gaming sinds 1997

Call of Duty: Modern Warfare 3

Vanaf Modern Warfare is Call of Duty gegroeid van een fantastische serie naar een franchise die miljarden waard is en die het hart vormt van Activisions succes. Aan de grondslag van dat succes ligt Infinity Ward, de studio die vorig jaar zijn oprichters zag vertrekken om een nieuwe studio op te richten die samen zal werken met Activisions grootste tegenstander: Electronic Arts. Ook verscheidene topmedewerkers van de studio besloten om weg te gaan waardoor iedereen zich afvraagt: heeft Infinity Ward nog genoeg in huis om een top produkt af te leveren dat erin slaagt om de kroon te behouden in het first person shooter genre?

Activision wou geen gokje wagen en heeft daarom de ervaren mensen bij Raven Soft en Sledgehammer laten meewerken aan Modern Warfare 3 om zo het succes te garanderen. En gezien de verkoopscijfers heeft het gewerkt.

De singleplayer start waar Modern Warfare 2 eindigde en net zoals we gewoon zijn van Call of Duty word je onmiddellijk in de aktie gedropt, en wordt je adrenalinegehalte van de eerste minuut tot de laatste seconde omhoog gepompt. De campagne heeft een coherente structuur die verspreid is over enkele verschillende personages die missies over de gehele wereld moeten volbrengen en het voelt alsof je van de ene blockbuster aktiefilm scene naar de andere geleid wordt.

De Eiffeltoren wordt aan gort geschoten, er is een achtervolging tegen hoge snelheid in de metro, je moet een nucleaire onderzeeër van onder water infiltreren, je mag een garage met een tank binnenvallen om je tank even later door verscheidene verdiepingen te zien vallen… het is allemaal opgezet om je adem te doen stokken terwijl je kijkt. Echter, een echt goede film hangt niet enkel af van zijn special effects (alhoewel ze wel kunnen helpen) en dat geldt ook voor videogames.

Net zoals in een Michael Bay film blaast Modern Warfare 3 je achterover met scenes die een enorm hoog “holy f*ck!”-gehalte hebben en de technische expertise waarmee alles vertoond wordt is ontegensprekelijk perfect. De nieuwste Call of Duty verfijnt de welbekende setup om er een fijngeslepen diamant van te maken. Spijtig genoeg is dat ook waar het grootste probleem zich stelt.

Modern Warfare 3’s singleplayer verfijnt maar innoveert niet. Ja, technisch ziet alles er schitterend uit maar je bent constant in een vooropgesteld pad aan het lopen en je krijgt nooit een gevoel van vrijhied. En dat neemt een boel van de spanning weg. Als je geen gevoel van vrijheid krijgt dan heb je immers ook niet het gevoel dat je akties ertoe doen. En dat is exact wat hier gebeurt. Behalve natuurlijk als je AI partners besluiten dat je een bepaald onzichtbare lijn niet voorbij bent waardoor ze braaf gaan wachten totdat je aktie “x” of “y” doet. Of die ene ambetante tegenstander die zij voor een of andere onverklaarbare reden niet kunnen afschieten eindelijk zelf gedood hebt.

Dit verpest de ervaring een beetje en neemt de ziel weg uit het spel. Je wil verder spelen om uit te vinden wat de makers nog in petto hebben voor je op gebied van spektakel, maar net zoals een Transformers film word je niet ondergedompeld in de sfeer noch krijg je enig gevoel bij wat er allemaal aan de hand is.

De multiplayer is een heel andere zaak. Velen zullen de vergelijking met Battlefield 3 maken maar om eerlijk te zijn: beide games kunnen moeilijk vergeleken worden.

Waar de shooter van EA focust op grote gevechten met tot 64 spelers heeft Modern Warfare 3 16 maps die focusen op hectische aktie met een kleiner aantal spelers. Dit zorgt er ook voor dat je rondholt in smalle straatjes met vijanden die achter elke hoek kunnen schuilen in tegenstelling tot bvb. Battlefield 3’s Caspian Border waar je bijna een minuut kan lopen voordat je ook maar in de buurt van een tegenstander komt.

Het is nogal een verschil maar het werkt minstens even goed. Er zijn verscheidene modes beschikbaar waarbij de meeste subtiele verschillen hebben van de standaard modes die we al jaren kennen, maar de verschillen geven wat extra cachet aan het spel. Meest interessant is zonder twijfel Kill Confirmed wat standaard Deathmatch is maar met de twist dat je de dogtags van de net gedode vijand moet “capturen” om de kill te vervolledigen. Dit wil natuurlijk ook zeggen dat de tegenstanders die tags evengoed kunnen nemen en zo jou je kill ontzeggen. Ja, het is even fun en frustrerend als het klinkt :)

In verband met die vergelijking tussen BF3 en MW3 in multiplayer hangt het dus erg af van je persoonlijke voorkeur. Als je hectische maar relatief korte wedstrijdjes die zich richten op snelle kills prefereert, dan is Modern Warfare 3 zonder twijfel het spel voor jou. Als je liever langere matches hebt met open gebieden en een meer realistische opzet, ga dan voor Battlefield.

Naast de multiplayer biedt MW3 ook een zeer uitgebreide co-op optie. In Spec Ops kan je missies van de campaign herspelen met vrienden en bepaalde objectieven behalen, terwijl in Survival jij en je vrienden golven steeds sterker wordende vijanden moet trotseren in enkele van de multiplayer maps. En met zestien beschikbare map in elke mode zal je een hele tijd bezig zijn!

All bij all, polijst, verfijnt en perfectioneert Modern Warfare 3 de Call of Duty serie in ongeveer elk aspect. Spijtig genoeg verliest het spel daarbij zijn ziel in dat proces. De singleplayer is spectaculair als een Michael Bay film, maar doet je je afvragen of je effectief wel iets moet doen naast kijken naar het spaktakel dat voorbijkomt. Hopelijk zal Infinity Ward’s volgende Call of Duty weer eens innoveren want het is duidelijk dat het einde voor verfijning bereikt is.

De multiplayer en co-op leveeren een overdaad aan stats en perks alsook vele modes en maps om je een hele tijd bezig te houden. De hectische aktie is perfect voor korte rondes gevuld met headshots en puntenjagen.

We begonnen met de vraag of Infinity Ward capabel was om de kroon in het first person shooter genre te behouden. Het antwoord is duidelijk: “Ja”. Maar slechts net. Modern Warfare 3 is een meer compleet en coherent produkt dan Battlefield 3 en verdient daarom om de beter verkopende titel in de winkel te zijn. Maar persoonlijk prefereer ik de open multiplayer van Battlefield 3.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Call of Duty: Modern Warfare 3
geplaatst in: Activision, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply