gaming sinds 1997

BLUR

Ligt het nu of aan mij of is de game-industrie zijn hoofd verloren? Een droogte aan racegames van acht maand gevolgd door een moesson. Daardoor heeft Blur te maken met twee andere te duchten titels, namelijk Modnation Racers en Disney´s Hollywood racer Split/Second: Velocity. Eens zien welk verbrand rubber het beste ruikt!

Blur is eigenlijk een mix tussen het “realisme” en “volwassenheid” van Split/Second en het wapenarsenaal van games als Mario Kart en Modnation Racers. Het reclamefilmpje dat Bizarre Creations lanceerde doet vooral vermoeden dat die eerste van grote invloed was. Uiteraard is Blur een stuk realistischer, iets wat ervoor zorgde dat mijn grijze massa wat wagenziek werd want Blur maakt gebruik van auto´s van bestaande merken zoals BMW´s, Audi´s en Volkswagens. Het is dus even wennen om te zien hoe je BMW paarse elektrische stoten kan afvuren, je Audi in staat is tot het droppen van mijnen en je Volkswagen doelgerichte raketten kan afschieten. Was dit maar waar in de realiteit..!

Net als in Split/Second is het racen zoals we dat kennen van GT5 en Forza van ondergeschikt belang. In Blur draait alles erom om fans achter je te krijgen en lights te verzamelen door middel van races te winnen en je tegenstanders stokken in de wielen te steken met je power-ups. In totaal zijn er acht verschillende van die powers te verzamelen en kunnen die zowel defensief als offensief ingezet worden. Tijdens het racen vind je iconen waarmee je een mijn kan achterlaten, een shield om je wagen krijgt of een paar seconden supersonisch snel van jetje kan geven. Daarnaast zijn er power-ups die je toelaten om drie elektrische pulsen af te schieten, bliksemschichten naar de leider te sturen, een schokgolf rondom je wagen te creëren en je wagen te herstellen. Je kan zowel naar achter schieten – ideaal om afkomende projectielen te vernietigen – als naar voren en je kan er drie tegelijk in je koffer stoppen.

De singleplayer is kort en krachtig, maar ook ietwat inspiratieloos. Een verhaal dat deze modus van wat meer opwinding voorzien had, had heel wat kunnen helpen. We verwachten geen Nobelprijzen literatuur maar ontwikkelaars mogen toch wel wat meer energie in dergelijke zaken steken!

Zoals ik al zei is het de bedoeling dat je fans achter je weet te krijgen en lights verzamelt. Fans krijg je door het publiek te vermaken. Dit doe je door speciale opdrachten te voltooien, zoals door poortjes te rijden, je tegenstanders het leven zuur te maken en bepaalde racemanoeuvres uit je mouw te schudden. Het verkrijgen van fans brengt nieuwe auto´s en stickers op. Lights krijg je door in de top drie te eindigen en deze zorgen ervoor dat er nieuwe races beschikbaar voor je worden.

In tegenstelling tot Split/Second is er wel genoeg variëteit aan tracks en auto´s. Reken toch op zo´n twintig tracks en een heleboel auto´s. Wagens als BMW, Ford, Corvette, Audi, Volkswagen, Dodge, Mercedes en Lotus zijn allemaal voorzien van mijnwerpers, elektrische pulsen, schilden en veel meer. Over full option gesproken …

Ook hier is de multiplayer de chromen velg op het wiel. Je kunt met twintig man online racen in een aantal varianten. Als beginneling word je gedropt in de Driving School waar je het opneemt tegen racers met een rangschikking onder de tien. Daarna wordt geleidelijk modus per modus geopend. Eén van de leukere modi is de Twisted Metal look-a-like Motor Mash waarin je zoveel mogelijk schade moet toebrengen. Modern Warfare-gewijs word je beloond om quasi elke actie die je doet. Bij het voltooien van deze micro-opdrachten krijg je zo onder meer mods aka “perks” in de schoot geworpen die je extra voordelen opbrengen.

Het is een nek aan nek race geworden, waarbij de fotofinish duidelijk heeft gemaakt dat Blur de racegame van de maand is. De grote afwisseling aan challenges, auto´s, tracks en power-ups kantelde mijn interesse van Split/Second naar Blur. Vooral de multiplayer gaat een lange levensduur tegemoet. Ik steel hier de conclusie van mijn vorige review: huur Split/Second en koop Blur.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Blur
geplaatst in: Activision, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply