gaming sinds 1997

Call of Duty: Modern Warfare 2

Het voelt vrij nutteloos aan een review te schrijven voor een game dat in zijn eerste 24 uur alleen al in de VS en Groot-Brittannië vijf miljoen exemplaren heeft verkocht. Het is dus aan mij die overige twee personen te overtuigen dat Modern Warfare 2 zeker de aankoop waard is. Jos en Jefke, hier gaan we.

Enkele dagen voor de launch van Call of Duty: Modern Warfare 2 kreeg Activision bakken kritiek over zich heen. Zo schroefden ze de multiplayer cap van 18 vs 18 naar 9 vs 9, moest de pc (en ook de consoleversie) het doen zonder dedicated servers, steeg de prijs met enkele Euro`s en verscheen Modern Warfare slecht in het nieuws wegens “bedenkelijke” scènes waardoor de game zelfs in bepaalde landen verboden werd. Activision had geen oor voor de gamer, waarschijnlijk zijn hun kantoren goed geïsoleerd met briefjes van honderd euro, maar al bij al staat dat allemaal los van het feit dat dit gewoon een goede game is geworden.

Het beginscherm is opgedeeld in drie grote categorieën, namelijk het nieuwe Spec Ops-gedeelte, Singleplayer en de aloude Multiplayer. In de singleplayer van Call of Duty: Modern Warfare 2 neem je net als in Call of Duty 4 verscheidene rollen op je. Zo zul je de ene keer op Amerikaans grondgebied vertoeven en de missie in goede banen leiden als Joseph Allen, terwijl je een minuut later een sluipmissie uitvoert in Rio De Janeiro onder leiding van Sanderson. Het wisselen van personages heeft zo zijn voor- en nadelen. Het zorgt ervoor dat de game voldoende afwisseling te bieden heeft en je je constant in de actie en de chaos bevindt. Maar hierdoor ontbreekt wel de emotionele band met je personage en is de game niets anders dan een opeenvolging van levels, zonder een gestructureerde verhaallijn.

De singleplayer is op Hard in zeven uur uit te spelen, wat uiteraard veel te kort is, maar reken dan wel op zeven uur vuurwerk. Net als bij zijn voorganger worden sluipgedeeltes naadloos afgewisseld met chaotische shoot-outs en voertuiglevels en zul je van Rusland naar Amerika reizen met enkele tussenstops zoals de Braziliaanse favela’s.

Rechtlijniger kan de game niet zijn, maar games als Uncharted 2 hebben al bewezen dat dit de beste manier is om een filmische en intense ervaring neer te zetten. Naar mijn mening zijn er iets te veel on-rails segmenten en is de game iets te scripted, maar dat mag de fun niet verpesten. De singleplayer van Modern Warfare 2 is qua kwaliteit identiek aan die van zijn voorganger en gelukkig is dit nog maar het voorgerecht van het driegangenmenu van deze MW2.

Voorlopig slaan we wel nog even de hoofdschotel over en beginnen we aan het dessert: Spec Ops. In je eentje of met zijn tweeën (inclusief split-screen support, halleluja) moet je enkele missies tot een goed einde brengen, met als sleutelwoord afwisseling. In totaal zijn er 23 verschillende missies, variërend van sluip- , snipe- en knifelevels tot het verdedigen van checkpoints en dies meer. Hierbij vallen 69 sterren te verzamelen, een getal dat pubers graag zullen zien. Spec Ops voelt lekker arcade aan, wat mij enorm beviel, en de keuze om te optimaliseren voor slechts twee spelers was een uitstekende keuze van Infinity Ward, hetgeen zorgt voor fantastische co-op gameplay.

De hoofdschotel, de ruggengraat, de fundering van Modern Warfare 1 en 2 is natuurlijk de competitieve multiplayer. Twee jaar geleden zette Infinity Ward een nieuwe standaard op het gebied van online console multiplayer. Het verzamelen van XP voor het vrijspelen van extra`s was uiterst verslavend en daar speelt Modern Warfare 2 dieper op in.

Nieuwe perks, wapens, killstreaks, deathstreaks, challenges, accolades en callsigns zorgen voor een nieuwe verzamelwoede. Niet langer beschikt iedere speler over dezelfde killstreaks en perks omdat er nu simpelweg vijf maal zoveel zijn als voordien. Enkele voorbeelden van nieuwe perks zijn het onophoudelijk sprinten of de mogelijkheid om twee extra`s op je wapen te installeren. De killstreaks gaan nu tot 25 met als eindresultaat een Tactical Nuke waardoor je de game wint. Net als het perk-aanbod is het wapenarsenaal flink uitgebreid. Deze kleine wijzigingen zorgen voor een vrij opmerkelijke verandering in de wijze waarop er gespeeld wordt. Iedereen speelt wat meer behoedzaam, met de iets te krachtige killstreaks in hun achterhoofd.

Vrijwel elke wapencategorie uit Call of Duty 4 is uitgebreid met zo’n twee à drie wapens waarbij er nog te kiezen valt uit tien extra`s. Verschillende granaten zijn toegevoegd, net als de ongelooflijk sexy werpmessen en het multifunctioneel inzetbare Riot Shield. Twee jaar geleden was de multiplayer uiterst goed en deze lijn weet Infinity Ward op de millimeter door te trekken naar deze opvolger. Het wordt wachten op Modern Warfare 3 voor een betere multiplayer dan deze!

Nu het belangrijkste al gezegd is geweest, kunnen we beginnen over de graphics en het geluid van de game. Modern Warfare 2 maakt gebruik van dezelfde engine als die van zijn voorganger, mits enkele aanpassingen uiteraard. Grafisch ziet het er allemaal zeer goed en gedetailleerd uit en het kan beschouwd worden als een van de mooiste multiplatformgames tot nu toe. Daarnaast heeft niemand minder dan topcomponist Hans Zimmer aan de soundtrack gewerkt en dat merk je. Muziek speelt niet alleen een ondersteunende rol, het zorgt net als het grafische detail voor een mooi geheel.

Call of Duty: Modern Warfare 2 weet de indrukwekkende hype naar mijn mening net niet waar te maken. De game wist me niet te verbazen zoals deel één, maar dat hoeft niet te verwonderen. Natuurlijk is de game een uitstekende opvolger geworden, maar de gebreken van de singleplayer stoorden mij meer dan bij het originele MW. De multiplayer daarentegen bevat meer diepgang, meer mogelijkheden om te customizen, heel veel killstreaks en deathstreaks, gevarieerde mappen en nog een boel meer om een aankoop te verantwoorden. Jefke en Jos: snel je naar de winkel om deze game aan je collectie toe te voegen.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Call of Duty: Modern Warfare 2
geplaatst in: Activision, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply