gaming sinds 1997

Blade 2

Even tijd voor een raadseltje. Vul volgende rij aan : stripreeks – film – ? Het logische antwoord luidt “computerspel” en dit bespreken we ook vandaag : een computerspel. Halfvampier Blade mocht reeds een stripverhaal en 2 films op zijn curriculum vitae schrijven, maar sinds enkele weken pronkt hij ook met een nagelnieuwe game. Blade 2 (iemand een idee waar Blade 1 eigenlijk is ?) neemt onze stoere held mee doorheen de wereld van PS2 en XBOX en wonder boven wonder wemelt het er van de vampieren. Tijd dus om in actie te schieten, stampen en kung-fu’en!

Het spel is erg simpel in te delen: Er staan je een tutorial en 3 missies te wachten. Elke missie bestaat dan nog eens uit een reeks levels, maar al bij al is het een vrij korte game. Bij elke opdracht legt je mentor Whistler uit wat je hoeft te doen. Vaak zijn de objectives erg banaal en blijft het bij ‘vernietig de 3 communicatie-installaties’ of ‘verniel 12 computers’. Naast het hoofddoel krijg je telkens ook een sub-quest die je naar eigen godsvrucht en vermogen kan voltooien. Maar diepzinniger dan ‘sla 5 limousines in de prak’ hoef je ook dit heus niet te verwachten. Na elk level volgt een evaluatie waarbij je getrakteerd wordt op wat punten. Hiermee kun je na verloop van tijd nieuwe wapens verkrijgen, zoals een shotgun, UV-licht (the horror…), enz.

Maar Blade kan natuurlijk ook op zijn trouwe vuist- en voetwerk rekenen. Jammer genoeg gaat het spel hier volledig de mist in. Als je de rechter analoge stick in een richting beweegt, slaat Blade in die richting. Doe je die beweging enkele malen na elkaar, dan zul je een combo uitvoeren. Goed, maar onze zwarte vriend kent blijkbaar maar 1 combo, die hij bij gebrek aan beter tot vervelens toe herhaalt. Spijtig dat je tijdens een missie erg zuinig op je kogels moet zijn, want schieten is zoveel leuker. Het enige voordeel bij hand-to-hand combat is dat je bloodlust meter stijgt bij het uitvoeren van een (of zeg maar dé) combo. Eens deze hoog genoeg staat, kan Blade voor geringe tijd zijn zwaard bovenhalen en als een bezetene op de massa bloedzuigers inhakken. Sporadisch zie je het beeld even inzoomen wanneer je een vijand vastgrijpt en je een mesje in zijn hoofd plant. Vraag met niet hoe je deze move doet, het gebeurt gewoon. Irritant zijn dan weer de quotes die je hoort bij het uitvoeren van zo’n beweging. Er zijn er slechts een vijftal en na een half uurtje spelen heb je ze al tot ergernis toe moeten aanhoren.

Grafisch valt het spel gelukkig wel te pruimen. Vooral de effecten zijn knap gedaan, wat in de ‘disco-level’ met zijn coole lichtacties mooi zichtbaar is. De bugs die het spel bevat zijn uiteraard een minpunt (hier gaan we weer…) en je krijgt er vaak mee te kampen. Eenmaal viel ik zelfs door een trap en waadde enkele minuten door een zwart-grijze wereld. Best wel enerverend, zeker aangezien je tijdens een level maar op enkele zeldzame punten kunt saven. Gelukkig vallen de laadtijden mee, zodat de ergernis nog binnen aanvaardbare grenzen wordt gehouden.

Tot slot nog iets over de A.I.: wonder boven wonder gedragen de bloed-uit-mensen-zuigende wezens zich nog bijzonder intelligent. Ze bestormen je niet zonder boe of ba (alhoewel sommigen toch vreemde klanken voortbrengen), maar blijven vaak op een afstandje van je afwachten tot jij de eerste aanvalsbeweging maakt. Die proberen ze dan te ontwijken, alvorens met zijn allen toe te slaan. De vampieren zullen zich ook opsplitsen en terwijl je met een van hen afrekent, besluipen anderen je in je rug. Een tegenstander zonder hulp valt je ook nooit alleen aan, maar zal weglopen en met wat versterking terugkomen. In de A.I. is dus nog verdomd wat tijd geslopen, waardoor het spel niet helemaal als banaal kan worden afgeschreven.

Ach wat, laten we dit spel toch maar banaal noemen… De gameplay, het eentonige vechtsysteem, de povere afwerking en de vele bugs wijzen er duidelijk op dat dit spel enkel en alleen gemaakt is om de gelijknamige film te promoten. Nog een geluk dat de game relatief kort is, zodat je het alsnog uitgespeeld krijgt. Enkel de A.I. is in staat het spel een meerwaarde te geven, maar het kalf is volgens mij al lang verdronken en verteerd. Jammer, want met een cool personage als Blade zat er volgens mij veel meer in. Fans van de zwarte held kunnen de game misschien eens huren, maar anderen laten het beter onberoerd in de rekken liggen. Het spel wordt dan ook beloond met de laagste BGN score tot dusver!

Onze Score:
5.0
gerelateerd spel: Blade 2
geplaatst in: Activision, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply