gaming sinds 1997

BLU: Fringe – Seizoen 4

Fringe begon als een leuke serie over monsters en parallele universums maar vanaf het tweede seizoen groeide de serie in een multi-dimensionale show met verscheidene plotlijnen en arcs rond een cast die bestond uit zeer getalenteerde acteurs zoals Joshua Jackson en John Noble. Op het einde van seizoen 3 werd de aankomende oorlog tussen de twee universums tot een goed einde gebracht waarbij alle partijen zich in konden schikken, maar dit kwam wel tot stand tegen een hoge prijs: Peter Bishop, de man die overal centraal in stond werd uitgewist!

De terugkeer van Peter in seizoen 4 konden we van ver aan zien komen, maar de makers hebben een fantastische manier gevonden om dit te doen zonder voor al teveel problemen te zorgen. De complete tijdslijn werd herschreven waardoor de gehele cast (op Peter na) een geschiedenis kreeg die net iets anders is dan wat we tot nu toe gezien hebben. Als dusdanig verloopt alles ook een beetje anders dan je zou verwachten terwijl bekende elementen toch aanwezig blijven. De makers spelen hier zeer goed mee en gaan zelfs terug naar sommige van de eerste episodes om deze een andere twist te geven terwijl kernzaken zoals de liefde tussen Peter en Olivia (die terug moet groeien – ze heeft immers geen herinneringen aan hem!) en de Observers wel aanwezig blijven.

Waar het gevecht tussen de beide universums centraal stond in de eerste drie seizoenen gaat seizoen 4 een andere richting in. David Robert Jones keer terug als meestercrimineel terwijl de Observers meer en meer zich beginnen mengen in gebeurtenissen in plaats van enkel toe te kijken. Aan de “goede” kant wordt Lincoln Lee geïntroduceerd in dit universum (hij was reeds aanwezig in het alternatieve) en John Noble mag nog eens zijn sublieme acteerprestaties tentoonstellen als een Walter Bishop die zijn zoon niet had om hem te helpen met zijn mentale problemen. Het zit hem allemaal in details en het zijn de kleine veranderingen doorheen de serie die dit vierde seizoen wederom beter maakt dan alles dat we tot op heden gezien hadden.

Fringe is als een geschenk dat blijft geven. Elk seizoen voegt meer twists toe aan de plot en meerdere arcs zonder ooit de bal te laten vallen. We kunnen niet wachten tot seizoen 5 arriveert, ook al zal dit het laatste seizoen worden.

Op technisch vlak kunnen we ook al niet klagen. Fringe wordt geleverd met excellente beeld- en geluidskwaliteit en als je niet beter zou weten zou je denken dat je een grote blockbuster film aan het bekijken bent. Er is echt niets negatiefs te zeggen over het geluid en enkel als we echt beginnen te zeuren kunnen we melden dat er een paar gevalletjes zijn waarbij wat fijner detail verloren gaat in het beeld en dat sommige scenes een beetje soft lijken. Maar dat gebeurt raar of zelden en is bijna niet merkbaar.

Zeiden we dat Fringe een geschenk is dat blijft geven? Wel, dat kan je ook zeggen over de blu-ray die met een hoop interessante extra’s geleverd wordt zoals een 30 minuten durende rondetafel discussie over de filosofische vragen die de serie oproept (The Culture of Fringe), een 12 minuten durende kijk op de wereld en hoe de afwezigheid van Peter Bishop deze veranderd heeft (A World Without Peter), een feature over de Observers die voor seizoen 5 opgezet worden als de slechteriken, en meer. Leuk!

Onze Score:
8.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Warner Home
tags: , ,


Leave a Reply