gaming sinds 1997

Battlefield: Bad Company 2

Haggard, Sweetwater, Marlow en Sarge, het stelletje ongeregeld uit Battlefield: Bad Company is terug in dit nieuwe vervolg. DICE probeert de plooien glad te strijken van hun eerste deel en injecteert de multiplayer met enkele nieuwigheden. Op die manier hopen ze de titel een plaats te laten verdienen naast andere militaire shooters, met natuurlijk Modern Warfare 2 als grootste objectief. Of ze daar daadwerkelijk in slagen kan je hieronder lezen.

De singleplayercampagne plaatst je terug in de schoenen van Preston Marlow uit het originele Bad Company. Wie het eerste deel heeft gespeeld weet alvast wat te verwachten, maar voor de nieuwkomers doen we even kort het verhaal uit de doeken. In het eerste deel werd Rusland op de tenen getrapt door een invasie van een groepje soldaten – waar jij toebehoorde – in een neutraal land, en dat omdat ze hun persoonlijke bankkluis wilden spijzen met een lading goudstaven. Uiteraard was Rusland niet tevreden met de vernieling in hun achtertuin en verklaarden ze de oorlog aan de VS. Gelukkig heeft de staf van het Amerikaanse leger B-Company niet oneervol ontslagen, maar voor hun kar gespannen als kanonnenvlees voor zelfmoordacties. Eén van die missies moet leiden tot het terugvinden van een geheim wapen uit de Tweede Wereldoorlog om het tij te laten keren.

De campagne is goed voor acht tot tien uur aan speeltijd en is typisch gevuld met het nodige kameraadschap en de humor die we kennen uit het eerste deel. Het verhaal zelf is aan de magere kant: het vertelt weinig tot niets over de nieuwe wereldoorlog en gaat dan ook snel vervelen. De focus verschuift tevens meer naar de personages in plaats van de gebeurtenissen rondom hen; hierdoor gaat de cohesie echter wat verloren, en heb je nergens een drijfveer.

Lezers die enkel Battlefield: Bad Company 2 kopen voor de singleplayer moeten we teleurstellen: het is namelijk een zonde van je geld. Waar je deze shooter wel voor in huis moeten halen is de multiplayer. Mensen die eerder al een BF game speelden zullen zich meteen goed voelen in deze omgeving. Voor nieuwkomers is het dan weer wat wennen aangezien je nergens 100% veilig bent. Voor je het weet rijdt een tank doorheen je veilige schuilplaats en beland je onder de brokstukken! Vernietigbare omgevingen zijn hier nog altijd een belangrijk spelelement dus.

Je hebt de keuze uit vier verschillende klassen, Assault, Medic, Engineer en Recon, elk met hun eigen tactische voordelen die nodig zijn om de afloop van het gevecht naar jouw kant te doen overhellen. Hoe meer je speelt met een specifieke klasse en dus een hogere rank behaalt, hoe meer upgrades en wapens je ter beschikking krijgt. Iedere klasse lijkt goed uitgebalanceerd en voor iedere speelstijl, is het agressief, defensief of ondersteunend, is een type beschikbaar.

Uiteraard zijn er naast de klassen tal van voertuigen beschikbaar, gaande van lichtvoetige quads, jet-ski’s tot humvee’s en de gevreesde tanks. Wie liever het luchtruim verkent kan in een helikopter stappen. Het besturen daarvan is iets moeilijker maar went na enige tijd. De vliegtuigen schitteren echter door hun afwezigheid, maar missen doe je ze niet echt. Sommige fans zullen het wellicht toch jammer vindenr, zeker als je weet dat ze in de XBLA titel, Battlefield 1943, wel aanwezig waren.

De maps zijn zoals we gewend zijn van de reeks erg goed bedacht en uitgebalanceerd waardoor iedere speler zijn ding kan doen. Toch is het van belang om samen te werken met je team in de verschillende game modes. Deze variëren van Squad Deathmatch tot Conquest (de standaard Battlefield mode waarbij je vlaggen moet veroveren en behouden) en Rush waar je aanvalt en M-Com stations probeert te vernietigen of juist moet verdedigen.

De presentatie van Bad Company 2 weet mij zeker te bekoren. Je bezoekt vele verschillende omgevingen in zowel de campagne als multiplayer. De pop-ups die her en der eens in beperkte mate voorkomen kan ik nog ergens begrijpen als je met een bijna volledig te vernielen omgeving werkt. De wapens zijn dan weer prachtig gedetailleerd en hebben ongelofelijk goede herlaad-animaties, maar de ruwere afwerking van de personages staat dan weer sterk in contrast met dat laatste.

Ook op de audio valt er weinig aan te merken. Je krijgt een mooie echo als je wapens afvuurt in een gesloten omgeving en ze klinken daadwerkelijk ook allemaal anders. Of ze realistisch klinken kan ik moeilijk zeggen: mijn voorraadkamer met wapens staat nog steeds leeg.

Battlefield: Bad Company 2 levert een aangename singleplayerervaring, maar overstijgt nergens de middenmoot van het FPS genre. Daarvoor is het verhaal wat aan de zwakke kant en een echte reden waarom je de trekker overhaalt heb je niet. Het blijft gewoon wel aangenaam om wat virtuele Russen te vullen met lood, of gewoon het gebouw waar ze zich in verschuilen neer te halen. Waar Bad Company 2 wel in weet uit te blinken, is de multiplayer. De hele mode is in mijn ogen af, maar of dit Modern Warfare 2 overstijgt moet je natuurlijk zelf beslissen, ik zeg alvast volmondig “ja”!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Battlefield: Bad Company 2
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply