gaming sinds 1997

Blitzkrieg

Al wie zichzelf een WWII liefhebber durft te noemen heeft dat mogen bewijzen de afgelopen jaren. In vele genres bestaan er wel ettlijke games die zich situeren in de oorlog van 1940-1945. Er zijn echter twee genres die er met kop en schouders bovenuit steken. Als je er graag op los knalt, kreeg je onder andere Medal of Honor: Allied Assault, Battlefield 1942 en Return to Castle Wolfenstein voorgeschoteld. Het andere veelgekozen genre voor dit thema is de RTS, waarin we door Sudden Strike 1 en 2 en talloze klonen ook echt verwend werden. Als je dacht dat de tijd van de WWII- RTS afgelopen was zit je er dik naast, want Nival Interactive verschijnt op het gametoneel met een spel dat verdacht veel gelijkenissen vertoont met SS2. Een onderzoekje!

Laten we beginnen met een beetje informatie over het spel. Blitzkrieg is geen traditionele RTS waar je grondstoffen moet ontginnen. Je krijgt, net zoals in SS2, in het begin een troepenmacht (je vaste eenheden aangevuld met anderen) en eventueel versterkingen. Je kunt zelf wel een tiental infanterie eenheden laten droppen met een transportvliegtuig. Je brengt je artillerie in positie, laat je tanks uitrukken, stuurt infanterie eenheden om vijandelijke loopgraven te zuiveren en laat een stadje platbombarderen door één (of meer) bommenwerpers. Dit allemaal met enkele simpele muisbewegingen.

Dit heeft als voordeel dat je je helemaal kan concentreren op het combat gedeelte, want vadertje staat betaalt de oorlog toch. Nadeel is wel dat, eens je tanks vernietigd zijn, je niet veel meer kan uithalen, aangezien tanks -volgens mij toch- de sterkste eenheden in het spel vormen. Airsupport roep je door op één knop te drukken, waarna je het type vliegtuig kiest. Hierna zie je het vliegtuig overvliegen en op zijn doel afgaan. Vooraleer je airsupport inroept kan je best toch even checken of er geen vijandelijke AA guns aanwezig zich die in de buurt van je vliegtuig’s route bevinden, anders zal dit binnen de kortste keren neergehaald worden. De handige interface geldt trouwens ook voor de rest van het spel. De sneltoetsen zijn heel logisch ingesteld en na enkele keren oefenen verplaats je binnen de kortste keren een heus leger.

In Blitzkrieg kan je kiezen tussen een Geallieerde, Duitse of Russische verhaallijn wat ook meteen de 3 campagnes voorstellen. Kies je voor de Geallieerden dan kan je gebruik maken van Shermantanks en grote B-17 bommenwerpers. Aan de Duitse kant heb je dan weer de beroemde en tevens sterkste tanks van het strijdtoneel: de Tigertanks en de Panzer IV’s. Zelfs een heuse motorfiets met machinegeweer niet ontbreekt niet aan het strijdtoneel. Kies je voor Rusland, dan bestaat je strijdmacht uit typische Russische oorlogstuigen en zal je een IL-2 fighter in de lucht hebben. Alle zijden zijn trouwens goed uitgebalanceerd aangezien ze over hetzelfde soort materiaal beschikken, alleen het ontwerp verschilt.

Mocht het je ondertussen nog niet duidelijk zijn: Blitzkrieg streeft naar historische correctheid en daar slaagt het wonderwel in. Elk stukje strijdmacht wordt zeer realistisch in beeld gebracht (met de Duitse tanks op kop) en gepantserde voertuigen hebben specifieke armorwaarden voor 4 delen: voor, achter, opzij en bovenaan. Daarbuiten heeft elke tank of artillerie een damage rating en een armor-piercing waarde. Dit maakt de wapens nog realistischer want enkel en alleen als je armor-piercing waarde hoger is dan de armor van het vijandelijke voertuig zal je damage doen aan dat voertuig (met de grootte van je damagerating). Dit realisme wordt dan nog eens vergroot door, voor elk stuk armor dat je in het spel tegenkomt, een plaatsje voorzien is in de Database met uitleg over al deze voer -en vliegtuigen. Knap!

Een van de grootste verschillen met SS2 is dat de makers van Blitzkrieg er wat RPG invloeden hebben ingestoken. Zo heb je een vast team van eenheden die ervaring opdoen in 3 levels, ook wel hun rank genoemd. Je kunt het vergelijken met het promotiesysteem van C&C Generals, maar dan met een beperkte groep eenheden. Deze groep omvat een paar artillerie-eenheden en wat tanks. Na enkele missies kan je beginnen aan het upgraden van je units. Er zijn namelijk bonussen verbonden aan bepaalde missies. Zo zal je na het afwerken van een missie met moeilijkheidsgraad “Hard” 1 tank kunnen upgraden van bijvoorbeeld Panzer III naar Panzer IV. Je hebt ook een upgradecenter, waar je al je “core-units” van een upgrade kunt voorzien, mits je deze verdiend hebt natuurlijk.

Je zult ook je units moeten repareren en bevoorraden dmv engineer-units en bevoorradingstrucks. Als de bemanning van een artilleriekanon gestorven is bijvoorbeeld zul je met je bevoorradingstrucks nieuwe manschappen moeten laten aanrukken om dat ding weer operationeel te krijgen.

In Blitzkrieg schuilt ook een multiplayer optie waarin je je broertje via LAN, of je beste vriend via ip-adres of Gamespy kunt afmaken. Je hebt een heel resem aan maps, waaronder Tobruk en Operation Market Garden die je gegarandeerd een hele poos aan je scherm gekluisterd houden. Je kunt ook met de goed uitgewerkte editor aan de slag en je eigen maps, scenario’s en zelfs hele campaigns maken en eventueel op het internet plaatsen.

De graphics dan maar. Blitzkrieg maakt gebruik van 2D maps met 3D units. Dit laat toe zowel de maps als de units enorm gedetailleerd weer te geven. Het terrein is helemaal vervormbaar en huizen kunnen vernietigd worden. De eenheden zijn superrealistisch weergegeven en ogen heel scherp. Het nadeel aan een 2D map is wel dat je niet kan inzoomen…
Over het geluid kan ik kort zijn. Zeer realistische geluidseffecten dragen samen met leuke deuntjes helemaal bij tot de sfeer.

Blitzkrieg is een leuke RTS met enkele vernieuwingen ten opzichte van Sudden Strike 2, maar blijft niet erg lang boeien. De campaigns zullen je wel een hele tijd aan je scherm gekluisterd houden, maar de missies worden repititief na verloop van tijd. Knappe graphics en geluid dompelen je dan wel onder in WWII sfeer. Blitzkrieg klimt een beetje uit boven de middenmaat aan RTS games, maar schiet dan weer net tekort om een topper genoemd te worden.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Blitzkrieg
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply