gaming sinds 1997

Battlefield 3

Battlefield 3 is een van de toppers van 2011 en een serieuze concurrent voor Activision’s Call of Duty-reeks. Maar terwijl CoD destijds begon als een hectische singleplayershooter met uitstekende multiplayeropties, staat Battlefield al zijn hele geschiedenis bekend om zijn online mode. Nu ook DICE’s mooiste een degelijke campagne en co-op heeft, kan de strijd met Activision’s kroonjuweel helemaal losbarsten. Laten we eens zien wat DICE heeft ineengeknutseld.

Aan allen die al naar de score gekeken hebben en klaar staan om mij neer te sabelen: weet dat wij altijd het product op zijn geheel beoordelen, en niet als de som der delen.

Je begint de campagne op een trein, van het ene quick-time event naar het andere hossend, tot je je uiteindelijk in een kamer bevindt, waar je ondervraagd wordt door enkele agenten die er duidelijk geen benul van hebben dat jij tot de goeien behoort. Door gebruik te maken van flashbacks, leidt Battlefield 3 je van de ene netjes gescripte actiescène naar de andere. Ook je AI-kompanen vertellen je precies wat je te doen staat. En daar loopt het ook helemaal fout wat de singleplayer betreft.

De campaign mode is zelfs saai. Terwijl Battlefield’s multiplayer traditioneel heel open is, word je in de singleplayer voortdurend beperkt in je mogelijkheden. Je doet wat je wordt opgedragen en van vrijheid is amper sprake. De derde missie, Going Hunting, illustreert het vrij goed: je belandt in een vliegtuig als copiloot, drukt op de juiste knopjes op het juiste moment en als zogezegde kers op de taart mag je heel af en toe zelf eens mikken. Het is dan allemaal wel erg cinematisch, on-rails shooting is nog nooit interessant geweest en zal dat ook nooit worden.

Al bij al gaat de singleplayer heel snel vervelen en dat laat je met het idee achter dat het allemaal weinig meer is dan een uitgebreide tutorial, die enkel dient om je controls naar wens aan te passen.

De co-op bevat zes unieke missies. Hoewel die best leuk kunnen zijn, zijn ze in hetzelfde bedje ziek als de campagne: het voelt allemaal veel te veel gescript aan. Omdat vijanden steeds op dezelfde plekken en tijdstippen spawnen, zou de co-op niet te veel problemen mogen opleveren, zolang jij en je partner er het kopje bijhouden tenminste. Ook de co-op zou ik dus beschouwen als een snack voor het hoofdgerecht: de multiplayer.

En daar blinkt Battlefield 3 pas echt in uit. Er valt zoveel over te vertellen dat ik amper weet waarmee te beginnen. Uiteraard heeft de game de standaard deathmatch-modi, maar daar ga ik verder niet over uitwijden. Interessanter zijn ‘rush’ en ‘conquest’. In de eerste moet je team een stel doelwitten opblazen of verdedigen, terwijl het in de tweede draait rond het innemen en vasthouden van vlaggen die tevens dienst doen als spawnpunt. Het spreekt voor zich dat de klassieker conquest ook mijn persoonlijke favoriet is.

Beide teams belanden op een map en moeten posities veroveren. Het kan best voorvallen dat net wanneer jouw team een vlag in bezit krijgt, het andere team met een vlag aan de haal gaat die je vlak daarvoor nog maar had ingepalmd. Dat doet de gevechten voortdurend evolueren en houdt ze permanent boeiend.

De maps zijn gigantisch en bieden heel wat vrijheid. Ook de balans zit best goed: iedereen zal wel een rol vinden die hij/zij leuk vindt. Alles draait om teamwork en het ondersteunen van je squad. Zelfs als beginner kan je nog steeds een verschil maken en ervoor beloond worden: hoewel de beste schutters de ene one-hit kill na de andere zullen scoren, kan jij dekkingsvuur geven en daar ook punten voor krijgen. Het is een leuke innovatie die nieuwelingen zeker op prijs zullen stellen en dat terwijl ze hun eigen skills ook verbeteren.

