gaming sinds 1997

Bomberman Hardball

Ken uw klassiekers. Bomberman is één van die spellen die bij elke nieuwe generatie gamers wel een update krijgt. Ook dit jaar heeft Ubisoft een nieuwe versie van dit bommenleggende mannetje uitgebracht.

Bomberman Hardball bestaat uit 4 minigames en een Life Mode. Het enige doel van dit laatste is je eigen Bomberman te maken, die je dan kan inzetten tegen andere spelers.Daarnaast kan je – en ik verzin dit niet – kijken naar wedstrijden tussen verschillende Bombermans op het Bomberman tv-kanaal. Wat nu precies het nut daarvan is, weet ik niet. Die Japanners toch… De Life Mode zal dan ook vooral de jongste gamers onder ons aanspreken die Pokémongewijs hun eigen mannetje of vrouwtje ineen kunnen steken.

De 4 minigames zijn het klassieke Bombermanspel, tennis, golf en baseball. Consolegamers die nu al nattigheid voelen kan ik gerust stellen; Hudson heeft er geen half werk van gemaakt. Elke game is heel leuk uitgewerkt en heeft een enorm aantal opties en instellingen, iets wat de replaywaarde zeker ten goede komt. Met elk spel kan je muntstukken winnen die je dan kunt gebruiken in de gumball machine om zo nieuwe items voor je Bomberman te krijgen. Al bij al is dit een leuke variatie op het unlocken van ‘stuff’. Het is wel even wennen aan het waggelend gangetje van de mannetjes, maar je zult al snel merken dat het tempo van de games vrij hoog ligt. De besturing is zeer intuïtief en is helemaal niet ingewikkeld, behalve dan voor het baseball-gedeelte. Die laatste was dan ook niet één van mijn favoriete games.

Wat je echter het meest gaat irriteren is de achtergrondmuziek, die je goddank kan uitzetten. Elke game heeft zijn eigen synthesizerdeuntje dat zich om de 30 seconden herhaalt en het ergste is ervan is dat het in je hoofd blijft zitten. Ineens begin je op de bus zomaar het Bombermandeuntje te neuriën, waarna enkele mensen je uiteraard heel vreemd beginnen aan te kijken. Jezelf dan verdedigen met de zin “Dat was een muziekje toen ik bommen legde.” is niet echt de slimste optie, geloof mij. De geluidseffecten en de stemmetjes zijn dan wel weer hilarisch en soms compleet over-the-top. Het spel maakt gebruik van de Renderware-engine die we onder andere al in actie hebben gezien bij de GTA-games en de Burnout-serie. De graphics zijn dus vrij goed, maar doen een beetje cartoonesk en kinderlijk aan. Niettemin is het duidelijk dat de ontwikkelaars wat minder aandacht aan de omgeving hebben gegeven. Het 2D-publiek en de lagere resolutie van de omgeving hadden well beter gekund. Het zijn in dit spel maar details, maar toch…

Echt veel tijd om van de omgeving te genieten ga je toch niet hebben. Op gameplaygebied scoort Bomberman Hardball een voltreffer. Vooral bommen leggen, tennissen en golfen zijn heel leuk. Hoewel het spel tof genoeg is in je eentje en het voorzien is van allerlei tornooien en andere singleplayer-campaigns, komt de echte kracht van het spel toch bovendrijven als je het met twee of meer speelt. Sluit je multitap aan en je kunt met 4 man een bommetje leggen of een balletje slaan. Je hoofd er goed bijhouden is de gouden raad want voor je het weet ben je opgeblazen, heb je een set verloren of sta je 4 punten achter in de 7de inning (wat dat ook moge betekenen).

En dan nu toch nog enkele negatieve opmerkingen. Het spel wordt geleverd op CD-ROM (iets wat ik bij de PS2 eigenlijk al niet meer gewoon was) en dat uit zich in langere laadtijden en (zoals al werd vermeld) een iets lagere grafische kwaliteit van de omgeving. Maar dit zijn uiteraard geen onoverkomelijk minpunten die eigenlijk enkel opvielen omdat de rest van het spel zo goed in elkaar stak.

Hoewel het spel op het eerste gezicht bedoeld is voor de kleinere gamers onder ons, zal ook de oudere generatie hier enorm veel plezier aan beleven. Akkoord, Bomberman is misschien niet zo cool als Solid Snake of Tommy Vercetti, maar nodig een aantal vrienden uit op een regenachtige dag, start het spel op en ik garandeer je dat er een pak hilarische momenten zullen volgen. Of je het daarom zou moeten kopen is nog maar de vraag. Het is voor sommigen misschien eerder een goede huurtitel dan een aankoop.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Bomberman Hardball
geplaatst in: PS2, Reviews, Ubisoft
tags: ,


Leave a Reply