gaming sinds 1997

Blitzkrieg: Burning Horizon

De Tweede Wereldoorlog. Grote bron van inspiratie voor vele mensen, waaronder spelletjesmakers. Getuige daarvan zijn de vele WOII-shooters die ons met de regelmaat van de klok worden voorgeschoteld. Af en toe wordt er ons ook wel eens iets anders aangeboden zoals een WOII-RTS. Maar is Blitzkrieg: Burning Horizon nog wel van deze tijd? Of wordt het hoog tijd dat Blitzkrieg 2 en andere RTS-games er aan gaan komen? U leest het in de volgende, hoogst interessante, al zeg ik het zelf, alinea’s.

Blitzkrieg: Burning Horizon is de stand-alone uitbreiding op Blitzkrieg, vandaar ook de naam. De mensen die het originele Blitzkrieg gespeeld hebben, zullen in het begin geen enkel probleem hebben om overweg te kunnen met de besturing van het spel want daar is immers niets aan veranderd. Al je eenheden bestuur je immers nog steeds via de 12 knopjes net naast de map, die veranderden naargelang de taken van de op dat moment geselecteerde eenheden. Voor de mensen die het originele Blitzkrieg niet kennen, of nooit hebben gespeeld, is er de zeer handige en duidelijke tutorial die je met gemak door alle aspecten van het ingewikkelde leven van een frontgeneraal loodst. Voor je het weet mag je het slagveld al op.

Laten we even kijken naar wat Blitzkrieg: Burning Horizon te bieden heeft. Om te beginnen is er maar 1 enkele campaign beschikbaar. Je zal je dus tevreden moeten stellen om samen met Rommel de andere volkeren in de wereld die het waagden jouw pad te kruisen, eens flink hun vet moeten geven. Met andere naties vechten zit er in de singleplayer campaign jammer genoeg niet in. Wat dan weer wel leuk is dat er ook een groot tal custom missions te spelen zijn. Hierin kan je ondermeer de kant kiezen van de Japanners, maar ook die van de Amerikanen en Britten.

Het niveau van de singleplayer campaign is gelijklopend met dat van Blitzkrieg. Dat wil dus zeggen dat ze af zijn en tot in de puntjes verzorgd. De uitdagingen die je moet aangaan zijn elke keer weer een aanslag op je hersencellen omdat je ze moet pijnigen met de vraag: “Hoe ga ik mij hieruit krijgen?”. Vooral wanneer je in een bepaalde missie de opdracht krijgt om een bepaalde verdedigingslinie te bewaken en je al na 5 minuten tot de ontdekking komt dat je eigenlijk maar net genoeg manschapen hebt om een halve linie te bewaken is dit een vraag die vaak de kop op zal steken.

Net zoals in het originele Blitzkrieg heeft ook de luchtmacht hier weer een belangrijke rol gekregen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten vliegtuigen waaronder: bombers, transportvliegtuigen, jachtvliegtuigen, lucht-grond-aanvalsvliegtuigen, enzovoort. Een ruime keuze dus. De grote strategen onder ons zullen er met plezier gebruik van maken. Wie het wat handig doet zal opeens merken dat zijn missie een heel stuk gemakkelijker wordt. In de eerder genoemde missie ontdekte ik bijvoorbeeld na nog eens 5 minuten dat ik eigenlijk nog een paar verkenningsvliegtuigen had, dus stuurde ik die naar de lege gaten waardoor ik op tijd kon reageren toen de vijand mij langs daar aanviel.

Een minpunt is dat de AI soms wel veel moeite heeft om de weg te vinden. Het gebeurde wel eens dat een paar eenheden zich vastreden in een rivier terwijl ze de brug er vlak naast precies niet konden vinden. Jammer, maar deze foutjes zijn gelukkig niet al te hinderlijk en bederven slechts heel soms het spelplezier. Aan de graphics verder is ook niets veranderd, wat dus wil zeggen dat we nog altijd op hetzelfde 2D scherm kijken waarover 3D ventjes lopen. Het wordt tijd dat Blitzkrieg 2 eraan komt want het lijkt ook wel dat deze 2D engine ondertussen zijn beste tijd wel heeft gehad.

Blitzkrieg: Burning Horizon is een waardige uitbreiding van Blitzkrieg en ook het feit dat het standalone is, is zeker niet negatief. Wat wel jammer is, zijn de pathfinding problemen en het feit dat je enkel een Duitse campagne hebt, een tweede andere campaign zou ook leuk geweest zijn. Blitzkrieg: Burning Horizon is de moeite waard als je verslaafd bent aan RTS games die iets moeilijker zijn als het gemiddelde. Anders zou ik toch wachten op Blitzkrieg 2 in 3D, die ook iets uitgebreider zal zijn als deze Burning Horizons .

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Blitzkrieg: Burning Horizon
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply