gaming sinds 1997

Blood Wake

Bloodwake is een spel over boten, boten in Azië. Je weet natuurlijk, net als ik, dat boten gelijk staan aan pure fun. Hier zou dus uit moeten volgen dat een spel over boten pure fun is, niet? Wel, dit is wat ik er van dacht…

Omdat Bloodwake zich afspeelt in enorme waterwerelden is er veel aandacht besteed aan het water. Meestal is het gewoon schitterend, en je ziet altijd prachtige licht- en schaduweffecten. Ook de manier waarop het water op jou reageert is erg knap te noemen. Het water zal altijd heel uitbundig reageren wanneer jij weer eens een schip naar de haaien helpt of wanneer er een torpedo inslaat. Je ziet ook steeds een mooi spoor achter je boot. Petje af voor de physics van het water hoor. Wel jammer is dat de kwaliteit van het water duidelijk vermindert naarmate je verder van je boot kijkt.
De kastelen en havens zijn knap uitgewerkt en je kan altijd zitten staren naar een verre horizon. Je schip ziet er heel mooi uit. Aan alle schepen zitten bewegende motoronderdelen, en het herladen van je raketten en torpedo’s wordt knap weergegeven. Sommige dingen zijn echter niet van hetzelfde kaliber. De rotsen en het gras zijn simpelweg saai te noemen. De menu’s en de tekeningen die het verhaal vooruithelpen zijn ook al niet veel beter.

Het verhaal is niet indrukwekkend. Je broer heeft je boot naar de haaien geholpen, en je wordt opgevist door piraten. Zij roepen je om de een of andere reden uit tot commandant van een van hun oorlogsboten, en je bent vertrokken. Je neemt het eerst op tegen een andere clan en daarna tegen je eigen broer. Ondertussen moet je de konijn stukken van een amulet bij elkaar voegen omdat het magische krachten bezit.
Alles wordt weergegeven door tekeningen met gesproken tekst. Je krijgt tijdens zo’n cut-scene veel zin om het gewoon over te slaan, maar als je dat doet, kan je voor de rest van het spel niet meer volgen met het spel. En dat is vreselijk vervelend.

Je hebt dan ook nog terwijl je rondvaart een copiloot naast je zitten, die het nodig vindt om de konijn seconden richtlijnen te geven omdat hij het toch allemaal beter weet dan jij. “Ah yes, one more treasure chest to go”, “This is starting to prove costly for them”… en nog meer van dat. Verschrikkelijk gewoon.

De in-game achtergrondmuziek heeft stijl. Nu ja, stijl.. het gaat nogal hard en het geeft sfeer aan het spel. Het is zeker geen minpuntje, integendeel zelfs. Wel jammer is dat als het liedje in het spel gedaan is, het geluid even wegsterft en dan weer terugkomt. De muziek die je voorgeschoteld krijgt in de menu’s is wel wat belachelijk. Denk aan de soort muziek die je zou krijgen bij een spel dat gaat over oorlogsboten in de Chinese Zee, en je krijgt waarschijnlijk perfect de muziek uit dit spel.

Bloodwake heeft een gemakkelijke besturing die echt aanvoelt alsof je over het water aan het cruisen bent. Je bent er al snel mee weg. Sommige dingen zijn wel raar, zoals wanneer je boot in de lucht vliegt door een schans of een schokgolf. Je boot lijkt van papier gemaakt te zijn en blijft gewoon zweven terwijl al de anderen je natuurlijk bestoken met raketten en dergelijke.
Jammer is wel dat je na een uurtje wel alles hebt gezien wat er in dit spel te zien is. Meer dan een paar extra boten en wat multiplayer maps is er niet te vinden.
De missies die je moet volbrengen zijn gewoon allemaal hetzelfde. Vernietig alle boten in ons gebied, haal de schatkisten op, bescherm onze vloot… meer niet. De moeilijkheidsgraad ligt wel tamelijk hoog, zelfs op het gemakkelijkste niveau. Je bent er wel eventjes mee bezig.

De multiplayer is niet veel soeps. Ik heb het een half uurtje gespeeld, maar het was eenvoudigweg niet leuk. Het enige wat je doet is proberen de andere boten te kelderen op maps die zonder meer saai zijn. Je hebt er maar 3 (er zijn er nog wel, maar die krijg je pas als je het spel op het niveau captain hebt uitgespeeld, maar dat vond ik een beetje te veel van het goede) en die zijn simpelweg oersaai. Drie keer een gewoon groot meer, de eerste keer met grote rotsen, de tweede keer met kleinere rotsen en de derde keer zonder.

Dit is een spel waarvan ik denk dat je het beter aan je voorbij kan laten gaan, hoewel je er misschien wel even van zou genieten. Als je al van plan bent dit te kopen, ga het dan eerst eens huren en denk dan nog een keer goed na.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Blood Wake
geplaatst in: Microsoft, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply