gaming sinds 1997

Breed

Een mens gaat dan al eens op vakantie naar Griekenland en wat ontdekt hij bij thuiskomt? Een cd-rom schijfje met daar de sinistere titel “Breed” op. Ik dacht direct dat dit weer een of andere stunt van onze geweldige regering was om de hoeveelheid kinderen naar boven te krijgen (hoe kan het ook anders met een dergelijke titel?) en installeerde het schijfje natuurlijk vol verlangen op mijn pc. Toen ik dan tot de conclusie te kwam dat dit eigenlijk een spel was dat helemaal niet rond kindertjes draaide was mijn teleurstelling groot. Maar hield ze aan of maakte ze plaats voor euforie? U komt het te weten in de volgende alinea’s.

Breed handelt in de verste verte niet over het kweken van kindertjes (Ah, nu heb ik hem: breed, broed – red.) maar draait rond een alienras dat de aarde heeft ingenomen. “The Breed” , zoals ze worden genoemd, hebben alle mensen op aarde onderworpen, maar een groot aantal biedt verzet en heel wat anderen zijn de ruimte in gevlucht en leven op een andere planeet. Op die andere planeet worden de leden van het USC, het United Space Corps, getraind. Dit korps, wiens taak het is de wereld te bevrijden van de Breed, vertrekken in grote ruimteschepen richting aarde en worden daar in kleine groepjes gedropt om de mensen te gaan redden. Dat is het verhaal in een notendop.

Na het introfilmpje, wat het beste beschreven kan worden als propaganda voor het USC, kom je terecht in het hoofdmenu en krijg je een peptalkje van de commandant (ook beter bekend als Sgt. Gunny) van het schip waar je opzit, de USS Darwin. Wanneer je dan het spel start is het eerste wat je kiest de tutorial. In 2 tutorials word je wegwijs gemaakt in de wereld van Breed, in de eerste leer je alles over rondlopen en schieten en in de tweede leer je alles wat met de voertuigen te maken heeft. Beide tutorials zijn zeer goed opgebouwd en zeer doordacht, de leercurve is niet te steil en doe je iets verkeerd, dan wordt je in echte drilsergeantstijl afgesnauwd en kan je blijven proberen tot je het kunt.

Hierna kan je aan de eerste missie beginnen, en de mensen die ooit de beta gespeeld hebben van Breed zullen hem direct herkennen; het is immers hetzelfde level, maar er is veel aan verbeterd ondertussen. In de singleplayer campaign is alles tot de puntjes uitgewerkt en je neemt constant andere rollen in. Het ene moment ben je gewoon schutter en voer je je squad aan en vijf minuten later ben je weer de bestuurder van een tank die over de helling rolt. Zeer gevarieerde gameplay dus, je verveelt je geen 5 minuten!

Betreffende het aanvoeren van je squad is ook alles tot in de puntjes uitgewerkt, het roepen van commando’s gebeurt heel vlot en de AI reageert er redelijk goed en natuurlijk op. Ik zeg redelijk goed omdat alle eilanden waar je op speelt (je speelt alleen maar op eilanden die militair domein zijn) allemaal kliffen hebben aan de rand van het terrein en die komen uit in het water. Je ventjes kunnen niet zwemmen, tel die 2 samen en je snapt direct dat wanneer je roept dat iedereen zich moet verspreiden er wel eens ene van de klif durft donderen en zelfs als hij dan niet in het water terechtkomt dan hangt hij halverwege de klif en kun je hem ten dode opschrijven. Soms kan dit wel eens frustrerend werken wanneer de man die je net niet mag verliezen van een klif dondert, maar voor de rest is alles tip top in orde.

Over het multiplayer gedeelte kan ik jammer genoeg niks vertellen, daar mijn reviewversie om een of andere illustere reden niet online geraakte. Die persversies toch.

In verband met de muziek en de graphics kan ik kort zijn. Zoals iedereen die de beta gespeeld heeft wel weet zijn deze geweldig. De muziek klinkt goed en de geluidseffecten zijn geweldig. Je hoort de granaten rondom je inslaan, de alienammo langs je oren fluiten en zelfs wanneer je tegen een toren loopt (indien je niet uit je ogen kijkt) maakt dat een uniek geluid. De graphics zijn niet veel veranderd sinds die publieke beta dus je weet waaraan je je kan vergapen.

Breed kan met recht bestempeld worden als de Halo-killer. Het wordt hoog tijd dat Halo 2 gaat uitkomen op de pc en dat Bungie echt zijn best doet om er iets goed van te maken, want de concurrentie is moordend en Breed is zeker niet van de minste om te verslaan. De geweldige gameplay, de mooie graphics en de geweldige soundeffecten zullen iedereen bekoren. Voor iedereen een ware aanrader, ook al ben je geen shooterfan! Allen naar de winkel zou ik zeggen en koop Breed. Ik kan je verzekeren dat je dan geen kat in een zak zal kopen!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Breed
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply