gaming sinds 1997

Bleach: Shattered Blade

Ik wist het alvast niet, maar Bleach is in Japan en Amerika een groot succes. In Europa moet je al wat beter zoeken naar de manga, maar ook hier heeft de serie zijn fans. Dat is begrijpelijk, want Bleach speelt handig leentjebuur bij andere reeksen, zoals Dragon Ball Z en Naruto. Een gemiddelde Japanse hutsepot van onzin, flinterdunne verhaallijnen en strak voor zich uit kijkende hoofdpersonages dus.

Een succesvolle manga staat garant voor een eigen spel, maar dat is niet altijd nodig. Een halfbakken prutspel kan ik missen als een berg kak tijdens het avondmaal. De titel ‘halfbakken prutspel’ lijkt bovendien uitgevonden voor een spel als Bleach: Shattered Blade. Laten we beginnen met het verhaal, dat geschreven lijkt door een aap met een hoed. Het gaat om een blauwe hoed met een veer op, en dat die aap kan schrijven is op zich al opmerkelijk, maar dat betekent niet dat hij daarom een ongeïnspireerd afkooksel van Dragon Ball Z moest neerpennen.

Na een avontuur dat zich afspeelt tijdens de serie zitten onze helden vast in een andere dimensie. Om de poort naar hun eigen wereld te openen moeten ze acht stukken van een legendarisch zwaard verzamelen. Natuurlijk wil iedereen dat zwaard in zijn kleine Japanse handjes houden, dus besluiten ze er een stevig robbertje om te vechten. Dat gaat gepaard met belachelijke intro’s en veel chronische buikpijn. Maar goed, een slecht verhaal is maar een kleine misser in een vechtspel.

Het vechten zelf dan. Ook daar komt Dragon Ball Z even gedag zeggen. Zonder het te vragen, hebben de snoodaards die Shattered Blade in elkaar hebben gestoken de hele basis van Budokai Tenkaichi gestolen. Dat wil ik ook nog wel door de vingers zien, onder het motto ‘beter goed gestolen dan slecht uitgevonden’. Tijdens het stelen is er jammer genoeg het één en ander van de camion gevallen. De Wii-mote staat nog altijd centraal in de besturing, en samen met de Nunchuck kun je zo onbesuisd aanvallen. Na een uurtje spelen blijkt echter dat alle personages ongeveer dezelfde moves hebben en dat ze ook nog eens te beperkt zijn.

Door snel te bewegen met je Wii-mote sla je met je zwaard en door met je Nunchuck te draaien krijg je nieuwe krachten. Die krachten kun je weer gebruiken om te evolueren naar een nieuwe vorm, zoals je dat ook kon in Dragon Ball Z. Close, but no cigar, want echt wild werd ik er niet van. De moves verschillen ook te weinig van elkaar. Niet dat je ze ooit gaat gebruiken, aangezien je meestal wel wint door gewoon wat met je Wii-mote door de lucht te slaan. De game is te makkelijk dus.

Grafisch kan Bleach ook al niet tippen aan DBZ. Het spel ziet er zeker niet lelijk uit, maar mist toch de snelheid en charme van eerstgenoemde. De omgevingen zien er te somber uit in vergelijking met de personages en die personages zijn op zich al vrij eenzijdig. Ze konden zo uit eenderwelke animereeks zijn gevlucht. Het grootste probleem van Bleach is niet eens de simpele gameplay. Heel het spel mist gewoon een eigen gezicht.

De ‘episode’ mode laat je het verhaal chronologisch volgen, maar is op een half uurtje uitgespeeld. Je kunt het spel nog met enkele andere personages spelen, maar dat heeft weinig zin. Niemand eet graag twee keer na elkaar beschimmelde boterhammen.

Het geluid verdient ook een oneervolle vermelding. De achtergrondmuziek bestaat uit ergerlijke deuntjes, zoals we ze kennen uit zowat elk vechtspel, maar dan tien keer erger. Waarom developers denken dat dit soort spellen altijd een debiele soundtrack verdient, is me onduidelijk. Maar wat helemaal te gek is, is dat het volume van de stemmen zwalpt. De personages beginnen hun speech heel luid, waarna hun stemmen verdrinken in de muziek. Dat is jammer, want de dialogen zijn soms zo beschamend dat ze grappig worden.

Doe jezelf een plezier en koop Dragon Ball Z voor de Wii. Als je al een Dragon Ball Z-spel hebt, kun je het ook best daarbij laten. Iets zegt me dat Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3 ook maar een herhalingsoefening is. Bleach: Scattered Blade kan je maar best snel vergeten. Ik hoop trouwens voor de talrijke fans dat de serie iets meer kwaliteit biedt.

Onze Score:
4.0
gerelateerd spel: Bleach: Shattered Blade
geplaatst in: Reviews, Sega, Wii
tags: ,


Leave a Reply