega die dichter bij de actie staat, dan kan je eenvoudig de controle over dat personage overnemen en verderspelen. Op die manier volg je de gevechten op de voet en kom je nooit in een situatie terecht waarin er niks te beleven valt. Extra voordeel is dat je minder gefrustreerd zal raken omwille van bijvoorbeeld een vijandige helicopter, terwijl je net met een snipergeweer rondloopt: je kan immers bliksemsnel de controle over een AA-toestel overnemen en de puntjes op de i zetten.

Zoals je al hebt gemerkt kan je ook met de consoleversies zowel als voetsoldaat (verschillende klassen zijn voorzien), piloot, tankcommandant, autobestuurder en dies meer aan het werk. Op pc zorgt de toegankelijkheid van al die mogelijkheden en opties, in combinatie met de subtiliteiten en oefening die nodig zijn om werkelijk uit te blinken in één van die mogelijkheden, voor de langdurige aantrekkingskracht van de Battlefield-franchise.

Op de PS2 voelen de controls echter te arcade en te onhandig aan, biedt de moeilijkheidsgraad en vlakke leercurve te weinig uitdaging en slaagt de gameplay er nooit in om even verslavend over te komen. Bovendien vonden de makers het nodig om allerlei vreemde bonussen toe te kennen (leven, punten, etc.) aan de speler die op korte tijd veel kills maakt of de missie binnen de tijd kan afwerken.

Ondanks de vernieuwende hot-swapfunctie lijken deze missies dus iets teveel op multiplayerspelletjes met bots, aangevuld met wat overbodige toegevingen voor arcadespelers, om zo een meerwaarde te kunnen bieden. Het is ideaal om aan de controls te wennen en wat te oefenen vooraleer aan het echte werk te beginnen. Want, dat mag ik toch hopen, want je koopt dergelijke games toch niet als je geen breedbandverbinding in je woonkamer liggen hebt? Battlefield’s sterke punt is altijd al multiplayer geweest en dat is met deze telg niet veranderd.

Als je je netwerkkabel hebt ingeplugd mag je aan het werk met 24 spelers in de beschikbare Conquest of Capture-The-Flag modi. Die eerste genoot als Battlefield-veteraan vanzelfsprekend mijn voorkeur. Hier krijgen we een mooie selectie aan, weliswaar kleinere, maar aangepast aan het maximum aantal spelers, maps die voldoende variatie bieden. Ook de balans tussen voertuigen en voetvolk is overal goed uitgewerkt, zodat er voor elk wat wils is. De gameplay zit hier best snor en de levende tegenstanders bieden logischerwijs een grotere en meer afwisselende uitdaging dan de CPU.

Wat me wel heel hard opviel, iets waar we waarschijnlijk dankzij Battlefield 2 aan gewend zijn geworden, is het gebrek aan spelers die daadwerkelijk in een team willen werken. Voor mij maakt dit net de charme van het genre uit, maar de gevechten vervallen al te vaak in deathmatches waarin niemand zich iets aantrekt van de anderen. Ook het gevreesde sniperfenomeen doet zich hier voor. Veel gamers vinden het immers leuker om een gezellig plekje uit te zoeken, in te zoomen met hun snipergeweer en schietkraam te spelen dan met een paar collega’s het volgende punt te gaan veroveren.

Waar we in BF2 zagen dat het statistiekensysteem ook soms aanleiding was tot vreemd speelgedrag kon dat nog gecompenseerd worden door de squads en de uitstekende integratie ervan. In Modern Combat vinden we dat echter veel minder terug, zodat de negatieve gevolgen van het systeem veel meer naar boven komen.

De graphics doen wat ze moeten doen, maar ook hier bereiken ze niet hetzelfde relatieve topniveau van hun grote broer. De textures zijn niet om over naar huis te schrijven en vooral de effecten, explosies bijvoorbeeld, zijn weinig impressionant, iets wat jammer is in een dergelijk actievol game. Modellen, zowel soldaten als voertuigen, zijn netjes afgewerkt maar lopen niet over van details. De omgevingen zijn ook weinig spectaculair, maar dat is nog enigszins te begrijpen aangezien de speelgebieden groter zijn dan in de meeste andere spellen. Voor het geluid geldt hetzelfde: storen doet het niet, opvallen nog minder.

Dat alles zou echter allemaal gemakkelijk te vergeven zijn mocht de gameplay dat unieke en verslavende Battlefield-gevoel naar de console brengen. Dat gebeurt echter nooit helemaal en ondanks enkele goeie ideeën zoals de wisselfunctie is de algemene uitwerking te weinig krachtig, de pure fun van het knallen en samenwerken te vaak afwezig en kan de singleplayercampagne ook geen soelaas brengen. Maar laten we ons ook niet blindstaren en teveel vergelijken met BF2 op pc. Modern Combat blijft een leuk multiplayerspel dat zeker garant kan staan voor enkele uren speelplezier. Dezelfde impact als zijn naamgenoot maakt het echter niet.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Battlefield 2: Modern Combat
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply