gaming sinds 1997

Civilization IV: Colonization

Iedereen die vroeger ooit een Civilization spel gespeeld heeft, weet hoe verslavend deze games zijn. En met recht en rede, het zijn prachtige games met een geweldig diepgaande gameplay waar je gemakkelijk een paar jaar zoet mee bent (lees er maar eens de geweldige review van Civilization IV op na!). En sinds een paar weken ligt de allernieuwste incarnatie van de Civilization reeks in de winkels: Civilization IV: Colonization, een remake van het orignele Colonization uit 1994. Wij bekijken of deze nieuwe game de topper van vroeger kan evenaren.

Misschien eerst een klein beetje meer info over het orignele Colonization voor onze wat jongere lezers. Colonization is een spel van Sid Meier uit 1994 waarin je als kolonist door je thuisland in 1492 naar de Nieuwe Wereld wordt gestuurd om daar een kolonie uit te bouwen om je thuisland van rijkdom en macht te voorzien. Van daar evolueert de geschiedenis zich verder en zoals iedereen wel weet is de geschiedenis van de mensheid er eentje die met bloed besmeurd is en het uiteindelijke doel van Colonization was dan ook om voldoende sterk te worden om dan je onafhankelijkheid van je thuisland te verklaren. Daarna werden echter de koninklijke legers gezonden om je een toontje lager te doen zingen. Je enige oplossing was om die tegenstanders in de pan te hakken.

Nu, 14 jaar later, is Colonization er terug en wel als “total conversion mod” van het zeer succesvolle en geweldig goede Civilization IV. Zoals je kan verwachten zijn de graphics dus ook zeer sterk gelijkend aan Civ IV. Je merkt het al van bij de installatie van dit spel: de menu’s, het spel zelf, alles ziet er eigenlijk precies zo uit als in Civ IV. Uiteraard is dit geen slecht iets – de graphics van Civ IV zijn nog altijd prachtig om naar te kijken – maar bij mij sloeg wel even de angst toe dat Colonization gewoon als een simpele uitbreiding zou aanvoelen waarbij er niet veel wezenlijk nieuws werd toegevoegd.

Gelukkig voor ons is dat niet het geval! Wat betreft de interface bijvoorbeeld zijn er heel wat veranderingen aangebracht ten opzichte van Civ IV, met de nodige vernieuwingen zonder onvertrouwd aan te voelen.

De gameplay is echter koning in dit soort games. En deze is samen te vatten in een enkel woord: prachtig! Je start met één schip met daarop een kolonist die je ergens aan land dient te zetten om je eerste dorp te stichten. Uiteraard zal je hierbij onmiddellijk in contact komen met de plaatselijke populatie die je graag zien komen als je ze tenminste voldoende helpt (lees: veel kadootjes geeft). Gaandeweg is je eerste dorp voldoende uitgegroeid om een volgend dorp te stichten en zo bouw je langzaam je rijk op.

Uiteraard ben je niet alleen en zijn er nog andere kapers op de kust. Daarom is het zaak om zo snel mogelijk je eigen rijk op te bouwen om als eerste de revolutie tegen je thuisland te kunnen ontketenen. Maar dat betekent daarom niet dat je in het begin niet kan samenwerken. Net zoals in Civ IV is diplomatie een heel belangrijk iets in Civ IV: Colonization. Wat je zeker ook niet mag doen is de lokale populatie onderschatten. Als je ze te vriend houdt bieden ze je heel veel voordelen (zo kan je gespecialiseerde kolonisten laten opleiden in hun dorpen wat zeer handig is) maar maak je ze kwaad, dan zijn ze in staat om heel je kolonie in een paar beurten weg te vegen zonder dat je er iets tegenin kan brengen.

Op gerichte tijdstippen zal je ook te maken krijgen met je koning in Europa. Dit gebeurt ofwel wanneer je een schat vindt in de nieuwe wereld die je naar huis wil laten verslepen, of omdat hij ineens zin krijgt om je belastingen te verhogen omdat hij vindt dat je teveel verdient. Het aspect van Europa is erg belangrijk in Colonization, aangezien dit niet alleen je grootste bron van problemen vormt op het einde van het spel, maar ook je grootste bron van inkomsten en nieuwe kolonisten. Op gezette tijdstippen zullen er nieuwe kolonisten klaar staan in de Europese havensteden die je dan kan gaan ophalen en terug transporteren naar je eigen kolonie. Tegelijkertijd kan je je schepen volsteken met allerlei goederen zoals tabak, zilver, wapens en andere goederen om thuis te gaan verkopen tegen hoge winst.

Waar het managen van steden in Civ IV een redelijk gemierenneuk kan worden, is het in Colonization helemaal anders aangepakt. Net zoals in Civ IV kan je alles laten automanagen door de computer, maar je kan het ook evengoed zelf doen. Je hebt twee verschillende vensters voor het managen van je steden. In een eerste venster zie je de verschillende tegels rondom je stad en kan je kiezen waar je welke kolonist inzet daarbij rekening houdend met diens specialisatie. Zo zal een visser veel meer vis kunnen boven halen dan dat hij ijzer kan uit de grond kan beitelen. Op die manier kan je bepalen wat er in je stad geproduceerd wordt. In het andere scherm heb je de verschillende gebouwen die in je steden staan en waar je kan bepalen wat er met die ruwe grondstoffen wordt gedaan. Ook hier is het zo simpel als de juiste kolonist op het juiste vakje zetten, ook weer rekening houdend met zijn specialisatie.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om niks te doen met die grondstoffen. In dat geval kan je best handelsroutes aanleggen om grondstoffen van de ene naar de andere stad te vervoeren. Dit systeem bestaat uit het in elke stad aanduiden wat je wil uit- en invoeren en het produceren van enkele karavanen om de spullen heen en weer te brengen. Eenmaal je het systeem snapt, is het ongelooflijk simpel om te gebruiken.

De rest van de gameplay, muziek, grafische en technische zaken zijn krak hetzelfde als in Civ IV, wat een zeer goede zaak is. Deze dingen waren in Civ IV al goed uitgedacht en het is maar meer dan logisch dat ze deze zaken hier exact hetzelfde gehouden hebben. Colonization is net zoals Civ IV zeer modificeerbaar en dat kan de gameplay en levensduur alleen maar ten goede komen!

Uiteraard zijn er nog een paar minpuntjes, maar veel zijn het er niet. Het belangrijkste minpunt is de redelijk steile leercurve en een gebrek aan tutorials. Je kan wel een soort van hulpschermpjes krijgen in het begin, maar echt veel heb je daar niet in. In Civ IV had je nog een volledige tutorial, hier zal je het zonder moeten stellen en dat kan voor beginners een uitdaging vormen. Verder zijn er hier en daar wat grafische probleempjes die het originele Civ IV ook al had, maar deze zijn niet echt storend.

Civilization IV: Colonization is een waardige opvolger van het originele Colonization en meer dan de moeite waard om aan te schaffen. Net zoals Civilization IV is elk spel anders en kan je blijven spelen en herspelen tot in het oneindige. Civ IV veteranen zullen dankzij gameplaytoevoegingen zoals het thuisfront in Europa ook voldoende verschillen vinden om weer uren aan de monitor gekluisterd te raken.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Civilization IV: Colonization
geplaatst in: 2K Games, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply