gaming sinds 1997

Colin McRae: DiRT

Colin McRae: DiRT is wellicht niet helemaal wat veteranen van de reeks verwacht hadden. De makers hebben gekozen voor een iets meer arcade aanpak, maar hebben in ruil een stuk meer afwisseling en meer grafische kracht beloofd, wat de reeks een stuk meer toegankelijk moet maken voor gamers die niet specifiek op zoek zijn naar time trials en foutloos rijgedrag.

Wat je dus onmiddellijk zal opvallen zijn de graphics. Zowel de wagens, met volledig schademodel, als de tracks en de omgevingen zijn erg knap en of je ze nu bekijkt vanuit het erg geslaagde in-car view of gewoon uit de derde persoon, ze blijven even indrukwekkend!

Wie kickt op auto’s zal vooral het detail en het realisme van de modellen waarderen. Bovendien wordt schade eraan voor de eerste keer ooit écht goed weergegeven. Je voorruit breekt erg realistisch, verf schilfert af zoals het hoort en bumpers, deuren en wat al niet meer kan je achterlaten in een bocht zoals in de beste actiefilm. Spectaculaire crashes tegen een paal of tegenstanders zijn ook nooit ver weg. Je wagen verzamelt overigens ook het nodige stof, modder en vuil en wie het helemaal bont maakt kan zelfs zijn vierwielers totaal in de prak rammen.

Je destructieve neigingen kan je overigens ook koelen op de omgevingen. Hekjes, boompjes en alles wat niet vastzit (schapen?) zijn een gewillig slachtoffer voor je bumper. Maar dat is niet wat het meeste opvalt aan de locaties; vooral de lichteffecten en de oprechte afwisseling stelen de show. Of je nu in de woestijn aan het hobbelen bent, met piepende banden een bocht neemt op het asfalt in Japan of modderige wegen doorsnijdt in Engeland, je wordt steeds getrakteerd op heel veel sfeer, heel veel detail en een inleving die je doet geloven dat je in een racezetel zit.

Datzelfde niveau wordt overigens aangehouden in de menu’s en laadschermen, die simpelweg de mooiste en meest levendige zijn die we al mochten aanschouwen. Zo vloeien ze niet alleen mooi in 3D over je scherm, maar ze tonen ook allerlei leuke weetjes over je prestaties en voorkeuren bij het rijden.

Terwijl de makers van Forza 2 voor de framerate gekozen hebben, ten koste van enkele visuele details, is het duidelijk dat men hier voluit voor de grafische top koos. Jammer genoeg vallen de beeldjes per seconde dan ook soms terug tot een onaanvaardbaar niveau, maar laten we zeggen dat dit niet zo erg is, gezien de meer arcade inslag van de game. Toch hadden we het graag anders gezien!

Waar we echter helemaal niet over te klagen hebben, zijn de speelmogelijkheden. In tegenstelling tot vroeger kan je nu je skills tonen in verschillende disciplines zoals het gebruikelijke rally, maar ook rallycross, hillclimb, CORR, crossover en rally raid. Wie zich wat verloren voelt krijgt via de commentaarstem van Colin de nodige tips en uitleg, wat weer een stukje bijdraagt tot het uitnodigend gevoel van het spel. Die disciplines zijn speelbaar in aparte races, volledige events en kampioenschappen, maar het meest meeslepende was duidelijk de careermodus, waarin je een piramide van events moet afwerken. Het winnen van races bezorgt je via credits nieuwe events, nieuwe wagens en nieuwe kleedjes voor je auto’s. De carrière zal je heel wat uren zoet houden en introduceert je erg goed in alle nieuwe aspecten van de game.

Voor de multiplayer moet je DiRT echter niet bij je collectie voegen. Je kan hillclimb en rally spelen online, maar eigenlijk zie je enkel de tijden van je tegenspelers en kan je ze niet ontmoeten op de tracks, wat erg jammer is. Veel opties en mogelijkheden tot personalisering zijn er ook al niet en de keuzes beperken zich tot stemgedrag in de lobby.

De teleurstellende multiplayer even buiten beschouwing gelaten, zal je meer dan genoeg plezier beleven met het racen. De keuze tussen voertuigen, tracks, omgevingen en soorten opdrachten is erg uitgebreid en er zijn duidelijke verschillen, maar het zal niet lang duren voor je je wagen erg secuur doorheen de parcours kan loodsen. De moeilijkheidsgraad, die je voldoende hoog kan zetten, ligt vooral in de AI van tegenstanders en hoe snel je wagen schade zal oplopen. Dat is heel leuk voor beginners en liefhebbers van arcaderacers, maar voor wie meer houdt van keihard realisme qua rijgedrag zal DiRT net iets te weinig bevredigend uitvallen. Daarvoor zweeft je wagen te veel en hou je te weinig contact met de weg. Wat mij vooral stoorde was het stuurgedrag dat dikwijls net te weinig of te veel reageerde.

Die kleine frustraties vergallen gelukkig nooit het plezier dat je haalt uit de snelheid van het racen, de boeiende tracks en de spectaculaire duels tussen jou en je tegenstanders. Op het gebied van gameplay hebben we dus eigenlijk niks meer dan positieve zaken te vertellen, maar onze verwachtingen van een Colin McRae-titel moesten daarvoor eerst even worden bijgesteld.

Over het geluid hebben we het nog niet gehad, vooral omdat het het niveau van de graphics net niet haalt. De effecten zijn top, maar de soundtrack (die deze keer niet bestaat uit bekende songs) is net iets minder opvallend. Gelukkig storen die liedjes nooit, maar ze lieten ze ons gewoon nogal koud.

Ook jammer is de copiloot, die net iets beter zijn best had mogen doen om ons wat op te winden tijdens lange, eenzame ritten. Maar wie weet, misschien dienen die mannen net zo emotieloos mogelijk hun ding te doen om de piloot toe te laten zich te concentreren?

Colin McRae: DiRT is een meer dan geslaagd spel. De beslissing om het spel gevarieerder en toegankelijker te maken, met meer disciplines, een meer arcade besturing en rijgedrag, zal ongetwijfeld veel spelers als muziek in de oren klinken. De presentatie is bovendien een gigantisch succes, met prachtige omgevingen en indrukwekkende wagens, die je dan nog eens naar believen in de prak kan rijden. Er zijn uiteindelijk slechts twee redenen te bedenken waarom je je dit game niet moet aanschaffen: de gebrekkige multiplayer en de minder realistische inslag voor wie zichzelf beschouwt als professionele piloot.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Colin McRae: DiRT
geplaatst in: Codemasters, Reviews, X360
tags: ,


Leave a Reply