gaming sinds 1997

Breath of Fire III

Het wordt meer en meer een gewoonte dat er allerlei ports komen wanneer Sony een nieuwe console op de markt brengt, terwijl het beter zou zijn om creatief uit de hoek te komen. Deze Breath of Fire 3 is zo’n port. Is deze Breath of Fire 3 een klassieker in draagbaar formaat, net als zijn bekende PlayStation-broertje, of is het terug een nutteloze port?

Net als het origineel gaat het verhaal over een drakenras, genaamd “The Brood”. Jij speelt de rol van een jongen Ryu, die de enige overlevende is van zijn soort. Het verhaal begint wanneer enkele mijnwerkers Ryu in een soort kristal terugvinden. Nadat de mijnwerkers Ryu hebben bevrijd, slaat hij op de vlucht.

Na de vruchteloze vlucht word je toch onderschept en per trein weggevoerd. Tijdens de treinrit weet je echter nog te ontsnappen. Daarna start je het verhaal in de menselijke gedaante van Ryu. Het spel neemt ongeveer 40 uur in beslag, en dat is extreem veel als je weet dat je de eerste 20 uur gewoon wat doelloos aan het rondlopen bent door de geringe diepgang van het verhaal. Dat zorgt ervoor dat het spel na een tijdje begint te irriteren en af te zwakken.

Het vechtsysteem daarentegen is wel prachtig uitgewerkt. De basis bestaat uit een simpel turn-based systeem, maar her wordt uitgebreid door een Master System en het Dragon Gene System. Het Master System zorgt ervoor dat je van andere personages in de game nieuwe gevechtstechnieken aanleert. Het Dragon Gene System laat je toe in allerlei verschillende draken te transformeren. Deze draken kun je zelf samenstellen door gebruik te maken van de Genes waarover je al beschikt. Leuk gevonden!

Breath of Fire 3 bevat echter te veel random encounters. Die zijn ook niet goed afgewogen, waardoor je vaak in de minderheid bent en het gevecht praktisch niet haalbaar is. Anderzijds zijn er gevechten die totaal nutteloos zijn. Bij deze gevechten is het vaak zo dat de camera helemaal in de verkeerde richting is geplaatst! Dat is vooral irritant wanneer je binnendeurs bezig bent met een battle. De muren blokkeren dan de camera en je ziet niet welke vijand je hebt geselecteerd om aan te vallen. Daardoor gebeurt het vaak dat je een gevecht verliest.

Grafisch valt deze Breath of Fire 3 mee. De 2D-personages en 3D-wereld zijn mooi afgewerkt, maar qua omgevingen valt deze game wat tegen. De omgevingen variëren van oninteressant naar sfeerloos en verlaten. Maar waar de omgeving faalt, brengen de prachtige special effects de sfeer er terug in.

Al bij al is Breath of Fire 3 geen slechte port. Ondanks de minpunten zal het de hardcore RPG-gamer wel kunnen bekoren. Het typische vechtsysteem van de originele PlayStation-game is intact gehouden, maar het verhaal heeft te weinig diepgang.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Breath of Fire 3
geplaatst in: Capcom, PSP, Reviews
tags: ,


Leave a Reply