En verbeteren zal je! Het nieuwe Battlelog houdt al je daden bij; map na map zal je punten vergaren, je rang verhogen en nieuwe wapens en voorwerpen vrijspelen. Dat geeft je steeds meer mogelijkheden om je personage steeds beter aan te passen aan de rol die je wilt vervullen op het slagveld. Dit sterk staaltje gamedesign zal je verslaafd doen raken. Je zal de maps opnieuw en opnieuw willen spelen. En zelfs met maximaal 64 spelers voelt alles niet te druk aan.

Alhoewel. Zoals altijd, is ook hier niet alles perfect, zelfs niet in de multiplayer. De map Operation Metro in conquest, bijvoorbeeld, is slechts zelden meer dan een patstelling waarbij twee teams elkaar vastpinnen en wat naar elkaar schieten tot de tijd verstrijkt. Dat is toch een teleurstelling als je het vergelijkt met de meeste andere levels, die open zijn en je talloze mogelijkheden bieden om het vijandelijke team te omcirkelen.

We zijn ook enkele kleine bugs tegengekomen. Spelers worden soms van de server geschopt zonder duidelijke reden. We hebben op een bepaald moment zelfs een volledig leger tegenstanders opeens zien verdwijnen. Ook de objectieven zijn soms geglitcht. Het is prima dat je op elk moment de vlaggen kan zien en hoever je ervan verwijderd bent, maar wanneer die vlaggen zich soms zogezegd vlak boven jou bevinden, kan je je inbeelden dat het soms niet evident is om uit te vissen waar je heen moet. Gelukkig zijn dat allemaal slechts kleine foutjes die niet al te vaak voorkomen.

Laten we het tot slot ook nog even hebben over Battlelog en Origin. Battlefield 3 is dé game waarmee EA zijn gloednieuwe online service wil lanceren, maar de dingen zijn niet zo super als ze konden zijn.

Je installeert eerst Origin, daarna Battlefield 3 en je moet beide tegelijk hebben opstaan. Daarnaast moet je ook nog je browser aanzetten om een blik te werpen op Battlelog. Het klinkt gecompliceerder dan het in werkelijkheid is, maar het kon allemaal zeker wat eenvoudiger.

Waarom moet je nog steeds vrienden worden in Battlelog als je reeds vrienden bent in Origin? Als e iets wil integreren, integreer het dan volledig, zodat er geen nood is aan dubbele registraties en onnodige acties. Hetzelfde gaat op voor de chat: je kan chatten op Origin en je kan chatten op Battlelog. Met dezelfde mensen op hetzelfde moment. Ik weet dat het slechts een klein euvel is waar de meesten zich niet aan zullen storen, maar met een volledige geïntegreerde dienst, kan je dergelijke problemen vermijden.

Je zal er ook voor moeten zorgen dat de browser plug-in voor Battlelog voortdurend up-to-date is, omdat de game anders gewoon niet opstart. Het klinkt niet echt gebruiksvriendelijk en dat is het ook niet. Al evenmin gebruiksvriendelijk is dat Origin je login-gegevens vergeet, zodra er iets foutloopt bij het automatisch inloggen, ook al had je de ‘remember me’-optie aangevinkt.

Battlefield 3 is zonder twijfel de beste open multiplayergame van het moment. De reusachtige maps, de voertuigen en de haast perfecte balans in elke map zijn het bewijs dat DICE weet hoe het een ervaring zonder gelijke moet ontwikkelen. Als ze nu ook nog wat minder gefocust hadden op het wegblazen van Modern Warfare met de uiteindelijk weinig indrukwekkende campagne- en co-opmodi, dan kon Battlefield 3 makkelijk een 10 gescoord hebben.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Battlefield 3
geplaatst in: Electronic Arts, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply