gaming sinds 1997

Burnout Revenge

We hebben jullie reeds twee Burnout Revenge reviews voorgeschoteld (voor zowel PS2 als Xbox), dus zal deze review zich vooral richten op de veranderingen die zijn aangebracht in de Xbox 360-versie. Ik kan jullie alvast verklappen dat Criterion Games erin geslaagd is om een uitstekend spel nog wat te verbeteren. Als je Burnout Revenge nog niet gespeeld hebt, zou deze versie ergens bovenaan je verlanglijstje moeten staan.

Uiteraard is er niks veranderd aan de gameplay in deze next-gen uitvoering. Burnout Revenge draait nog steeds volledig rond agressief rijgedrag en enorm verslavende actie in een groot antal verschillende racetypes (Elimination, Road Rage, Race, Traffic Attack,…). Je opponenten tegen tegenliggers of pilaren rammen levert je boost op en verhoogt je rating (die gaat van ok tot awesome). Als je erin slaagt een race te beëindigen met de ‘awesome’ rang en bovendien een gouden medaille kunt bemachtigen, krijg je de ‘perfect’ beoordeling, wat je extra auto’s en trofeeën oplevert (en speciaal voor de X360: ook extra achievements). Het spel beloont roekeloos gedrag nog meer dan vroeger, aangezien je nu aan traffic checking kunt doen, anders gezegd: het van de baan beuken van verkeer dat in dezelfde richting als jij rijdt. Je moet echter nog steeds oppassen voor vrachtwagens en bussen, want als je die probeert te rammen, herleid je je auto tot een hoopje verwrongen metaal.

Traffic checking zorgt voor een merkbare gameplayverandering. Je kan nu meer aandacht besteden aan het molesteren van je tegenstrevers, in plaats van voortdurend te moeten uitkijken voor verkeer. Een andere belangrijke wijziging met Burnout 3: Takedown zijn de Revenge Takedowns. Elke keer een tegenstander je tot een smeulend wrak degradeert, wordt hij gemarkeerd als een rivaal. De rekening vereffenen met een rivaal doet wonderen voor je beoordeling achteraf. Verder zijn er nu ook Vertical Takedowns (van ondereeeeuuuh!) en kan je nu ook Crashbreakers tijdens een race gebruiken om meerdere tegenstanders tegelijk weg te vagen. Burnout Revenge is nog brutaler dan voorheen!

De gekende Crash Mode uit het spel was iets waar je ofwel volledig voor of volledig tegen was. Ik hield er persoonlijk enorm veel van, maar heel wat anderen deden dat niet. Daarom heeft Criterion enkele ingrijpende veranderingen aan de formule uitgevoerd. Er zijn geen geldbonussen en multipliers meer, dus succes hangt nu vooral af van je talent (en een beetje geluk). Terwijl de crash events in B3:T eigenlijk aangepaste racebanen waren, zijn die in Revenge van in het begin als crash junction ontworpen, waardoor ze in het algemeen ook beter zijn. De X360-versie heeft bovendien een extra gameplaytweak gekregen. Op Xbox en PS2 moest je op het juiste moment op een knop drukken om met optimale snelheid gelanceerd te worden. Dat veroorzaakte te veel trial & error, waardoor de ontwikkelaars het in de X360-port achterwege hebben gelaten. Je auto zal van in het begin de juiste snelheid hebben.

Ondanks alle veranderingen speelt Burnout Revenge nog steeds als zijn magnifieke voorganger en hoewel dat in de meeste opzichten een goede zaak is (de Burnout-games zijn nog steeds de koningen van het arcade racing genre), voelde ik toch geregeld een gevoel van herhaling. Terwijl Burnout 3: Takedown me meer dan eens aan mijn PS2 gelijmd hield tot zonsopgang (ik lieg niet), is Burnout Revenge daar niet in geslaagd (nóg niet althans). Nu, dat is waarschijnlijk meer te wijten aan de revolutie die Burnout 3 teweeg bracht (en aan mijn obsessieve verslaving aan dat spel), dan aan Burnout Revenge zelf.

Op grafisch vlak is deze Xbox 360-versie niet zó veel beter dan de andere. Uiteraard is de belichting beter door al die HDR-pracht en uiteraard ziet het schademodel er nog beter uit dan vroeger, maar het is geen grote stap voorwaarts. Dat is zeker geen minpunt, aangezien Burnout Revenge graphics uit de Xbox en PS2 toverde die niemand voor mogelijk had geacht. Het bewijst nogmaals hoever Burnout 3: Takedown en Burnout Revenge hun tijd vooruit waren. Jammer genoeg heeft deze schoonheid ook zijn prijs; de laadtijden zijn aanzienlijk. Ze zijn korter dan op de current-gen consoles, maar naar mijn mening zijn ze toch te lang. Dat is echter een probleem waar de meeste Xbox 360-games onder lijden.

Het kan mijn verbeelding zijn, maar het lijkt alsof Burnout Revenge’s geluidseffecten nog indrukwekkender klinken op de Xbox 360 dan op de andere consoles. Het geluid van een gecheckte 4×4 die centimeters boven je motorkap vliegt is adembenemend. Piepende banden en verwrongen metaal zijn nog nooit zo goed weergegeven. De EA Trax soundtrack is zonder twijfel de beste en passendste die ik de laatste maanden gehoord heb. Met bijdragen van Junkie XL, Franz Ferdinand, Apocalyptica, The Chemical Brothers, Pennywise, Asian Dub Foundation en vele anderen is er voor elk wat wils. Je moet het hen nageven: EA Trax slaagt er bijna altijd in om voor kick-ass ingame muziek te zorgen.

Burnout Revenge is ook een van de langste racegames op de markt en geeft je enorm veel waar voor je geld. Er is gewoon zoveel te doen in dit spel dat je er makkelijk je hele zomer aan kunt besteden. Ik ga zelfs niet gokken hoeveel uren het zou duren om het 100% uit te spelen. En dan heb je nog het multiplayer-gedeelte van het spel. Je kan alle verschillende racetypes spelen met één vriend of met maximaal 6 spelers via Xbox Live. Zes spelers lijkt misschien niet zoveel, maar wees gerust dat je er de handen vol mee zult hebben. Het spel houdt je online rivaliteiten bij en laat je bovendien zelfgemaakte videoclips uitwisselen! Daarenboven zijn er ook heel wat achievements te behalen online.

Burnout Revenge voor de Xbox 360 is de beste versie van een van de allerbeste racespellen ooit gemaakt. De keiharde actie en het verbijsterende snelheidsgevoel zijn slechts twee van de meest memorabele kenmerken van dit spel. Revenge geeft een enorme voldoening en scoort hoog op technisch vlak. Het biedt een erg lange World Tour mode en voegt er bovendien een prima multiplayer-gedeelte aan toe. Bezitters van de PS2 of Xbox-versies hoeven vanzelfspekend deze game niet te kopen, maar voor alle anderen is dit een enorme aanrader!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Burnout Revenge
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, X360
tags: ,


Leave a Reply