gaming sinds 1997

Colin McRae: DiRT 2

Met een line-up als deze zullen de racefanaten onder jullie al kwijlend de finish halen! Toptitels als NFS:Shift, Forza III, Gran Turismo 5, Blur en Split second zullen de gierende banden doen smeulen van de hitte, want een seconde rust zit er voorlopig niet in. Met Colin McRae: Dirt 2 zet Codemaster alvast een stevige wielafdruk in dit genre en gaat het de zware concurrentie maar al te graag aan. Het heengaan van de legendarische racer Colin McRae was een spijtige zaak, maar gelukkig is Dirt 2 op veel punten een eerbetoon aan de rallylegende.

Na het fantastische introfilmpje gezien te hebben, staat Ken Block klaar om je een woordje uitleg te geven over hoe je progressie maakt in de game en wat de do en de don’ts zijn. Het volledige menu van Dirt 2 speelt zich af in je caravan waar in reusachtige blokletters je keuzes MULTIPLAYER, STATISTICS, CARRIERE, VEHICLES worden getoond. Uiteraard draait alles rond de modus carrière waar jij als rookie begint aan een helse klim met als bestemming geile wijven, tonnen geld en een vleugje glorie.

De carrièremodus zit propvol met verschillende soorten races en locaties. Zo begin je in hartje Londen, maar al snel komt daar Baja, Kroatië, Marokko, Japan, Maleisië, China, Utah en Los Angeles bij. In totaal zul je zo`n honderd events tot een goed einde moeten brengen. De races variëren van rallycross en gate crushers tot domination en trailblazers. Daarnaast zijn er ook nog enkele “throwdowns”, waarbij een bekende racer je uitdaagt om van hem of haar te winnen in een speciale race. En last but not least, kun je ook deelnemen aan de X-games welke bestaan uit drie verschillende races, waarbij je telkens bij de top 4 moet eindigen om door te gaan.

Vanzelfsprekend heb je geen toegang tot alle events vanaf het begin, maar zul je geleidelijk XP vergaren tot je een bepaald level bereikt hebt. XP krijg je door het winnen van events of door het uitvoeren van enkele missies. Als je bijvoorbeeld veel jumps doet, zal je na verloop van tijd XP krijgen voor het bereiken van een mijlpaal.

Het eerste wat je opvalt bij een race is hoe de verschillende ondergronden een drastische aanpassing van je rijstijl vergen. Zo zal een zanderige ondergrond minder weerstand bieden bij het nemen van je bochten terwijl een betonnen weg juist enorm veel grip geeft aan je wagen. Het veranderen van ondergrond gebeurt meermaals per event, waardoor een constante adaptatie en concentratie nodig is, waar natuurlijk niets mis mee is. De gameplay van Dirt 2 kun je het best vergelijken met de streetracer game GRID, maar dan vuiler, sneller, Amerikaanser en vooral beter.

Over het schademodel zit ik met gemengde gevoelens. Visueel zit het allemaal wel goed. Ruiten vliegen eruit bij een botsing, bumpers vervormen en vallen eraf en van je paintjob blijft na een race niet veel over dankzij de krassen die te zien zijn. Maar een visueel schademodel is op zich niet genoeg. Wat ik graag had gezien was een rokende motor die met overbelasting te kampen heeft, wielen die op het punt staan om eraf te vallen, koppelingen die niet meer correct willen schakelen, enz. Het mag allemaal wat meer zijn dan enkele gesneuvelde pixels.

Dirt 2 bevat net als GRID en aankomende Forza III over een rewind mode. Afhankelijk van je moeilijkheidsniveau – easy, casual, serious, savage, extreme, hardcore – krijg je een aantal rewinds tot je beschikking. Voor de hardcore gamers zal deze feature niets toevoegen aan hun race-ervaring, maar de meer casual gamers appreciëren zulke mogelijkheden enorm. Er is immers niets zo frustrerend als een event volledig opnieuw te moeten beginnen door het maken van een kleine fout.

Grafisch vind ik het dan weer wat gewoontjes. Als je kijkt naar de racegames die op ons afkomen, zoals Need For Speed: Shift, Forza III en Gran Turismo 5, dan doet Dirt 2 zeker onder. Niet dat het een lelijke game is, maar de grinderige en ruwe stijl van de game overheerst wat te veel. De auto`s zien er goed uit, maar konden beter afgewerkt worden. De omgevingen daarentegen zien er dan weer stukken beter uit, met veel variatie en stoere locaties. Vooral de races in Maleisië zijn een plezier om te rijden.

Wederom geen fucking offline multiplayer, wat echt op mijn zenuwen begint te werken. De laatste paar maanden kun je de games die offline MP ondersteunen op een hand tellen. Wat er wel aanwezig is, is een online multiplayer en deze doet wat hij moet doen. Je hebt de keuze uit een gewone race, domination en trailblazer. Online kun je maximaal tegen zeven anderen spelen, wat aan de magere kant is.

Colin McRae: Dirt 2 is een enorm leuke game. Het is een perfecte balans tussen arcade en simulatie en zorgt voor heel wat sensatie en spannende races. De game biedt een grote variëteit aan goede tracks en racetypes. Helaas vind ik persoonlijk dat de game mij grafisch niet kan verbazen en ook het gemis aan een offline MP vind ik schandalig. Nu ja, het is wederom bewezen, Codemaster weet hoe het een racegame moeten maken!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Colin McRae: DiRT 2
geplaatst in: Codemasters, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply