gaming sinds 1997

Beatdown: Fists of Vengeance

Beatdown: Fists of Vengeance is opnieuw een game dat teleurstelt. Hoewel de features me zeker aanspraken en me zelfs zin gaven om het beat-‘m-up genre een nieuwe kans te geven, kon het spel me op geen enkel moment bekoren of zelfs plezieren. Net als bij zovele games dekt de vlag de lading niet en zal je van een kale gameplayreis thuiskomen.

Maar laten we beginnen bij het verhaal. Je maakt deel uit van een groepje tuig dat plots wordt aangevallen door je eigen bende. De reden hiervoor is niet onmiddellijk duidelijk en bovendien zitten ook nog een boel andere tegenstanders en natuurlijk ook de politie je op de hielen. Voor je weet hoe alles eindigt zal je de verschillende verhaallijnen van de 5 personages (met elk een verschillende vechtstijl) kunnen volgen, maar starten doe je door de benenwagen te nemen.

Na wat rennen arriveer je in een achterbuurt waar je al snel een lokaal café binnenstapt. De barman is erg behulpzaam want hij biedt je onmiddellijk diverse opdrachten aan en iemand anders zal je met missies verder helpen in het hoofdverhaal. Door de opdrachten te volbrengen verdien je centjes, maar ook ervaring. Die ervaring kan je dan weer gebruiken om wat statistiekjes van je personage te upgraden. RPG-invloeden vind je ook nog terug in het feit dat je nieuwe aanvallen kan leren van diverse NPC’s. Die laatsten dienen vanzelfsprekend ook als verkopers van spulletjes of opdrachtgevers van extra (zij-)missies.

Spulletjes zal je vaak nodig hebben om rustig te kunnen kuieren door de stad. Zowel de politie als rivalen zullen je immers steeds beter en vaker herkennen en dus op je muil komen kloppen. Als je dit wil beperken zal je moeten veranderen van outfit of zelfs plastische chirurgie laten uitvoeren op je gezicht. Dat is verdomd lastig want je kan immers vrij bewegen doorheen de omgevingen en je zal meer dan je lief is bezig zijn met jezelf te veranderen zodat je niet de hele tijd wordt aangevallen door iedereen en zijn kleine zusje.

Het vechten zelf is relatief goed uitgewerkt. De nodige combo’s zijn mogelijk, je hebt verschillende soorten aanvallen en een verdedigingsknop en je beschikt zelfs over slots waarin je enkele items kan stoppen (denk maar aan health of bepaalde wapens). De tegenstanders zijn dom, maar er zijn er alleszins meer dan genoeg. Zoals gezegd kan je zelf kiezen of je iemand aanspreekt of aanvalt. Zo kan je wat extra ervaring opdoen en achteraf hun bezittingen meepikken. Bovendien krijg je de mogelijkheid om ze te ondervragen, ze voor jou te laten werken (dan vechten ze aan je zijde) of gewoon hun geld te stelen vooraleer je ze tot moes slaat.

Hoewel het aanbod aan mogelijkheden best breed is zal je je snel vervelen met de gevechten. Ze zijn vaak te gemakkelijk en bovendien heb je na een stuk of tien vijanden al genoeg van de manier waarop je gewoon op de toetsen moet rammen. Waar ik ook de kriebels van kreeg waren de immens frequente laadtijden. Vrij rondlopen in een stad is leuk, maar als je dat straat per straat moet doen, met ertussen telkens enkele seconden pauze, is dat rampzalig voor de inleving in het spel.

Deze designbeslissing wordt des te vreemder als je na een tijdje merkt dat de stad al bij al niet zo groot is, en bovendien ook niet erg afwisselend of origineel. Daarnaast zijn de graphics niet slecht, maar doen ze ook niks dat we ergens anders al niet beter uitgevoerd zagen. En ja, de camera suckt, wat had je gedacht? Het geluid is … wel, er is muziek, wat geluidseffecten, wat voice-acting, maar veel meer valt er daar niet over te vertellen, uitgenomen dat er veel gevloekt wordt in dit game.

Beatdown: Fists of Vengeance zal je dus niet knock-out slaan. Het bevat hier en daar een paar leuke ideeën (het verhaal, de structuur en de opzet), maar heeft nergens de ballen om die inspiratie om te zetten in geslaagde gameplay. Als je een modern beat-‘m-up spel wil, dan kan ik je enkel maar The Warriors aanbevelen. Next!

Onze Score:
5.0
gerelateerd spel: Beatdown: Fists of Vengeance
geplaatst in: Capcom, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply