gaming sinds 1997

Beam Breakers

Het leven van een reviewer kan zwaar zijn. Probeer Beam Breakers maar eens te klasseren onder een genre: het is een racer, maar je auto vliegt rond… Om je een idee te geven met wat voor wagens je rijdt, moet je de film “The Fifth Element” van Luc Besson, met in de hoofdrol een fantastische Milla Yovovich en een fysiek minder aantrekkelijke Bruce Willis, kennen. Ik denk dus echt dat ze de inspiratie daar gehaald hebben, daar dit spel enorm om het New York van die film lijkt: karrevrachten vliegend verkeer.

Het verhaal:
Het is in dit spel niet de bedoeling dat je chauffeur en beschermheer speelt van een in witte bandjes gehulde schone, maar eerder dat je, door opdrachten uit te voeren voor de plaatselijke bendes (GTA iemand?), auto’s verzamelt. Deze vehikels zullen natuurlijk steeds beter zijn dan de voorgaande die je gewonnen hebt, waardoor je meer kans hebt om races te winnen.

Al dit spannends speelt zich af in Neo York anno 2374, Een stad dat zoals het echte New York zo zijn wijken heeft die de naam dragen van het moederland der inwoners. Je begint in Little Italy alwaar je, nadat je jouw rijkunsten getoond hebt, pizza’s mag rondbrengen voor je benefactor z’n neef. Alleen is hij niet zo opgezet met “den truk van luie Charel”… het moet dus vooruit gaan!

Zo ga je nog wel even voort: opdracht uitvoeren, race afwerken, enz. en dit voor 57 missies lang.

Installatie en testen:
Het installeren ging, zoals meestal, als een fluitje van een cent. Bij deze installatie geen saaie install shield, maar leuke beelden van het spel. De snelkoppeling op het bureaublad laten plaatsen, want dat start al bij al gemakkelijker. Toch is er aan de shortcut van dit spel iets goed fout… als ik die gebruik start het spel tweemaal op, zodat het vastloopt. Dit is echter snel op te lossen door de koppeling te gebruiken die in het startmenu staat of de CD gebruiken om op te starten…

Verdorie… vergeten mijn besturingstoestel in de USB te steken. Maar wacht eens even… wat moet ik nu aanwenden? Na even gebruik te maken van mijn gezond verstand heb ik toch geopteerd om mijn joypad aan te sluiten in plaats van m’n race stuurtje. Misschien in de toekomst eens overwegen om het spel eens te spelen met dat stuurtje… kan best een leuk experiment worden!

Anyway, snel de knoppen gekoppeld aan de gewenste acties, en hop… naar de trainingsmissie. Hier is het de bedoeling dat je in een soort Virtual Reality setup een parcours aflegt om zo de feel voor de wagens te leren kennen, en dat is wel nodig ook. De controls voelen in het begin onwennig aan, je wagen glijdt precies of je geen ondergrond hebt. Toch heb je maar een paar bochten nodig om dit onder de knie te krijgen en je wagen relatief veilig op het parcours te houden.

Ook hier word je ineens geconfronteerd met het verticale element van Beam Breakers. Het zou gek zijn een spel te maken met vliegende wagens als je niet op en neer zou kunnen of moeten gaan. Dit is echter niet zo simpel. De auto heeft evenveel zin om op en neer te gaan als een aseksuele non! Voor het neerwaardse gedeelte is dit opgelost door een druk op de gravity knop: je valt naar beneden. Maar het opwaardse is hier schromelijk over het hoofd gezien (een antigrav knopje toevoegen voor een volgende versie?). De oplossing voor dit probleem: even de wagen stil laten staan en de omhoog knop gebruiken. Dit kost je echter kostbare seconden, dus je kan best even leren hoe je wagens zich hier gedragen, wat je dan weer kan doen in één van de opties van het spel: observational mode.

Over opties gesproken, er zijn er voldoende om je een tijdje bezig te houden:

– Tutorials: lessen nemen voor je begint!
– Missions: missies met opdrachten. Deze unlocken nieuwe wagens, nieuwe wijken,…
– Championship: wat is racen zonder een beetje competitie?
– Survival:
– Observational mode: verkennen kan hier.
– Multiplayer: geen saaie AI tegenstanders hier!

Beeld en klank:
Ook dit zit wel snor zonder echt hoge toppen te scheren: het beeld is volgens mij bewust op een lager niveau gelaten om zo toch een vloeiend spel te garanderen. Er vliegen namelijk meerdere New Yorkers rond (het fileprobleem is er eentje dat de komende eeuwen niet opgelost zal zijn…), en toch blijven de FPS bevredigend hoog genoeg! Toch ben ik minder te speken over het gebruik van de lens flare in de dag-levels, dit vond ik met momenten echt storend. Ook de positionering van de views was met momenten raar te noemen, maar dit kan ook aan mij liggen…

Het geluid is goed, alleen mochten voor mij de stemmen een stuk minder “gemaakt” klinken, ze zijn echt wel overdreven geforceerd!

In het begin was het wel stevig wennen aan de controls en daar houdt het niet mee op: ik vond de learning-curve nogal stijl. Het moet niet altijd even gemakkelijk te zijn, maar in het begin mocht het spel toch nog iets meer vergevend zijn. Verder vind ik dit spel qua concept zeer verfrissend! Alleen spijtig dat het de komende maanden moet opboksen tegen de gevestigde waarden zoals Colin McRae Rally 3 en DTM Racer, ander had dit een volwaardige subtopper geweest, wat het nog steeds kan worden uiteraard!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Beam Breakers
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply