gaming sinds 1997

Company of Heroes: Opposing Fronts

Het voorbije jaar werd het RTS-landschap gedomineerd door Supreme Commander en Company of Heroes en voor beiden liet een uitbreiding dan ook niet lang op zich wachten. CoH is het eerst aan de beurt met Opposing Fronts, een stand-alone expansion pack dat jou laat spelen met de Britten en de Duitse Panzer Elite.

Met die laatste moet je proberen Operatie Market Garden te doen mislukken, terwijl je met de Britten moet proberen Caen te veroveren, om zo een bruggenhoofd te creëren voor de geallieerde oorlogsmachine. Bereid je dan ook al maar voor op een offensieve campagne, want met de nieuwe eenheden probeert Relic duidelijk de speler een meer offensieve speelstijl op te dringen, zelfs met de meer statische Britse opstellingen. Maar naast nieuwe campagnes en multiplayerkaarten zijn het vooral de nieuwe eenheden en tactieken waar het ons om te doen is en die stellen –in eerste instantie alleszins– zeker niet teleur.

De Britten krijgen een minder dynamische speelstijl toebedeeld, die hen de kans geeft om een deel van de map in te nemen en dan van daaruit gestaag kanonnenvoer richting de Königstigers te sturen, al dan niet met artillerieondersteuning. Hun mobiele commandotrucks en de ‘royal commandos’ support-tak stellen hen echter in staat om ook guerrillatactieken uit te proberen. Leuk is dat de commandotroepen die met zweefvliegtuigen binnen komen vliegen overal explosieven kunnen planten, wat soms veel handiger en altijd spectaculairder is dan een mijnenveld.

De Duitsers, die geen bunkers of andere verdedigingsconstructies kunnen opzetten, moeten het dan weer hebben van hun tanks en ander zwaar rollend materiaal. Panthers, Hetzers en Jagdpanzers maken zéér snel komaf met een eenzaam verkennende Cromwell-tank. Met hun Bergetiger kunnen ze zelfs wrakken terug tot leven wekken, wat de zware investering in deze ongewapende tank dus echt wel de moeite waard maakt. Spijtig genoeg is de Bergetiger nogal selectief in zijn herstellingen, want snel een Sherman Firefly aan gort schieten en hem via de Bergetiger aan jouw zijde brengen is er niet bij. ‘Geen Duitser, geen plaats’ is blijkbaar het motto.

Naast de gameplay is ook het veteranensysteem wat bijgewerkt. Bij de Britten kunnen individuele eenheden geen ervaring meer opdoen. Hun gedrag en verwezenlijkingen in het slagveld hebben echter wél een weerslag op de officier die je aan die eenheid kan verbinden. Een infanteriepeloton kan op die manier de luitenant die bij hen hoort upgraden, waardoor ze zelf ook kunnen genieten van allerlei bonussen. Officieren zijn ook nog belangrijk voor artillerieondersteuning en kunnen je voetvolk net dat beetje meer ruggengraat toeschreeuwen om over de heuveltop te gaan. Bij de Panzer Elite kan je dan weer per eenheid kiezen of je de opgedane ervaring wilt uitgeven aan een offensieve of defensieve bonus.

Opposing Fronts biedt dus op gameplayvlak genoeg vernieuwing en afwisseling om je een tijdje bezig te houden, maar dan moet je de repetitieve singleplayer missies er wel bij nemen (sommigen zijn regelrechte kopieën uit de originele CoH), alsook de irritante kopieerbeveiliging. Indien je je firewall RELICCOH.exe niet laat blokkeren of je per toeval online bent, is de enige manier om het spel te kunnen starten een Relic Online-account aanmaken en van daaruit in te loggen in het spel –zelfs voor het singleplayer gedeelte-. De andere optie is ‘Exit to Windows’. De dvd-validatie kan je immers alleen maar kiezen als het spel geen internetverbinding detecteert. Hoewel het ergens te begrijpen valt –Relic is door de verspreiding van illegale kopieën van de originele CoH enorm veel geld misgelopen– had het toch allemaal wel iets klantvriendelijker gemogen. Hetzelfde had je trouwens voor als je je originele CoH updatete tot versie 1.8x

Tot slot nog een klein woordje over de graphics en het geluid. Zoals Ryuken, Fragland’s grote strateeg al eens liet weten is Company of Heroes een strategiespel met de grafische kwaliteiten van een first-person shooter. Zelfs als je niet beschikt over een top-of-the-line Alienware XPS Super Gaming System zal het spel er nog heel mooi uitzien en dat is voor deze uitbreiding dan ook niet anders. Nu er ook dynamische weerseffecten in het spel verwerkt zijn, ziet alles er eigenlijk zelfs dubbel zo mooi uit. Inslaande bommen aan de nachtelijke horizon, landende parachutisten tijdens een onweer en instortende kerktorens bij valavond: je speelt gewoon je eigen oorlogsfilm.

Company of Heroes: Opposing Fronts is een waardevolle opvolger van Company of Heroes, maar toch is ook deze uitbreiding vooral gericht op multiplayer. De nieuwe eenheden schreeuwen om nieuwe tactieken en een speelstijl die veel geconcentreerder en offensiever is dan tevoren, waardoor je nu echt wel adrenaline oppompende straatgevechten en indrukwekkende tankslagen meemaakt. Op technisch vlak is alles dik in orde en er rest je nu dan ook niets anders dan achter je bureau te genieten van schreeuwende soldaatjes en ontploffende tanks. Tot er natuurlijk een nieuw spel uitkomt dat rond Wereldoorlog II draait…

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Company of Heroes: Opposing Fronts
geplaatst in: PC, Reviews, THQ
tags: , ,


Leave a Reply