gaming sinds 1997

Brutal Legend

Electronic Arts stond ooit gekend onder de gamers als kwaadaardig en inspiratieloos omwille van de uitgemolken sequel en minachting voor de klagende gamers. Gelukkig kwam daar twee jaar geleden verandering in en pompte het bedrijf cash in het ontwikkelen van nieuwe IP`s. Games als Dead Space, Mirror`s Edge, Army of Two en Spore kwamen in de winkelrekken te liggen met hulp van EA`s marketingtrein. En zo ging het ook met Tim Shafers laatste game, Brutal Legend.

Om meteen met de deur in huis te vallen: Brutal Legend is een vrij aparte game en dat “aparte” heeft het te danken aan zijn ontwikkelaar. Tim Shafer, het creatieve brein achter games als Psychonauts en Monkey Island, is een unieke figuur met een ludieke kijk op de wereld en games. Brutal Legend laat je proeven van de heavy metal wereld en doet dit op een succesvolle manier.

Het verhaal gaat over ‘s werelds beste roadie Eddie Riggs, fantastisch neergezet door Jack Black. Een roadie is een technicus die overal met de band meereist en zorgt dat alle apparatuur, instrumenten en andere belangrijke elementen in orde zijn en getest worden. De game begint met een optreden waarbij een ongelukkig voorval ervoor zorgt dat Eddie onder het puin terechtkomt en sterft. Maar uit zijn levenloze lichaam druppelt er wat bloed op zijn kennelijk magische gesp waardoor hij herrijst in de magische wereld van Heavy Metal. Niet slecht voor een roadie…

In de eerste plaats is Brutal Legend een hack-and-slash game. Met enkele knoppen voer je gewelddadige combo´s uit en met behulp van je gitaar vuur je de ene bezwering na de andere af; het lijkt Harry Potter op een Metallica optreden wel. Het slachten van je vijanden levert je punten op die gebruikt kunnen worden om je bijlen, combo`s, gitaren en levenspunten … mee up te graden. De klassieke elementen dus.

Maar een terugkerend probleem van het hack-and-slash-genre is echter dat de games vaak eentonig worden na enkele speeluren. Brutal Legend lost dit probleem op door een tweede genre aan de game toe te voegen: al snel worden heel wat RTS-onderdelen geïntroduceerd. Tijdens het verhaal krijg je steeds meer manschappen onder je hoede, waaronder de hilarische headbangers en shotgunvurende rockchicks, die je simpele opdrachten kan geven. Tijdens enkele missies genaamd “Stage Battles “ moeten Eddie en zijn leger zoveel mogelijk fans naar hun kant krijgen en deze beschermen. Door middel van simpele commando`s als ‘val aan’, ‘verdedig’ en ‘ga naar punt A’ bestuur je je troepen. De Stage Battles vragen wat tactisch inzicht en zorgen voor een leuke afwisseling gedurende zowat een derde van de game, ook al moet je je niet verwachten aan de diepgang van een typische RTS zoals C&C.

Toch zal niet iedereen gelukkig zijn met de RTS-elementen in Brutal Legend. EA heeft doorheen zijn marketing campagne enkel de action-adventure kant van de game (willen?) laten zien, waardoor “RTS-haters” een verkeerd beeld van de game kregen. Heel verrassend aan de game is de grootte van de wereld waarin Eddie Riggs zich in bevindt. De fantasierijke wereld krioelt van het leven en telt een heleboel gevarieerde gebieden. Daarnaast valt er enorm veel te verzamelen en beloont het rustig rondkijken je met gitaarstandbeelden, doodshoofdtempels en andere metalinspiraties. Daarnaast verhoogt de multiplayer, voor de mensen die gek zijn van de Stage Battles, de replaywaarde van de game.

Brutal Legend is een en al persoonlijkheid. Verspreid over de wereld kom je rocklegendes tegen zoals Ozzy Osbourne als The Guardian of Metal tot Motörhead’s Lemmy Kilmister als de Kill Master. De humor en creativiteit in de game steelt de show, en krijgt dat kleine extraatje mee dankzij Jack Black. Ook de meer dan honderd Metal en Rock tracks zorgen voor de gepaste sfeer en tonen dat de ontwikkelaars er een werk van liefde hebben van gemaakt.

Brutal Legend slaagt erin om de Heavy Metal wereld in spelvorm weer te geven en zorgt er misschien zelfs voor dat mensen die niet familiair zijn met de muziekstroming deze meer zullen appreciëren. De wereld is fantasierijk, en compleet uniek, en bevat een heleboel artefacten gelinkt aan heavy metal. De hack-and-slash en de free-roaming delen in de game zijn enorm goed uitgewerkt en plezierig om mee te spelen, maar persoonlijk kon ik me niet amuseren met de RTS Battle Stages. Het is Tim Shafer eindelijk gelukt om een “commerciële” game uit zijn mouw te toveren en ik duim dat EA zijn sequel-drang kan blijven onderdrukken en zo meer kansen geeft aan wonderlijke, unieke en creatieve games als deze.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Brutal Legend
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply