gaming sinds 1997

Battlestations: Pacific

Ongeveer twee jaar geleden mochten we voor het eerst aan de slag met deze schitterende reeks. Battlestations Midway was een zeer degelijke game met hier en daar wat kleine minpunten. Nu, met de nieuwe Battlestations Pacific, slaagt Eidos er in om al het goede van de vorige game verder te zetten en vele van de slechte punten te verbeteren of zelfs weg te werken. Het is een pracht van een game!

We keren met het spel terug naar de enorme zeeslagen en luchtgevechten die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog voordeden tussen de Verenigde Staten en Japan. Je hebt de kans om het voor beide kampen op te nemen en je kan dus kiezen voor welke zijde van de oceaan je je in het zweet werkt. Het verhaal dat je aan de zijde van de VS te spelen krijgt gaat verder waar Battlestations Midway ophield en komt overeen met de historische feiten, terwijl je bij Japan de kans krijgt om de geschiedenis vanaf de aanval op Pearl Harbor te herschrijven en het Japanse rijk uit te breiden.

Ook Battlestations Pacific draait net als zijn voorganger om het besturen en commanderen van zowel lucht- als zee-eenheden. In singleplayer ben je aanvankelijk redelijk beperkt in je mogelijkheden en zal je starten met slecht één soort voertuigen. In sommige gevallen zijn dit vliegtuigen, andere keren zijn het dan weer schepen of onderzeeërs. Dit is een goede manier om je de tijd te geven om de besturing onder de knie te krijgen, maar het is zeker het moment waarop de game de hoogste fun-factor tentoon spreidt.

De pret begint namelijk pas echt wanneer je het bevel voert over volledige vloten die bestaan uit een combinatie van verschillende soorten schepen en vliegtuigen. Daarnaast kan je ook, mocht je één van je troepen verliezen, ze laten vervangen door nieuw kanonnenvlees. Dit alles dankzij een relatief eenvoudig menuutje dat je met één druk op de knop kan openen tijdens het spelen. Eens je zover bent wordt de gameplay ook uitgebreid met een strategisch aspect, wat de game plots laat ontpoppen tot een tactisch steekspel, vooral tijdens online multiplayer games. Je moet op dat moment namelijk ook bevelen geven aan de eenheden waarmee je ten aanval trekt! Het zou maar belachelijk zijn om ze eenzaam te laten dobberen ergens te midden van de Stille Oceaan terwijl ze evengoed kunnen assisteren bij het om zeep knallen van alles wat weerwerk biedt.

Zoals ik eerder zei is het tactisch aspect van de game vooral voelbaar tijdens multiplayer gevechten. Dit is eveneens waar Battlestations Pacific echt tot zijn recht komt. Hoewel je nog steeds met een maximum van acht spelers ten strijde kan trekken, zijn de gevechten een stuk intenser geworden en daar hebben de vijf verschillende modi (die stuk voor stuk nog aangepast kunnen worden aan jouw voorkeur) een groot aandeel in.

De naar mijn mening belangrijkste modus is de Island Capture. Hier is het de bedoeling om zo snel mogelijk alle eilanden op de map te bezetten voordat de vijand de kans krijgt om hetzelfde te doen. Vaak draait dit uit op een Battlefield-achtig heen en weer geschuif van de frontlinie en een rondje dat wel eens kan uitlopen (in tijdsduur dan). De andere, iets minder interessante, modi zijn Escort, Siege, Duel en Competitive. Deze zullen waarschijnlijk meer in de smaak vallen bij de gamers die opzoek zijn naar harde, non-stop actie zonder te veel blabla.

Wat het audio-visuele betreft moet Pacific zeker niet onderdoen voor andere spellen die zich op, boven en onder water afspelen. Het ruime sop ziet er fenomenaal uit. Golven en zonnestralen die breken op het kabbelende zeetje, artillerieschoten die het water treffen met een enorme “splash” tot gevolg, de invloed van het weer, het brengt je zowaar bijna in een vakantiesfeer. Je merkt dat de mensen bij Eidos begrijpen dat de zee een heel belangrijke rol speelt in dit spel, het detailniveau is op zijn minst degelijk te noemen. Ook het enorme formaat van de slagschepen en mappen is teruggekeerd. Beeld je maar eens in hoe een Haguro klasse destroyer naast een Yamato dobbert. Het verschil is werkelijk imposant! Ook het geluid is wederom bombastisch, ondermeer dankzij het luide geknal van artillerieschoten of het vallen van bommen op het dek van een schip. De kwaliteit van het geluid zorgt zo voor een enorme bijdrage aan de spelbeleving. Dit is zo’n spel dat je belachelijk hard moet zetten, zo luid dat je oma bij elk schot onder tafel kruipt en denkt dat de Duitsers terug zijn…

Met Battlestations Pacific schiet Eidos weer goed raak. Dit is een must-have voor zowat iedereen met interesse in de tweede wereldoorlog en eigenlijk ook iedere andere gamer. De enorme hoeveelheid aan eenheden waaruit je kan kiezen, de gigantische slagvelden, sterk gedetailleerde oceanen en voertuigen en een schitterende multiplayer maken van deze game een stevige topper voor de zomerperiode.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Battlestations: Pacific
geplaatst in: Eidos, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply