gaming sinds 1997

Bet On Soldier

De informatie, de filmpjes en de previews rond Bet on Soldier hadden de interesse bij deze FPS-liefhebber meer dan gewekt. Het concept waarbij je kan wedden op de afloop van bloederige ontmoetingen, om daarna met je winst nieuwe wapens, munitie en armour te kopen sprak mij best aan. Het leek wel Counter-Strike maar dan met een verhaal! Jammer genoeg komt de gameplay nog niet eens in de buurt van deze inspiratiebron en scoort het spel ook op alle andere vlakken teleurstellend laag.

Voor de volhouders die nog niet hebben weggeklikt na deze nogal onthullende introductie hebben we natuurlijk nog wat meer te vertellen. Eerst en vooral iets meer over de setting. Het geheel speelt zich af in een onduidelijk gedefinieerde oorlog, waarbij nu en dan alle ogen van de wereld gericht worden op een duel tussen jou en een tegenstander, rechtstreeks uitgezonden op tv. Het normale geknal valt dus even stil, terwijl iedereen geld inzet op jou of je opponent, iets wat je overigens ook zelf kan doen bij het begin van het spel.

Voor elke missie begint kan je immers je tegenstanders kiezen uit een lijstje (hoe beter hij is, hoe meer geld je verdient als je hem verslaat) om daarna ook je uitrusting aan te kopen met het geld dat je kon sparen dankzij je voorgaande opdrachten. Elke kill levert geld op, elk gebruik van een health of armourkit, een save-game of een clip munitie kost natuurlijk ook stevig wat centen. Om eerlijk te zijn: het is idioot hoe de verhaallijn, het concept en de uitwerking in elkaar zitten. Het lijkt wel een allegaartje van verschillende ideeën die niet goed werden uitgewerkt en dan maar werden samengegooid. Meer dan waarschijnlijk ís het ook zo gegaan toen de makers dit spel bedachten.

Jammer genoeg is ook de gameplay evenmin geslaagd. De A.I. van de vijand is erg beperkt (“Me See, Me Stop, Me Shoot”) zodat je ze meestal makkelijk de baas kunt. Je collega’s (je kan immers mensen inhuren om je te helpen) hebben aan hun gedrag te zien niet veel langer school gelopen, want ook zij blinken niet uit door hun vindingrijkheid. Wel kunnen ze je armour tijdens gevechten herstellen, je ondersteunen bij vuurgevechten of gewoon achter je aan lopen (als er tenminste geen obstakels zijn).

Wat ik ook altijd belangrijk vind bij een FPS is natuurlijk het schieten zelf. hier zijn weinig verrassingen, aangezien ook dit de mist ingaat omwille van de ongeïnspireerde en teleurstellende wapens. Niet enkel brandt de funfactor bij het overhalen van de trekker op een erg laag pitje, bovendien vertonen de wapens stuk voor stuk een ongebalanceerd gedrag. Zo kon ik personen op een kilometer afstand met mijn machinegeweer of een pistool met enkele kogels vellen, terwijl tegenstanders die zowat in mijn nek stonden te hijgen het dan weer veel langer volhielden. Wat ik (en met mij waarschijnlijk vele hardcore shooterfans) wel kon appreciëren was dat een precieze aim hebben ook beloond wordt.

Levels zijn er ook, leveldesign daarentegen niet. Gangen, open vlaktes, een kamp, het is allemaal aanwezig, maar het is zo doordeweeks en levensloos opgebouwd dat het zelden leuk is om een nieuwe omgeving binnen te stappen of een deur te openen. Het constante hergebruik van items (ik begin stilletjesaan een trauma te ontwikkelen van strategisch geplaatste en ontploffende tonnen) en de steeds zichzelf herhalende animaties frustreren je sneller dan je je lader kan leegknallen.

De graphics zijn eigenlijk technisch niet slecht: hoge resoluties worden ondersteund en de spelersmodellen zijn best knap, maar dan zijn er weer framedrops die dit kleine lichtpuntje komen verduisteren. Het zal jullie ook niet verbazen dat de artistieke waarde van het geheel erg magertjes is en ook het auditieve gedeelte op alle vlakken heel wat verbetering nodig heeft (die voice-acting!).

Naast het teleurstellende singleplayergedeelte is er ook multiplayer, maar ook die is zo middelmatig en er zijn zo weinig servers voorhanden dat ik hier niet dieper op zal ingaan. Vertrouw me gewoon als ik zeg dat ook deze opties een eventuele aankoop niet verantwoorden!

Bet on Soldier is een FPS en in de wereld van de first-person shooter moet je nu eenmaal stevig uit de kluiten gewassen zijn, wil je recht van bestaan hebben. BoS is dat allesbehalve: zowel op het gebied van de gameplay, de graphics, het concept als van het geluid zijn er schromelijke tekorten. Reken daarbij nog heel wat bugs en systeemcrashes, een wraakroepend update-systeem dat je apart moet installeren, frame drops en een overbodige multiplayersectie en dan weet je dat er momenteel heel wat betere keuzes te maken vallen. F.E.A.R., Quake 4 en Call of Duty 2 zullen je zonder enige twijfel heel wat meer shooterfun bezorgen dan dit erg middelmatige game. Om op deze geld te zetten moet je al een immense FPS-fan zijn want enkel de hardcore knallers zullen hier hun gading vinden!

Onze Score:
5.0
gerelateerd spel: Bet On Soldier
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply