gaming sinds 1997

Championship Manager 2007

Na het geschil tussen Sports Interactive en Eidos heeft Championship Manager (CM) veel van zijn pluimen verloren. Wat ooit de Maradonna was onder de footie sims werd al snel niet meer dan een Dieter Dekelver. Sports Interactive vond intussen onderdak bij Sega en met hun Football Manager-serie (FM) dolt het nu al enkele jaren met de concurrentie. Eidos en nieuwe ontwikkelaar Beautiful Game Studios beloofden echter veel goeds en de vraag is nu of ze eindelijk FM terug het vuur aan de scheenbeschermers kunnen leggen.

Om te beginnen moet je, jawel, een team kiezen. Je kan aan het roer gaan staan van hoog en laag geklasseerde clubs uit 26 verschillende, vooral Europese landen. De North en South Conference League, 6e klasse in Engeland, zijn toegevoegd, maar niemand die daar wakker van zal liggen. Mijn keuze viel traditiegetrouw op Racing Genk. Je weet wel, die club waar je als Limburger bijna voor móet zijn, wil je niet openbaar gestenigd worden. Nieuw is dat je nu ook onmiddellijk als bondscoach aan de slag kan. Dat is een leuke toevoeging die ervoor zorgt dat je de weken met interlandvoetbal nu met plezier kan overbruggen.

Of je nu begint als bondscoach, clubcoach of als beiden, het eerste dat opvalt is de nieuwe look. Het zijn geen baanbrekende graphics natuurlijk, maar het geheel ziet er wel keurig en overzichtelijk uit. Meer verwacht ik niet van een managementgame, al scoort FM op dat vlak toch beter. CM2007 voelt in vergelijking wat kouder aan, maar verder is het uitzicht van een game als deze uiteraard van weinig belang.

De ontwikkelaars hebben hun huiswerk gedaan want CM2007 is redelijk up-to-date. De spelers zitten bij de juiste clubs, alleen de zeer recente transfers ontbreken (bv. Ingrao naar Lierse). Wat betreft de spelersstatistieken is er duidelijk wat minder moeite gedaan. Zo krijgt Jan Moons bvb. zijn hoogste score (82) voor excentriciteit en Alex Da Silva zijn op één na laagste (45) voor dribbelen. Voor de niet-kenners: Moons is zo excentriek als een bloempot en Da Silva is een echte dribbelkont. Je krijgt overigens niet alleen info over de voetballende kwaliteiten, maar ook over het karakter en de toestand van je voetballers. Zo is Vandenbergh ook in het spel een nukkig baasje en is Paolo Maldini zo trouw als een gecastreerde labrador. Wil je nog wat meer weten over je troepen, dan kan je van elke speler een coachverslag opvragen. Die verslagen zijn best uitgebreid en kunnen als leidraad dienen voor het selecteren van je beste elftal.

De wedstrijden zelf kan je volgen via de klassieke tekstweergave en de semi-3D match engine. Hierbij kan je bepalen welke wedstrijdfasen (doelpunten, rode of gele kaarten, hoekschoppen, penalties,…) het bekijken waard zijn. Fraai oogt het allemaal niet en realistisch is het evenmin. Toch blijft het leuk om je team te zien scoren, zij het dan soms op de meest bizarre manieren.

Na de wedstrijden is het pas tijd voor het echte werk. De belangrijkste vernieuwing in CM2007 is namelijk Prozone, een soort analyse-instrument dat ook door echte topclubs gebruikt wordt.
Prozone geeft je de mogelijkheid om een gespeelde wedstrijd te herbekijken en je hierbij te focussen op één bepaalde actie (schot, pass, …), één bepaalde speler in één bepaalde tijdsperiode (1ste helft, 1ste kwartier, laatste minuut, …). Je kan dus een gespeelde wedstrijd tot in detail analyseren en zo de pijnpunten van je eigen team of tegenstander blootleggen. Dat is wel echt hardcore, maar het is zeker de moeite als je zin en vooral tijd hebt je hierin te verdiepen.

Ben je echter geen statistiekjesfreak en wil je zo snel mogelijk wedstrijden afwerken, dan kun je heel wat taken overlaten aan je assistent manager. Transfers, contracten, ploegopstellingen, … de arme man doet het allemaal. Wil je gaan voor instant succes dan kan je ook nog kiezen voor een ‘club benefactor’. Een virtuele Roman Abramovitsj zorgt dan voor meer financiële speelruimte waarmee je echte toppers kan binnenhalen. Meer geld betekent wel meer druk en de ambities van de club worden dan ook serieus bijgeschaafd. Zonder benefactor verwacht het Genkse bestuur bv. een respectabele rangschikking aan het einde van het seizoen. Met geldschieter verwachten bestuur en supporters niets minder dan de titel en Europees succes.

Niet de belangrijkste, maar wel de tofste vernieuwing is misschien wel de zogenaamde ‘team talks’. Voor, tijdens en na de wedstrijd kan je je manschappen motiveren met een welgemikte teamspeech. Daarvoor kan je kiezen uit drie mogelijkheden, gaande van bemoedigende woordjes tot het uitkafferen van je elftal. Hoewel je de nodige feedback krijgt, is het effect van je speeches toch niet altijd even duidelijk. Meestal krijg je het bericht dat één van je spelers wel, of juist niet, extra gemotiveerd werd door je toespraak. Ook kan je ze individueel instructies meegeven of ze complimenteren dan wel bekritiseren. Jammer dat de spelers meer dan eens onlogisch reageren op je acties. De interactie blijft leuk, maar had beter uitgewerkt kunnen worden.

Het belangrijkste criterium voor een managementgame is in mijn ogen de verslavingsfactor. Dit soort spellen zullen je nooit wegblazen, zijn misschien zelfs saai, maar je blijft wel spelen, je blijft terugkomen. Nog één matchke, nog één transfer, nog even kijken wanneer ik Europees aan de bak moet. Ik ben vatbaar voor deze games en kan me er echt een tijdlang in verliezen. Toch betwijfel ik of Championship Manager 2007 na deze review nog veel in mijn pc zal zitten. Misschien heeft de afwezigheid van een multiplayer mode er iets mee te maken, maar ik ga de komende dagen gewoon op een deftig uur slapen. Wie weet dat Football Manager, en ik hoop ten zeerste van niet, daar binnenkort verandering in brengt.

Championship Manager 2007 is absoluut geen slecht spel, maar ook geen topper. De game is een beetje te vergelijken met Racing Genk: leuk team met enkele mooie uitschieters, maar net niet goed genoeg (hoewel, dit seizoen…). Met een aantal vernieuwingen hebben de makers de game proberen te differentiëren van de Football Manager-serie en dat is bewonderenswaardig. Toch mist het nog dezelfde feel, dezelfde verslavende vibe als zijn concurrent. CM2007 is een pass in de goede richting, maar (nog) net geen doelpunt.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Championship Manager 2007
geplaatst in: Eidos, PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply