gaming sinds 1997

Burnout Paradise

Open world en sandbox; het zijn twee woorden die momenteel hip zijn onder de ontwikkelaars. Criterion Games is één van die ontwikkelaars. In hun nieuwste Burnout-game, genaamd Burnout Paradise willen ze de speler meer vrijheid geven. De vraag is natuurlijk of vrijheid wel de juiste keuze is voor hun franchise, want niet genoeg variatie in de speelwereld kan een grote spelbreker zijn.

Voor de mensen die de voorbije jaren op een onbewoond eiland of onder een steen hebben geleefd, hier een kleine introductie tot de Burnout-games. In deze racespellen draait het om één ding, namelijk ten alle koste winnen op een zo waanzinnige en halsbrekende manier. Als je daarvoor je tegenstanders moet laten crashen in voorbijrijdende auto’s of hen in de vangrail moet laten uiteen spatten, dan moet dat maar!

Het spel speelt zich nu niet meer af op enkele afgebakende wegen, maar nu is er de mogelijkheid om een complete stad te verkennen. Paradise City, zoals deze magische stad heet, bestaat uit vijf districten die zich elk op een bepaald thema concentreren. Zo is er White Mountain, waar reusachtige windmolens staan te draaien en waar je via de weinige wegen je weg moet proberen te vinden. Downtown is dan bijvoorbeeld het complete tegengestelde, met vooral smalle straten en verborgen locaties. Naast die twee zijn er nog drie andere districten, die zich op de haven of het strand concentreren.

Een complete stad om te verkennen is wel tof, maar er moet natuurlijk ook iets te doen zijn. Je zal de mogelijkheid hebben om 120 events te doen over de hele stad. Die gaan van gewone races tot stuntparcours of een prooi spelen voor andere wagens. Het grote verschil met de races uit de vorige games is dat je zelf kunt kiezen hoe je van punt A naar punt B gaat. Zo kun je bijvoorbeeld door een tunnel razen of gewoon op de snelweg gaan, om er dan halfweg met een spectaculaire sprong van te rijden en nipt voor je tegenstanders als eerste te eindigen. Natuurlijk ben jij niet de enige die zo denkt, want ook je tegenstanders nemen verschillende routes om de eindlijn te bereiken. In totaal zijn er acht eindlocaties in het spel die, gekoppeld aan de vele events, voldoende variatie zullen bieden.

Naast de gewone events heb je ook nog een mode genaamd ‘showtime’. Daar is het de bedoeling zo veel mogelijk schade aan te richten zolang je energie hebt. Hoe meer auto’s je doet crashen/ontploffen, hoe hoger de score is en bepaalde voertuigen zoals een bus kunnen die score bovendien vermenigvuldigen. Langs de wegen zijn ook verscheidene tank- en herstelstations voorzien voor je wagen. Het prachtige is dat je er gewoon kunt doorrijden zonder te stoppen.

Al dat crashen en racen is wel tof, maar je hebt er wel een auto voor nodig. In het spel zul je kunnen kiezen uit 75 verschillende bolides. Die zijn ingedeeld in verschillende klassen, zoals snelheid, kracht of stunts. In het begin van het spel heb je maar één auto tot je beschikking, maar hoe meer events je doet of andere elementen van het spel vervolledigt, hoe meer wagens in het autokerkhof terechtkomen of in de stad rondrijden tot je ze een “zacht” duwtje geeft.

Naast de events en showtime zijn er ook nog verscheidene nevenactiviteiten. In het spel zitten niet minder dan 120 Burnout-reclameborden verstopt om met je auto door te vliegen (lees: crashen). Daarnaast heb je ook nog 400 ‘private property’-hekkens die je kan kapot rijden en 50 ‘superjumps’, waar je jezelf in stijl kunt zien over vliegen. Naast de superjumps zijn er ook nog tal van normale hellingen en structuren waar je de zotste toeren mee kunt uithalen.

Burnout Paradise is een waar crashfestijn dat je ook met meerdere spelers moet ontdekken. De multiplayer ondersteunt tot acht spelers en de overschakeling van offline naar online gameplay gaat zonder enige hapering. Ook op multiplayervlak zul je de complete vrijheid van de stad kunnen ervaren, maar er zal minder verkeer rondrijden. Naast het gewone crashen en de talrijke races heb je ook 350 player-driven events beschikbaar. Die gaan van 16 km driften, tot één speler die over de andere spelers op het vliegveld moet springen.

Grafisch is Burnout Paradise zeker in orde. Het hele spel straalt een zomerse sfeer uit. De auto’s zien er gewoonweg prachtig uit, zowel intact als in stukken. Wat wel spijtig is, is het ontbreken van de bestuurder in de wagens; een tegenvaller voor een spel van dit kaliber. Een andere negatief punt is het ontbreken van een snelheidsmeter. Je voelt wel dat je snel gaat, maar enige weergave van hoe snel je gaat zou aangenaam geweest zijn. Op vlak van geluid is het spel ook zeker in orde. Zoals in de laatste Burnout-games is er heel wat recente muziek van uiteenlopende genres op de soundtrack te vinden. De geluidseffecten zijn ook dik in orde: je hoort echt de kracht van verscheidene wagens. Regelmatig zal ook de dj van Crash FM zich laten horen en tips geven over bepaalde locaties.

Ben je een fan van Burnout-games, dan zal de laatste telg in de reeks je zeker bevallen. Complete vrijheid, gevarieerde events en een prachtige multiplayer maken van dit spel een aanrader. Spijtig genoeg is het net geen klassieker door de paar minpunten, maar die zetten geen domper op de spelvreugde.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Burnout Paradise
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, X360
tags: ,


Leave a Reply