gaming sinds 1997

Brothers in Arms: Earned in Blood

Het was 12 april 2005, de dag dat ik de review schreef van Brothers in Arms: Road to Hill 30. Nu, zes maanden later, ligt het vervolg al in de winkelrekken. Mijn eerste gedachte was: “dit zal wel een add-on zijn”. Maar zoals zo vaak in mijn leven zat ik er grandioos naast. Earned in Blood is weldegelijk een volledig nieuw spel, althans dat wil Gearbox ons doen geloven.

Waarom brengt Gearbox in godsnaam zo snel een vervolg op de markt? Het is alsof je in een restaurant zit en terwijl je zit te zwoegen op je biefstuk, komt de ober al aanzetten met het dessert. Er zit echter één fout in deze vergelijking. Een dessert telt namelijk niet als een volle maaltijd, waar Earned in Blood wel moet tellen als een volledig spel. Ik heb hier en daar nog wat Road to Hill 30 tussen mijn tandvlees zitten en hup daar is die vervelende ober genaamd Gearbox al met de volgende gang.

Daarentegen kan je jezelf afvragen waarom je een winnende strategie zou veranderen? Gooi er een nieuwe verhaallijn in, geef de speler hier en daar een andere omgeving en hij zal wel tevreden zijn. Dit is duidelijk de redenering die Gearbox heeft gevolgd, maar ze hebben tenminste één kritische speler over het hoofd gezien, namelijk: Mario Moris. Ik ben allesbehalve tevreden met wat ze mij nu voorschotelen! “Ober?, Verandering van spijs doet eten, volg die redenering in het vervolg, aub.”

Wat maakt Earned in Blood dan zo’n slechte opvolger? Wel, allereerst het déjà-vu gevoel dat er heerst. Van de beelden tot de spelervaring, alles is identiek aan zijn voorganger. We mogen nog van geluk spreken dat Road to Hill 30 op beide elementen zo goed scoorde, anders was mijn quotering van Earned in Blood nog lager geweest.

Ze borduren vrolijk verder op hun succesformule zonder ook maar één element grondig te veranderen. Natuurlijk is de verhaallijn anders maar zelfs qua locaties voelt deze opvolger identiek aan. Dat neemt echter niet weg dat de sfeer alweer om van te smullen is. Van de treffende soundtrack tot de hectische strijd op het slagveld; alles ademt een grillige oorlogssfeer uit waar je liever niet levend deel van uitmaakt.

Ook de geslaagde tactische gameplay, waarbij je je eigen FPS-skills moet combineren met het tactisch aansturen van 2 teams is intact gebleven en werd enigszins tot op een hoger niveau getild. Zo is het duidelijk dat de A.I. van de tegenstander een standje hoger werd gezet zodat ze veel meer initiatief nemen en niet meer wachten tot je ze hebt vastgepind met het ene team om ze daarna met een rondtrekkende beweging te gaan afmaken met het andere team.

Helaas nam ik er zelfs virtueel niet graag aan deel omwille van het feit dat de vorige oorlogsmomenten nog te fris in mijn geheugen gebrand stonden. Door mijn gezeur stuit ik waarschijnlijk op veel onbegrip. Ik vermeld het liever niet maar om mezelf enigszins in te dekken doe ik het toch: sla er eender welke andere gamessite op na en bekijk de lofrede. Kennelijk hebben die reviewers minder problemen met de oh-zo vroege komst van dit tweede deel. Of ligt het aan mijn te kleine fps maag? Ik heb namelijk niet veel toppers nodig om mijn shooterhonger te stillen.

Hoe je het ook draait of keert, dit blijft uiteraard de beste Wereldoorlog II shooter op de consoles. Het is alleen nog maar de vraag of je zit te wachten op meer van hetzelfde. In mijn ogen verantwoorden de minuscule veranderingen nauwelijks een aankoop. Ik durf zelfs stellen dat ze de huurprijs niet waard zijn, maar dat zou misschien een tikkeltje overdreven zijn. De epische verhaallijn is immers nog steeds erg genietbaar en de sfeer uitmuntend. Ik heb gewoon mijn vorig gerecht nog niet goed genoeg verwerkt om al aan het volgende te beginnen. Heb je echter de voorganger nog niet gespeeld, dan is dit een lekker en uitstekend spel voor je!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Brothers in Arms: Earned in Blood
geplaatst in: Reviews, Ubisoft, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply