gaming sinds 1997

Canis Canem Edit

Pestkop! Dat was de oorspronkelijke titel van Canis Canem Edit, een verandering waarmee Rockstar niet alleen plooide voor op niks gebaseerde negatieve PR van anaal gefixeerde leraresjes, maar daardoor tegelijk ook impliciet erkende rekening te houden met wat het grote publiek vond kunnen en wat niet. Hebben ze daarmee uiteindelijk ook getoond dat games geen kunst zijn, maar pure consumentenproducten zoals shampoo en salami?

Die ethische discussie laat ik hier even in het midden, maar ik geef toe teleurgesteld te zijn in de zogezegde rebellen van de ontwikkelaarsindustrie. Zijn ze dan toch slechts uit op controverse enkel om meer games te verkopen? Je zou het bijna gaan denken.

Ze hebben het nochtans niet nodig. Bully is immers meer dan sterk genoeg om zijn mannetje te staan. Het verhaal overstijgt de schaamlapjes die normaal gebruikt worden om een open-wereldgame aan op te hangen, en de originele locatie, een kostschool, slaagt er zonder moeite in om een unieke aantrekkingskracht te ontwikkelen en een setting te creëren waarin het aangenaam spelen en leren is.

Jimmy wordt door zijn mama afgezet aan Bullworth Academy, waar hij een jaartje mag verblijven terwijl moederlief met stiefpapa de wereld rondreist. Zoals iedereen die in een nieuwe klas binnenkomt, is Jimmy wat onzeker. Je eerste opdracht zal dan ook zijn om naam te maken voor jezelf en goed te staan bij de verschillende, typische kliekjes (de stoere mannen, de nerds, de populaire meiden, etc.). Leraars en andere werknemers zijn eveneens lekker cliché, maar dat maakt net het verhaal en de personages zo herkenbaar en verfrissend.

Net zoals op de echte kostschool begin je ’s morgens met de lessen en krijg je ook nog ’s namiddags een tweede lesuur. ’s Avonds is het dan tijd voor ontspanning, vooraleer je het bed in moet, met de handjes boven de lakens. De durvers en diegenen die de nodige bewakers kunnen ontwijken, kunnen opblijven tot 2 uur ’s nachts, maar dan word je onherroepelijk naar de slaapkamer geteleporteerd. In de klas is het echter even leuk als daarbuiten. Zo kan je in de turnles nieuwe vechtbewegingen leren, de Engelse les zorgt dat je betere smoesjes kan bedenken en tijdens chemie leer je hoe je stinkbommen moet maken. Daarnaast verkrijg je ook nog BMX’en tijdens technische opvoeding, en kan je kunstles en fotografie volgen. Al deze lessen bestaan in de praktijk uit leuke mini-games en als je alle vijf de niveaus hebt vrijgespeeld, word je niet meer gestraft voor het brossen van die les en ben je bovendien heel wat nieuwe aanvallen, items en moves rijker. Leren is dus goed voor je! Wie had die boodschap verwacht van Rockstar?

Na de les kan je je wat concentreren op de missies en het verhaal, waarin je telkens een nieuw groepje van de school moet aanpakken. Jij bent een coole gast en je zal van je handigheid, je verstand en je branie moeten gebruik maken om hun leiders te ‘verslaan’. Enkele leuke voorbeelden zijn het binnensluipen bij de meisjes, met de nerds samenwerken om de stoere gastjes te pesten, het helpen van de zatte leraar Engels of het stelen van kleren. Zoals je ziet zijn de missies erg afwisselend en niet van de soort die je al honderd keer hebt gedaan.

Natuurlijk moet er ook geknokt worden, maar boksbeugels, uzi’s en bazooka’s zal je niet terugvinden op de academie. Wat je wel zal terugvinden in je broekzakken zijn katapulten, stinkbommen, jeukpoeder en een aardappelkanon! Het vechtsysteem is vriendelijk, met een handige lock-on, maar je hebt toch nog wat extra mogelijkheden zoals het vastgrijpen van tegenstanders, blocken en hoog en laag kloppen.

Grafisch is Bully het meelopertje van de klas, maar dat kunnen we onze vriend bezwaarlijk verwijten. De good old PlayStation 2 blijft ons gameplaygewijs verbazen, maar raakt op technisch vlak langzaam buiten adem tegen al het jong geweld. Dat wordt echter op het gebied van animatie, inspiratie en creatieve tussenfilmpjes ruimschoots rechtgezet. Die laatste worden op hun beurt ondersteund door het uitstekende geluid met goed stemmenwerk en passende muziek.

Canis Canem Edit is dus helemaal niet de game geworden die we hadden verwacht. De gameplay is ijzersterk en de controversemeter blijft hangen rond onschuldig kussen en wat geknok. Dankzij de brede afwisseling in missies, het leuke verhaal en de goed uitgewerkte personages zal iedereen op zoek naar een ontspannend en origineel spel met de nodige vrijheid zijn gading vinden. De iets minder technisch geavanceerde uitwerking bedekken we graag met de mantel der liefde.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Canis Canem Edit (aka Bully)
geplaatst in: PS2, Reviews, Rockstar Games
tags: ,


Leave a Reply