gaming sinds 1997

Brothers in Arms: Road to Hill 30

Een kogel vliegt rakelings langs mijn hoofd. Het beeld wordt wazig, ik kan niet meer bewegen. Een hoge monotone piep verdooft me tijdelijk. Ik kijk rond en zie hoe de rest van mijn strijdmakkers het moeilijk heeft tegen de “Krauts”. Langzaamaan kom ik terug op krachten. Mijn beeld wordt weer helder en het monotone gepiep maakt plaats voor kogelschoten, geschreeuw en overvliegende bommenwerpers. Ik ben terug ondergedompeld in de kille oorlogssfeer…

BIA is een first person WOII-shooter met een geloofwaardigheid waar Michael Jackson nog een puntje aan kan zuigen. Ok, dat is misschien niet de beste woordkeuze, maar kom. BIA dompelt je onder in die typische oorlogssfeer waar menig opa nu nog oeverloos over kan doorzeveren. Dit spel geeft je echt een gevoel van samenhorigheid. In het begin moet je nog orders opvolgen van een hogere officier, maar later krijg je zelf de beschikking over een team en geloof me; je doet er alles aan om je strijdmakkers in leven te houden. BIA draait dan ook veel om emoties. Vooraleer je aan een missie begint is het altijd leuk om eerst even naar je troepen te staren. Vaak zullen ze vol vertrouwen terugstaren en pochen over hoeveel zin ze hebben om Duitsers neer te maaien. In meer hectische missies hebben ze al een pak minder zelfvertrouwen en zie je de angst in hun gezichten. Jij bent dan ook verantwoordelijk voor hun leven.

Om de arme zielen in leven te houden beschik je over een aantal commando’s. In het begin zal je slechts één team tot je beschikking hebben. Dit assault team gebruik je vooral om de vijand onder vuur te houden, zodat jij de Duitsers in je eentje kan flanken. Het systeem dat Gearbox hiervoor heeft ontwikkeld, is echt ideaal. Door je rechterstick te bewegen, zie je een pijl waar je jouw soldaten naartoe kan sturen. Om de vijand onder vuur te houden moet je de pijl enkel op de Duitsers mikken waarna je collega’s vol overgave beginnen met schieten. Een klein cirkeltje geeft aan hoe goed ze het doen. Hoe grijzer de cirkel, hoe moeilijker de Duitsers het zullen hebben om terug te schieten; het ideale moment dus om ze in de flank aan te vallen. Later in het spel krijg je tevens een flank team tot je beschikking, waardoor je kan kiezen om alleen orders rond te strooien en je soldaten het vuile werk te laten opknappen. Dit is echter niet aan te raden; het is immers veel leuker om zelf een team te volgen en te helpen. Zo heb je ook een idee van hoe je strijdmakkers het er vanaf brengen. BIA gefet je ook het meeste voldoening wanneer je in de meerderheid bent en gewoon met al je teams de Duitsers kan bestormen. De actie die je dan krijgt voorgeschoteld is werkelijk ongeëvenaard. Rennend en schreeuwend schieten je collega’s de vijanden tegen de vlakte.

In hectische situaties waar meerdere Duitsers je het leven zuur proberen te maken is het aan te raden om even de overzichtsweergave boven te halen. Het spel wordt dan gepauzeerd en je krijgt een mooi overzicht van het slagveld. Hier zie je perfect waar de “Krauts” zich bevinden en welke tactiek het meest efficiënt is. Als je denkt dat je nu even lekker kan rushen, heb je het goed mis. De moffen zijn namelijk erg behendig met hun schnautzers en machinegeweren waardoor ze je zo een kogel door de kop jagen. Geen breinloze actie dus in BIA en dat kunnen we enkel toejuichen! De balans tussen actie en strategie is echt perfect in Brothers in Arms.

Gearbox komt er vooral goed mee weg dankzij de uitstekende AI van zowel jouw teamgenoten als de tegenstanders. Je soldaten zullen overal waar je ze naartoe stuurt dekking zoeken en eens een Duitser op hen begint te schieten, zullen ze terug schieten. Ook de vijand beschikt over een aardig stukje artificiële hersenen. Zij houden zich meestal schuil totdat je er bent. Daarna zullen ze pas schieten wanneer de tijd rijp is. Als ze merken dat ze in de meerderheid zijn, kan het zelfs voorkomen dat ze als gekken op je af komen gerend. Je uit de voeten maken is dan de beste tactiek, want ze zijn, zoals ik reeds aanhaalde, behoorlijk handig met hun geweren.

Als je de singleplayer beu bent, kan je als in de meeste FPS online gaan strijden. Het verschil met andere FPS is dat de nadruk, zelfs in multiplayer, op strategische beslissingen ligt. Je kan wedstrijden starten van twee tot vier spelers. Deze zullen hoofdzakelijk draaien rond het plaatsen van een bom en het vermijden dat die bom ontploft, afhankelijk van je teamkeuze. Indien je geen Xbox Live hebt, kan je ook nog de twoplayer-optie testen. In splitscreen kan je het tegen een vriend opnemen. Het nadeel is echter dat je perfect kan zien waar de ander zich verstopt waardoor, het spel een stuk minder strategisch wordt. Persoonlijk ben ik een voorstander van de singleplayer. Hier krijg je immers een meeslepende verhaallijn, die je in multiplayer altijd moet missen.

Heerlijke gameplay als dit moet natuurlijk worden ondersteund door een degelijke engine en Gearbox stelt ook op dit vlak allesbehalve teleur. Van de kabbelende beekjes in de groene weiden tot de kleine Franse huisjes: alles ademt die typische oorlogssfeer uit. Het spel bevat dan ook aardig wat memorabele gameplaymomenten die vooral door de prachtige presentatie nog dagen op je netvlies blijven hangen. Het geluid doet er nog een schepje bovenop. Alles klinkt ongelofelijk realistisch en door het weglaten van een muzikale ondersteuning krijg je nog meer dat beklemmend gevoel dat er vroeger heerste. Neem daar nog eens bij dat de Duitsers ook echt als Duitsers klinken en geen verzonnen taaltje uitslaan en je weet dat je oren niks te kort komen in BIA.

Brothers in Arms: Road to Hill 30 is zonder twijfel de beste WOII-shooter, op welk platform dan ook. De combinatie van strategische met meer actiegerichte gameplay is zeer geslaagd en de beelden en geluiden dompelen je helemaal onder in die typische oorlogssfeer. Dit is een dikke aanrader voor iedere Xbox gamer, al was het maar om mijn inleiding aan de lijve te ondervinden. Kopen die handel!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Brothers in Arms: Road to Hill 30
geplaatst in: Reviews, Ubisoft, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply