gaming sinds 1997

City Life

Sim City is niet de game waar ik ditmaal een review over schrijf, maar het is wel de basis van het spel waarover ik het zal hebben. City Life is een game waar je een stad moet bouwen, met alles rekening houden en vooral zorgen dat je niet in de schulden raakt! Een stad bouwen? Ja, maar geen stad uit de prehistorie zoals het in sommige games het geval is, wel eentje uit de 21ste eeuw. Je zou denken: “Een stad bouwen, wat

is daar nu moeilijk aan?” Wel in Sim City was het inderdaad niet zo moeilijk, maar nu ligt het helemaal anders. In City Life moet je niet enkel rekening houden met je elektriciteits-, water- en alle andere nutsvoorzieningen. Nee, ditmaal gaan ze verder, je moet rekening houden met waar je deze dingen allemaal plaatst en welke bevolkingsgroepen je bij elkaar plaatst.

Als je bijvoorbeeld twee bevolkingsgroepen bij elkaar plaatst die elkaar niet kunnen luchten dan starten ze een fikse burenruzie. Zoals eerder vermeld is dit niet alles waar je rekening mee moet houden. De winkelcentra die je bouwt zullen wel op de juiste plek moeten staan. Als de bewoners aan de noordkant van je land willen winkelen, gaan ze niet helemaal naar het zuiden wandelen. Andere dingen waar je zeker rekening mee moet houden zijn de tewerkstelling van je bevolking, de belastingen, vervuiling… De financiële kant vind ik nog het moeilijkste; je moet uitkijken dat je geen schulden krijgt (zoals ik na 15 minuten te spelen), het is aan jou om het kapitaal omhoog te brengen.

Je moet natuurlijk eerst kiezen in welk soort regio je wilt gaan bouwen, hiervoor krijg je de keuze tussen een toch redelijk groot assortiment aan landen met elk een verschillend klimaat en terrein. Eens je dit hebt gedaan kan je beginnen, maar eerst moet je natuurlijk nog een “City Hall” bouwen. Wanneer dit je gelukt is, kun je de wegen beginnen aan te leggen en zorgen dat er overal elektriciteit is, dit kan je doen door windmolens te bouwen of een fabriek neer te planten. Daarna kun je pas echt beginnen. Eerst way huizen bouwen, dan enkele winkels en nie vergeten te zorgen voor werkgelegenheid (fabrieken, enz…). Naarmate je vordert in het spel zal je grotere huizen kunnen bouwen, wat onmiddellijk een ander soort volk aan aantrekt. Je zult je stad letterlijk en figuurlijk zien groeien!

Werkloosheid kan je oplossen door overal bedrijven, fabrieken, enz… neer te zetten. Of er werk is of niet kun je zien aan het symbooltje dat boven een kantoor, of gebouw verschijnt: staat daar 0/3 in, dan zijn er banen beschikbaar, staat er 3/3 dan is iedereen in dat gebouw aan het werk.

Genoeg gepraat over de functies van het spel. Nu even over de grafische pracht van deze game en zijn besturing. Grafisch is er op het spel niets op te merken. De gebouwen zijn goed uitgewerkt. In dit spel kan je de stad niet alleen van veraf bekijken maar ook nog eens van in een first-person view! Beide tonen een

even prachtig beeld. Het water in of rond je stad zie je goed bewegen. Doe daar nog eens de weerspiegeling bij van de zon en je hebt heel sfeervolle plaatjes. Wie deze game speelt zal me ongetwijfeld gelijk geven! De besturing is zoals in vele games in dit genre grotendeels met de muis te doen, maar voor City Life is dit geen minpunt. Je kunt ook bewegen met de pijltjestoetsen op je klavier, wat vooral handig is als je in first-person view zit.

City Life is op alle vlakken beter dan andere city builders. De grafische pracht, gekoppeld met het aantal bouwmogelijkheden die je krijgt doen je kwijlen. De Sim City-fans zullen deze game ongetwijfeld een waardige opvolger vinden.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: City Life
geplaatst in: PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply