gaming sinds 1997

Chaos Legion

Sommige mensen hebben het niet altijd begrepen op Japanse videogames (ik bijvoorbeeld heb het niet zo voor de soms felle, flashy kleuren), maar toch hebben we de coolste beat ‘em ups en zwaard-actiegames te danken aan onze Japanse vrienden. Capcom is één van die vrienden die reeds zijn kunnen demonstreerde met titels als Resident Evil en Devil May Cry. Vooral die laatste game was uitstekend en hun nieuwste geesteskindje Chaos Legion deed me er vaak aan terugdenken.

Het eerste wat opvalt aan Chaos Legion zijn de pareltjes van FMV filmpjes. Niet minder dan 15 van deze meesterwerkjes zijn in het spel verwerkt en doen stuk voor stuk het verhaal uit de doeken. Jij bent Sieg (uitgesproken als “Zeke”), een Chaos Legion strijder en je voormalige vriend Vincent Delacroix heeft een moord gepleegd. Jij wordt op pad gestuurd om hem in te rekenen, maar blijkbaar laat hij zich niet zo makkelijk oppakken en zendt hij horden demonen op je af. Het verhaal is erg onderhoudend en legt niet alleen het heden, maar vaak ook het verleden bloot in flashbacks. Zo leer je bijvoorbeeld hoe jullie vriendschap eindigde (blijkbaar heb je zijn vriendin gedood … ouch). Daarbovenop bevat het verhaal nog enkele aardige plotwendingen.

Het spel biedt 15 hoofdstukken waarin je Victor achtervolgt. Elk hoofdstuk is in principe opgedeeld in 2 stukken: Eerst wandel je door een level, terwijl je elke kudde demonen op je pad laat kennismaken met je zwaard, om tenslotte nog een baas te verslaan. Dit mag dan wel bekend in de oren klinken, maak je geen zorgen. Afgezien van de allerlaatste, is elke baas vrij eenvoudig te verslaan eens je zijn zwakke punt hebt ontdekt. Het enige irritante is dat sommige telkens maar nieuwe monsters blijven spawnen en je dus zowel voor de baas als voor de monsters op je hoede moet blijven.

Gelukkig sta je er niet bepaald alleen voor. Op het einde van elk van de eerste 6 levels krijg je een zogehete “crest”. Elke “crest” verbergt in zich een verschillend legioen, dat je op elk moment kan oproepen om je in een gevecht bij te staan. Zo is er een legioen van zwaardvechters, boogschutters, bommen, schilden (die in jouw plaats de aanvallen opvangen), sterke demonen en kleine vlugge monsters met klauwen. Je kan er echter maar 2 tegelijk met je meedragen, dus kies zorgvuldig bij het begin van een level.

Wanneer een legioen niet opgeroepen is, kunnen ze je toch enkele seconden helpen door een special attack, op een aangewezen vijand. Dit verbruikt echter soul energy, net zoals wanneer een legioen geraakt wordt. Wanneer je soul energy meter leegloopt terwijl er een legioen actief, zal die specifieke crest breken en kun je dat legioen niet meer oproepen tot je weer voldoende soul energy hebt.

Souls kun je verzamelen van verslagen vijanden en hier en daar vind je ook soul of life recovery items. En het mag wel gezegd worden dat de hoeveelheid van deze in het spel gewoon ideaal is. Toen ik de laatste baas de genadestoot toediende, was mijn health immers tot een extreem minimum gezakt (nét niet dood dus) en had ik mijn laatste potion opgebruikt. Nice work, Capcom ! :)

Je legioenen mogen dan een welgekomen hulp zijn, je zal nog steeds zelf heel wat mogen hacken & slashen. Aanvankelijk ben je enkel in staat om een korte combo uit te voeren, maar al gauw zal je deze kunnen uitbreiden, nieuwe moves (waaronder een geweldige double jump) leren, enz. In feite wordt je personage niet geüpgraded, maar wel je legioenen. Door monsters om zeep te helpen, verzamel je immers experience points die later kunnen ingeruild worden om een legioen op vlak van aanval, verdediging, bijstand, … te verbeteren. Een verbeterd legioen stelt je in staat (tenminste als je dit legioen bij je hebt) om zelf speciale moves uit te voeren. Misschien een wat vreemde aanpak, maar zeker niet vervelend. Wel spijtig dat zelfs op het einde van het spel Sieg nog steeds niet zóveel moves zal kennen en er zijn niet bijster veel indrukwekkende moves, zoals die bij Devil May Cry schering en inslag waren.

Tijdens het spel ontmoet je variërende vijanden. Boosaardige machines, rechtoplopende hagedissen, onzichtbare reuzespinnen en hyperkinetische stieren zijn slechts enkele uit het rijke aanbod. Elk monster heeft ook een zwakke plek, zo zullen hagedissen het loodje moeten leggen dankzij je zwaardlegioen, terwijl boogschutters in geen tijd afrekenen met machines. Aanvankelijk zijn het nog individualisten, maar naar het einde van het spel toe marcheren je vijanden in formatie op je af, aangevoerd door een leider. De AI is over het algemeen allesbehalve wereldschokkend, maar je kan van een eenvoudig helmonster dan ook niet verwachten dat hij zo intelligent is om je in de rug aan te vallen of weg te lopen als hij geen kans meer maakt. Nee, een demoon vecht tot zijn laatste adem, en dat is hier exact het geval.

Grafisch is het spel pure klasse, vooral de personages zien er geweldig uit. Op kwaliteit niets aan te merken, maar helaas zit er niet bijster veel afwisseling in de omgevingen. Er zijn amper een 3 of 4-tal verschillende locaties, waaronder een spookstad en een bos, maar je merkt zowat overal gelijkaardige textures.
De sound is aardig, net wat je van een spel van dit kaliber kan verwachten: een onopvallend, doch sfeervol deuntje en verder hoofdzakelijk wat monster- en zwaardgeluiden.

Eens je chapter 9 bereikt, wacht je echter nog een verrassing. Eenmalig speel je immers niet met Sieg en zijn legioenen, maar je hoofdpersonage is hier Arcia. Zij volgt Sieg doorheen het verhaal en helpt hem waar ze kan. Maar waarom verklap ik dit ? Simpelweg omdat zij een geweldig personage is ! Ze slaat en schopt niet alleen, maar kan ook haar 2 zilveren pistolen bovenhalen om de flink uit de kluiten gewassen monsters aan flarden te schieten. Ze schudt prachtige combo’s uit haar mouw, zoals achterwaarts wegspringen terwijl ze schiet, schieten terwijl ze op de grond ligt en zelfs 360 graden rondspinnen terwijl ze alle omstaande snodaards neerknalt. Indrukwekkend, en als je het spel volledig op moeilijkheidsgraad normal doorspeelt, kan je zelfs elke level met haar spelen !

Samengevat is Chaos Legion een game die zowel origineel als vertrouwd overkomt en een verhaal biedt dat je tot de laatste van de prachtige FMV filmpjes zal weten te boeien. Neem hierbij nog de mooie beelden en je weet meteen dat dit een spel is dat er staat. Na een tijdje mag het dan wel wat repetitief worden, je kan nog steeds in gedachten houden dat je speelt om het personage Arcia te unlocken. Heb je echter al Devil May Cry en zoek je naar een gelijkaardige titel, let dan toch op dat Chaos Legion je niet ontgoochelt door Siegs beperkt aanbod aan moves. Maar alle anderen die een heel degelijk actiespel voor hun Playstation 2 zoeken: zoek niet verder !

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Chaos Legion
geplaatst in: Capcom, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply